Mi a teendő szájpenész esetén?

Az első, hogy megnyugodj és elhidd, hogy nem vagy rossz anya, aki még erre sem tud figyelni… bárki is állítja az ellenkezőjét. Igaz, hogy leggyakrabban csecsemőkorban fordul elő, de azért az időseknél és legyengült immunrendszerűeknél sem ritka jelenség.

A szájpenész pedig az orvosok szerint egy állapot, amit bizonyos esetekben kezelni kell, de semmiképpen sem rutinszerűen.

A szájpenészről

Általában tehát nem tekintik komoly gondnak. A babának maga a szájpenész nem fáj, de előfordul, hogy kellemetlen, és ráadásul az eltávolítási próbálkozások miatt érzékeny lesz belülről a szája. Ettől nyűgös lesz, nehezebben szopik.

Jelek, amikből tudod, hogy szájpenésszel van dolgod:

  • fehér lepedék a szájban, kisebb-nagyobb foltokban
  • a felszínük tűnhet cukorral megszórtnak
  • nehéz eltávolítani, esetleg kicsit vérzik is, ahogy próbálkozol
  • a baba nyugtalan, nem eszik úgy, mint előtte

Mitől van?

A candida gomba okozza, pontosabban a túlzott elszaporodása. Ehhez az antibiotikumok szedése vezet a leggyakrabban, de ha szüléskor hüvelyi gombás fertőzésed volt, a baba már akkor megfertőződött. A gyengébb vagy legyengült immunrendszer mellett előjöhet még vas-, B12-vitaminiány esetén is.Ok lehet még az, ha a baba játékait, cumiját nem tökéletesen sterilizálod. Igen, előfordulhat annak ellenére is, hogy mindent a lehető legalaposabban igyekszel tisztítani, de a szemed helyén nem mikroszkóp van, ezért a dolgod néha nem könnyű.

Mi a teendő szájpenész esetén?

Hogyan kell kezelni a szájpenészt?

Rutinszerűen sehogy. Az legfrissebb ajánlások szerint csak akkor kell kezelni a szájpenészt, ha vagy a babának, vagy az anyukájának fájdalmat okoz, esetleg etetési nehézséget. Ha nincs tünet (rendesen eszik a baba, nincs nem gyógyuló pelenkakiütése), nem szükséges a kezelés.

Eddig a  szájpenészt csecsemőknél bóraxos-glicerines oldattal szokták kezelni (rózsaméz, Glycerinum boraxatum). Ez a szer korszerűtlen, mérgező, a használatát egyáltalán nem javasolják. Ha mindenképp kezelni kell, akkor van ma már ennél biztonságosabb és korszerűbb lehetőség is.

Az egyik ilyen a jelenleg Németországban javasolt Miconazol gél, vagy a Magyarországon is kapható Nystatin. Utóbbinak szirupos ecsetelője van, receptre adják, gyógyszertárban keverik és nem drága. Biztonságos, mert ha a baba le is nyeli, nem szívódik fel, mert csak helyileg hat.

Használni 1-2 hétig kell, 2 nappal azutánig, hogy a szájpenész eltűnt. Ez a gyógyulás látszólagos, a gomba visszatérhet és kezdődik az egész elölről. Alkalmazni etetések után kell. Lehet gézre téve törölgetni, szájba nyomni fecskendővel, öblögetni, ha már tud a gyerek.

A kezeléssel párhuzamosan figyelj a folyamatos fertőtlenítésre, mindent, amit a baba a szájába vesz, töröld át, így a melledet is. A mell is megfertőződhet, ennek tünetei lehetnek az égő, viszkető érzés, fájdalom, gyulladt, hámló mellbimbó. Orvoshoz kell vele fordulni.

Már a popsin is…

A szájpenész gonosz dolog, mert nagyjából két hét múlva már a baba popsiján is megjelenhetnek a gombás elváltozások. Nem meglepő, hiszen a szájából a gyomrába, majd a belein áthaladva beleürül a pelusba, ahonnan megfertőzi a popsi érzékeny bőrét is. Ezért szájpenész esetén azonnal vegyél gombaölő popsikrémet is, hogy ne akkor kelljen szaladgálni.Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!