Kutacsok – Tudnivalók az újszülöttek koponyájáról

A baba koponyája eltér egy felnőtt koponyájától. Kezdve a csontok számánál, folytatva a kutacsokkal, eljutva a fej formájáig igen sok az érdekesség, és néha az izgulnivaló is.

Az újszülött koponyája 45 különálló csontocskából (csontos képletből) áll. Mire felnő, addigra ez 22-re csökken. Ezekből 15 csont alkotja az arckoponyát, és 7 az agykoponyát. Az agykoponya csontjai és szerkezete bámulatos.

Vannak köztük olyan csontok, amelyek még a születés előtt, már az anyaméhben összezáródnak, de több, a koponyatetőn található csontot hártyás, puha részek  választanak el egymástól a születés után is. Ezek a lágyrészek a kutacsok.

A kutacsoknak a születés alatt nagyon fontos szerep jut. A létük miatt képesek a koponyatető csontjai egymásra torlódni, így könnyítve meg a szülést és születést. Idővel és ráadásul nem is egyszerre becsontosodnak, addig azonban az újdonsült anyukáknak sok izgalmat képesek okozni.

Szintén fontos a szerepük a baba fejlődése alatt, amikor is a koponya űrtartalma rohamosan nő (az agy az első életévben nagyjából megháromszorozza a térfogatát), tehát a koponyacsontoknak engedniük kell. Ha korán záródnának, befolyásolná a agy fejlődésének lehetőségeit.


A babák nem egyformán fejlődnek, ráadásul könnyű azt hinni laikusként, hogy a kutacs túl hamar becsontosodott, és ez rögtön aggodalomra adhat okot. Szerencsére orvosi vizsgálattal (műszerrel) megállapítható, hogy hol tart valójában a folyamat.

A másik aggodalom a “nehogy kárt tegyek benne” érzés. Szerencsére a kutacsot alkotó szövetek nagy ellenálló képességgel bírnak. Emiatt a kutacs rugalmas, jól tapintható, és gyakran lüktetés látható rajta a baba szívritmusának megfelelően.

A kutacsokat szerencsére nem pusztán egy vékony bőr borítja, hanem egy erős kötőszöveti szalag óvja. Az agyat védi még az agyvíz is, együtt pedig elérik, hogy egy enyhe nyomás a kutacson semmilyen gondot nem okozhat a baba fejlődésében.

Sírás közben előfordulhat, hogy a kutacs néha kidudorodik, normális esetben sima felületű. Ha nyugodt állapotban dudorodik, jelezhet idegrendszeri problémát, de ennek megállapítása az orvos dolga. Behorpadása általában folyadékhiányra utal. Világos bőrű és szőkés, ritkás hajú babáknál az erek is láthatóak lehetnek, ez általában rendben van.

Kutacsok - Tudnivalók az újszülöttek koponyájáról

Az újszülöttek koponyáján több kutacs is található, foglalkozni kettővel szoktak. A fejtetőn van a nagykutacs, a baba feje lágya 🙂 , általában jól tapintható, a homlokcsont és a falcsontok között kell keresni. Alakja rombusz, mérete nagyjából 10×20 mm, mely fokozatosan csökken. Körülbelül a 18 hónapra záródik, de ettől lehetnek eltérések, ez csak átlag.

A kiskutacs egy háromszög formájú terület, egy ujjbegynyi nagyságú, a nagykutacs mögött helyezkedik el a tarkó felé, a falcsontok és a nyakszirtcsont között. Nagyjából a második-harmadik hónap körül záródik.

Van még a két oldalsó kutacs, ezek a koponya két oldalán találhatók. Leginkább a koraszülötteknél tapinthatóak, a normál súllyal időre született babáknál majdnem vagy teljesen zártak. A kissúlyú koraszülötteknél egyébként a legtöbb csontocska még külön-külön érezhető.

Kutacs-kérdések esetén az orvos véleménye és vizsgálata az irányadó, ezért ha nem biztos, hogy elég nagy, elég kicsi, elég jó állapotú, őt kell megkérdezni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!