A kólika által okozott kínok kranioszakrális terápiával enyhítehetők – randomizált, ellenőrzött vizsgálat

Javasolható-e a kranioszakrális terápia (craniosakralis terápia, CST) a kólikás babák kínjainak hatékony kezelésére?

Egy randomizált, ellenőrzött vizsgálat során 58, 0 – 84 napos, kólikától szenvedő csecsemőt kezeltek a kranioszakrális terápiával. Hetente egyszer kaptak 30-40 perces kezelést, míg a kontrollcsoportot egyáltalán nem kezelték.

Kranioszakrális terápia kólika ellen


De mi a kranioszakrális terápia?

Egy nagyon gyengéd és biztonságos manuális, vagyis érintésen alapuló gyógymód, amely a test alapvető élettani rendszerét célozza. Az elnevezése a koponya (cranum) és a keresztcsont (sacrum) latin neve miatt ilyen humbugszerű.

Széleskörűen alkalmazható, egészen kicsiktől kezdve az egészen idős emberekig mindnekin. A kezelés nem fájdalmas, sokkal inkább kellemes. A mozdulatok gyengédek, mégis határozottak, bejárják a fejet, gerincet, medencét.


Hatékonyan kezelhető vele fejfájás, nyak- és hátfájás, nőgyógyászati problémák, babák esetén nyelési nehézség, alvásproblémák, és még rengeteg más között a kólika is.


A CST-csoportba került babák 14 nap alatt egy, két vagy három kezelést kaptak. A két csoport között statisztikailag szignifikáns különbség mutatkozott, hogy hány órát sírtak, mennyit aludtak, és hogy mennyi kínt okozott számukra a kólika.

Összehasonlítva a kontrollcsoporttal a terápiában résztvevő babák szülei a sírós órák jelentős csökkenéséről számoltak be az alvással töltött idő javára. A kranioszakrális terápia tehát hatékonynak és biztonságosnak bizonyul a korai gyermekkori kólikák kezelésében azáltal, hogy csökkenti a sírással töltött órák számát és a kólikák súlyosságát, és növeli a teljes alvási időt.

(Castejón-Castejón M, Murcia-Gonzales JL et al.: Effectiveness of craniosacral therapy in the treatment of infantile colic. A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine 2019. Volume 47.)

Forrás: Sciencedirect.com, DHZ

Infók: upledger.huSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!