Kell-e nagy melegben folyadékpótlás egy szoptatott babának?

Sokan még a mai napig úgy tudják, úgy hiszik, hogy víz nélkül a szoptatott kisbaba kiszáradhat a kánikulában. Anyukák és nagymamák mind mást gondolnak, másnak hisznek, mást tanultak.

Érthető a keveredés, hiszen nem is olyan régen időre kellett szoptatni a babákat, meghatározott óránként. Ez először lehetett 3, később 4 óra, és szépen meg kellett tanulniuk (tanulnunk) addig várni, és beérni egy kis teával. Ahogy éjjel is teát kaptunk a kiságyba, akár többször újratöltve az üveget. Ha nagyon meleg volt, még többször kínáltak vízzel vagy teával.

Ezekből kiindulva nem csoda, hogy az előttünk járó, minket felnevelt anyáktól azt az egyébként jó szándékú tanácsot kapjuk, hogy adjunk vizet, teát a kicsinek, nehogy baja legyen.

Pedig egy szoptatott babának még nagy melegben sincs szüksége az anyatejen kívül folyadékpótlásra. A szül(et)és utáni napokban pedig felesleges az anyatejen kívül mást is adni egy újszülöttnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi álláspontja szerint nem ajánlott vízzel itatni az igény szerint, kizárólagosan szoptatott, anyjától el nem választott babát, a legnagyobb melegben sincs szüksége folyadékpótlásra.


Az igény szerint, kizárólagosan szoptatott csecsemő

Sokaknak nem világos, mit is kellene érteni ez alatt. Elsődleges tudnivaló, hogy csak anyatejet kap. Elsősorban mellből kapja az anyatejet szoptatás útján, de teljesen rendben van, ha szükség esetén lefejet tejet kap. Amit viszont nem kap, az a víz, cukros löttyök, se tea, se egyéb táplálék- vagy folyadékpótlás.

Az igény szerint kitétel azt jelenti, hogy a szoptatott baba mindig mellre kerül, amikor szüksége van rá, és ezt egyértelműen jelzi. A szoptatások száma, ideje, gyakorisága nincs megszabva. Másképp megfogalmazva: a kicsi minden szopási igényét és szükségletét az édesanyja mellén elégíti ki.

A szoptatás a gyakori nézettel ellentétben nem csak etetés, az anyatej nem étel. Ebben a felfogásban jogos lenne a gondolat, hogy kell még mellé folyadékpótlás is, de a valóság az, hogy az anyatej víztartalma több mint 85%. Ez bőven elég a szoptatott csecsemőnek még nagy melegben is. Ennek egyetlen feltétele van, hogy a baba igény szerint jusson mellre.

A legoptimálisabb, ha a kicsi 6 hónapos koráig nem kap mást, csak anyatejet. Természetesen nem lesz baja, ha forralt és visszahűtött vizet is kap, csak nincs rá szüksége, totál felesleges. Az egészségét azonban nem veszélyezteti.

Az igény szerint, kizárólagosan szoptatott babáknál az anyatej egyben táplálék és folyadék is. A gyerekorvosunk szavával élve, először jön a leves, aztán a rántott hús, vagyis előbb egy híg, vizesebb tej ürül, ami szomjoltó hatású, majd a sűrűbb, telítő hatású.

Ha pluszban vizet is kapnak, a gyomrukat feleslegesen megtöltjük, kevesebbszer kerülnek mellre, ez megzavarhatja a szopáskészségüket, és egy idő után elválasztódnak, elválasztják magukat.

Egy normál esetben nem szárad ki a baba, ha az elegendő mennyiségű anyatej mellé nem kap vizet, annyira nem extrém az időjárásunk, még ha mostanában annak is tűnik. Ettől függetlenül előfordulhat olyan helyzet, amikor mégis szükség lehet az itatásra.

Ilyen helyzet lehet, amikor a baba egyértelmű jelzésére sincs lehetőség a szoptatásra semmilyen módon. Ebben az esetben jobb, ha akár valaki más, de megkínálja a babát vízzel, mint hogy várakoznia kelljen, és ne érezze magát komfortosan.

Kell-e nagy melegben folyadékpótlás egy szoptatott babának?

Nyáron a szoptatott babák némileg másképp szopnak. Előfordulhat, hogy egyszerre kisebb adagot kérnek, és kéredzkedhetnek többször is mellre a megszokottnál. A nagy meleg miatt tapasztalhatod, hogy bár ugyanannyit szopik, a nedves pelusok száma kevesebb.

