A Konakion az egyik, amit a baba születésekor receptre meg kell venni a patikában. Talán nem is tudsz róla, de egy adagot kapott már belőle a kórházban a születésekor, a következő, még szükséges adagokat neked kell otthon beadnod neki. De semmi pánik!

Van jó pár vitamin, amiről a legtöbben elég sokat tudunk, mint a C, vagy a D, esetleg az A is, de a K-vitamin nem kerül elő olyan gyakran beszélgetésekben. Két formáját ismerjük, a K1 és a K2-vitamint. Több társához (A, D, E) hasonlóan zsírban oldódik. A K1 egtalálható a természetben, pl. a spenótban, brokkoliban, a K2 pedig húsokban, tejtermékekben, tojásban.

A babáknak felírt Konakion a K1-vitamin szintetikus formája, amire az újszülötteknek, és még egy ideig a babáknak nagy szükségük van, mégpedig az újszülöttkori vérzékenység kivédésére. Ennek oka, hogy a te szervezetedből nem kerül annyi K-vitamin a baba szervezetébe, hogy az elegendő legyen, ő még nem képes saját maga előállítani, így nincs más mód, pótolni kell, amíg képessé válik erre.

Az anyatej a szükséges napi adag felét tartalmazza. Anyatejes babák közül 5 százezreléknél, akik nem kapnak K-vitamin kiegészítést, agyvérzést okozó rejtett májbetegség fordulhat elő. Az újszülöttkori vérzékenység elsősorban a koraszülöttekre veszélyes, de időre született, normál súlyú babáknál is előfordulhat.

Csecsemőgondozás - Konakion - K1-vitaminKonakion

A Konakion tehát a szintetikus K1-vitamin, folyékony formában van. Nem cseppenteni kell, mert ampullában forgalmazzák. Bár injekció, otthon az ampullát feltörve, a tartalmát szájon át kell beadni. A doboz tartalma 5 injekció, plusz szájfecskendő. Rossz íze van, így a beadás és a benntartás néha felér egy maratonnal. Más, kevésbé finnyás babák észre sem veszik és szó nélkül lenyelik. Anyatejbe keverve, vagy rögtön után cicit kínálva megkönnyíthető a helyzet mindenki számára.


A Konakion injekciót vérzések megelőzésére kell a babának kapnia. Ezek a vérzések újszülötteknél véralvadási rendszer fejletlensége miatt lépnek fel. Ez a feljebb említett újszülöttkori vérzékenység.

Nagyon fontos, hogy amikor kinyitod az ampullát, benne a folyadék tiszta legyen, ne legyen zavaros, és szétvált. Ha ezt tapasztalod, semmiképp se add a kicsinek. Az ampullákat max. 25 fokon tárold, ne fagyaszd le, és ne használd fel a lejárati időn túl.

Hogy mikor és mennyit kell belőle adni, azt mindenképp az orvos mondja meg. Eltérés van a koraszülött, időre született, anyatejes, tápszeres babák adagja között, A szoptatott babák esetében általában több adagot írnak fel, a tápszeres babák azonban legtöbbször kevesebb adagot kapnak, mivel a tápszer tartalmaz K-vitamint.

Az érett, időre született egészséges újszülöttek kapnak egy adagot a születésükkor, a második adag 4-7 napon belül esedékes, a harmadik pedig 1 hónapos korban. Ha a baba kizárólag tápszeres, a harmadikat az orvos elhagyhatja. A koraszülöttek is kapnak egyet a születésükkor, a többit viszont az orvos feladata eldönteni, hogy mikor és hány adagot kell a babának megkapnia.

Éppen ezért semmi értelme másik anyukával arról vitatkozni, hogy mi a helyes adagolása a Konakionnak. Mivel a helyzet lehet más, az orvos hozhat teljesen más döntést ezzel kapcsolatban, mint a másik baba orvosa. Van, aki a teljesen szilárd táplákozásig felírja, más az öt ampullát adatja be, megint más a hozzátáplálás kezdetéig tartja jónak. Függ a baba születési körülményeitől, az egészségi állapotától, a táplálásától. Ez teljesen rendben van.

Ha valamilyen csoda folytán véletlenül túl sokat adtál belőle a gyermekednek, azonnal szólj az orvoshoz, vidd a sürgősségire. A következménye lehet sárgaság, hasfájás, székrekedés, hasmenés, általános rossz közérzet, kiütés, nyugtalan állapot. Normál esetben mellékhatásokkal nem kell számolni, ha allergiás lenne az alkotóelemeire, az már a kórházban kiderül az első adagnál.

Mivel a későbbi adagok beadás között 1 hónap telik el, ezért könnyű megfeledkezni róla. Ha később jut eszedbe, hogy megfeledkeztél róla, hívd fel a védőnőt és kérj tanácsot. Az elmúlt időszakban zajló tárgyalás a meghalt kisbaba ügyében rávilágított, hogy mennyire veszélyes lehet a vitamin beadásának elmaradása. Nagyon rossz jel, ha a baba sugárban hány, ezért ha ezt tapasztalod, azonnal mentőt kell hívni hozzá.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!