A köldökcsonk ápolása, köldök ellátása ahány ház, annyi szokás elven működik. Sajnos vannak köztük igencsak elavult berögződések, amelyek se babának, se anyukájának nem jók.

A köldökcsonk a köldökzsinór elvágása után visszamaradt kicsi darabka, melyet a vérzés megelőzése érdekében egy csattal zárnak le. Ez a köldökcsonk normális esetben 1-2 héten belül leszárad, lepottyan, és ott marad a baba cuki pocakja a megszokott köldöklátvánnyal.

A köldökcsonk ápolásának menete – jelenleg

Roppant egyszerű.

  • A kezünk legyen tiszta, fertőtlenített.
  • A köldökcsonk körüli részt át lehet törölni, ha szükséges, de nem kell hozzá semmilyen speciális szer.
  • A csattal ellátott csonk alatt hajtsuk vissza a pelenkát, hogy ne bánthassa,
  • a köldökcsonkot pedig tartsuk szárazon.
Némelyik pelenka eleve olyan kialakítású, hogy védi a csonkot, és a pisi sem ér el hozzá. Ezt direkt a még nem lászaradt köldökcsonkkal rendelkező újszülötteknek találták ki, ki lehet próbálni, van, akinek bejön, van, akinek nem. Simán ki lehet bírni nélküle is, ha épp nincs.

Fontos

A csonkot ne szennyezze a pelus tartalma, azaz se széklet, se vizelet ne érje. Pelenkacserekor a babák érdekes produkciókra képesek, érdemes előre felkészülni, és védeni a kényes területet.


A csonkra és környékére nem kenünk semmit, nem kezeljük semmivel. Nem kell hozzá se alkoholos vatta, se hintőpor, se semmilyen más csodaszer. Ha kis bőrdarabkákat találunk a csonk környékén, akkor simán steril vízzel el lehet távolítani.

Minden pelenkacsere alkalmával figyelni kell, hogy látunk-e esetleges fertőzésre utaló jeleket. Ezek a jelek a büdös váladék, pirosság a köldökcsonk körül, és hogy felmegy a baba láza. Ezt orvosnak meg kell mutatni, ő mondani fogja a további teendőket.

Köldökcsonk ápolása

A köldökcsonk fertőtlenítése tehát ma már nem javasolt

Jó pár évtizeddel ezelőtt szembesültek a kórházakban köldökcsonk elfertőződésével. Ekkor találták ki, hogy fertőtleníteni kell, sőt, megelőző kezelést is kell adni. Aztán a rooming-in elterjedésével a fertőzések gyakorisága csökkent.

Ennek logikus magyarázata, hogy a babát nem érinti több tucat idegen kéz, hanem az anyukája mellett nyugalomban dolgozhat a szervezete a saját tempójában, a fertőződés veszélye pedig kisebb.

A sok helyen még mindig érvényben levő javaslat nem felel meg a WHO jelenlegi eredményeinek, ezért inkább megszokáson alapul. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az alkoholos köldökcsonkápolás szükségtelen, de a kézmosásra nagyon oda kell figyelni.

A fertőtlenítők alkalmazása nem rövidíti, hanem megnöveli a köldökcsonk leszáradásának idejét. Az alkohol, jód, sőt, az anyatej ilyen jellegű felhasználása sem javasolt. A legtökéletesebb módszer jelenleg a köldök szárazon tartása, és a pelenka csonk alatti gondos visszahajtása.

Bár érthető, hogy sokan a jobb félni, mint megijedni elvéből kiindulva szívesen pepecselnek az alkohollal vagy jóddal, inkább ne tegyék. A leggyorsabban a szárazon tartással esik le a csonk, és a fertőzések számát tekintve nincs különbség a módszerek között.

A hintőpor használata egyértelműen elavult módszer lett, ma már nem ajánlott. Az alkohol alkalmazását is mellőzzük, egyrészt könnyen okozhatja a finom bababőr égését, másrészt a bőrön át felszívódhat, és mérgező hatású lehet. A jód (jódtartalmú krémek) szintén kerülendő, mert a jód is felszívódik a bőrön át, és megemelheti a vér jódszinjét, ezáltal kihathat a pajzsmirigy működésére.

Egy érett, egészséges újszülött esetén nem indokolt semmilyen fertőtlenítőszer alkalmazása, tökéletesen elég, és a legmegfelelőbb a tisztán és szárazon tartás a leesésig.

Azoknál a babáknál, ahol fennáll az esetleges fertőzés veszélye, mert pl. vizelettel vagy széklettel érintkezett a köldökcsonkja, az orvos által adott útmutató szerint kell eljárni.



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!