Ez önmagában ilyenkor nem ad okot az aggodalomra. A csecsemők pelenkája általában két óránkét lesz nedves, de ha már nagyobb a baba, kánikulában lehet, hogy simán kevesebbet pisil.

Figyelni és a tettek mezejére lépni akkor kell, ha:

  • a kicsi jóval kevesebbet pisil a megszokottnál,
  • a pisi sűrű és sötétebb sárga,
  • a baba aluszékony, csöndes,
  • a kutacsa behúzódik,
  • a bőre nem rugalmas és puha, inkább ráncos.

Ha ezeket tapasztalod a kisbabádnál, szoptasd gyakrabban, adj lefejt tejet, és ha nem látsz javulást, mindenképp kérd orvos tanácsát.
Ahhoz, hogy a nagy melegben is megfeleljünk a kissé megváltozott igényeknek a baba részéről, oda kell figyelnünk a saját folyadékpótlásunkra. Kerülni érdemes a cukros, szénsavas üdítőket, azok nem sokat segítenek, ellenben nem egészségesek. Helyettük jöhet a víz, esetleg alkoholmentes sör, ha valaki szereti.

A babát a lehető leggyakrabban kell mellre tenni, hogy a szükséges mennyiségű tej mindenképpen meglegyen. A tejszaporítás leghatékonyabb módja bizonyítottan a gyakori szoptatás. A hozzátáplálással már kaphat egy vizet is, de nagy melegben ezután is érdemes elsősorban gyakrabban megszoptatni.

Bár gyakori tanács, hogy a babának vizet kell adni akár naponta többször is, mert ki fog száradni, ha nem jut folyadékpótláshoz, erre nincs szükség, ha a baba a saját igénye szerint mellre kerülhet. A saját igényét ő jelzi, gyakrabban kéredzkedik a mellre. Nem minden esetben szopik annyit, hogy az rendes étkezésnek beilljen, gyakran csak a szomját oltja egy rövid idő alatt a fent már említett, vizesebb jellegű anyatejjel.

Ennek következménye lehet a megváltozott széklet, ha gyakran csak a vizes tejet fogyasztja, zöldes színűre vált. Ez nem jelent önmagában semmi rosszat, arra kell figyelni, hogy ugyanabból a mellből legyen alkalma következőre is szopni, így hozzájut a hátsótejhez is, ami zsírosabb, mint az elsőtej.

Ha a babának láthatóan nagyon kellemetlen a meleg, érdemes hűteni őt. Ennek több módja is lehet. Egy újszülöttön már az is segít, ha simán a mellkasunkon fekhet, a nagyobbaknál inkább a nagyobb távolság lehet a nyerő, amit más tartással remekül el lehet érni. Ilyen például a hónaljtartás, érdemes megpróbálkozni vele. Nálunk nagy melegben az ágyban fekve szoptatás vált be, össze is bújunk, meg nem is.

Ha nem érzed magad biztosnak abban, hogy mindent jól csináltok, te és a babád, hogy jó a technika, optimális a tartás, elég hatékonyan tud szopni, mindenképpen szakképzett szoptatási tanácsadót keress meg a kérdéseiddel.

Hűteni lehet a szobát is, akár klímával, amiről azért eléggé megoszlanak a vélemények, jó megoldás lehet egy nem a babára irányított ventilátor, egy nedves törölközőt kiteríteni száradni, vagy lepedőt, lényeg, hogy nagy száradó felület legyen. A napi többszöri gyors lemosás is javítja a közérzetet, mint nekünk egy gyors zuhany. Ha csak pillanatnyi felüdülést is ad, máris jobb arra a pillanatra legalább.

Vegyesen táplált, vagy tápszeres babák – ők kapjanak vizet?

Az anyatejet és mellé tápszert kiegészítésként kapó kisbabát először gyakrabban kell mellre tenni a nagy melegben, hogy az elsőtejjel, ami hígabb, olthassa a szomját, és elegendő lehet csak pár korty vízzel megkínálni. A tápszeres babáknál is a víz mindig cukormentes, felforralt és visszahűtött legyen egy évesnél fiatalabb baba esetén, vagy a direkt babáknak készített babavizet célszerű megvenni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!