A körömvágás az egyik legnehezebb feladat a kisbaba ápolása során. Pici kezek, pici lábak, aprócska körmökkel, amik viszont rendkívüli gyorsasággal nőnek, és nagyon élesek.

Mivel könnyen karmolnak vele, saját magukat és bárki mást is, 3 – 4 naponta be kell iktatni a körömvágást a programba.

A baba körme és körömágya nagyon érzékeny, könnyen sérül, ezért oda kell figyelni, és gondosan kiválasztani az erre a célra szánt ollót. Körömreszelőre nem lesz szükség, kivéve, ha nagyon töredezettek a körmei.

A köröm minőségén később vitaminokkal lehet segíteni. Már az újszülöttnek a körmeit is lehet vágni, nem kell lerágni.

Ki kell vágni a sarkát is, különben begyulladhat, és karmolni is tud vele. Tévhit, hogy akkor majd rosszul fog nőni a körme. Célszerű a körmök formája szerint vágni, kissé ívesre.


A formája genetikusan adott, azon változtatni nem nagyon lehet. De hidd el, minden köröm szép, ami ápolt.

A lábkörmök valószínűleg nem olyanok, mint a kezén, ne lepődj meg, ha nem olyan puha, vékony, ha esetleg görbécske némelyik, vagy a kisujján gömbszerű. Kialakul, ahogy nagyobb lesz.

Körömvágás: tippek és trükkök

Körömvágás: tippek és trükkök

  • Fogd meg egyik kezeddel a baba kezét, az öklét fogd a te öklödbe, és csak az éppen szépítendő ujjacskát hagyd elöl, amelyikről a körmét szeretnéd levágni.
  • Lehet, hogy könnyebb valaki segítségét igénybe venni, pl. apát vagy nagymamát megkérni, hogy vagy fogja le a kicsit, vagy terelje el a figyelmét versikével vagy énekkel.
  • Van, aki akkor tudja legszebbre vágni, amikor a kicsi alszik. Ez csak kicsi korban könnyebb, ha már néhány hónapos, könnyen felébredhet.
  • Ha nem köti le semmi, ne pánikolj. Itt is igaz a mondás, egyszerre egyet.  🙂  Lehet, hogy beletelik némi időbe, de végül mind meglesz. Ha nem egyszerre sikerül, nem történik semmi. Nekem előfordult, hogy napokba telt, mire végigküzdöttem magam az összes körmöcskén, máskor meg pár perc alatt megvoltunk vele. Hangulat kérdése az egész.
  • Segíthet, amikor már nagyobbacska, ha nézheti, mutatod neki, esetleg mondókázol közben.
  • Lábán zavarhatja az is, hogy csikis. Ilyenkor határozottan fogd meg, és lehetőség szerint gyorsan végezz. 🙂 Amit könnyű mondani.
  • Ha begyullad a sarka, beválik a párakötés Betadine-nal, ezt az utógondozó kórház nővére tanította.

Akárkit kérdezel, mindenki mást mond. Azt javaslom, ne hallgass senkire, csak az ösztönödre és a babára. Elég ügyes vagy, megoldod!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!