Köldökcsonk ápolása régen és most

A köldökcsonk a köldökzsinór elvágása után megmaradt darabkája. A köldökzsinór teljes hossza egy érett babánál eléri az 50 – 60 cm-t. Problémamentes szülés esetén, ha nem kell a kicsivel rohanniuk az orvosoknak, (jó esetben) megvárják, amíg a köldökzsinór pulzálása megszűnik. Ezután két fertőtlenített köldökcsattal leszorítják, és a két lekötés között elvágják. A köldökcsatokat később leveszik, és csak a száradó csonk marad.

A köldökcsonk ápolásának menete még ma is gyakori vitatéma, pedig a legújabb ajánlások szerint roppant egyszerű, csak figyelni kell rá, és a természet magától megoldja. De azért lehet találkozni ma már elavultnak számító módszerekkel is, amelyek sok helyen használatosak még.

Ezt a területet tisztán és szárazon kell tartani, hogy elkerüld a lehetséges fertőzéseket. Ránézésre csúf, fájdalmasnak látszik, de a babát nem zavarja. A köldökcsonk 2 – 4 hét alatt leszárad. Ezután még vigyáznod kell, mert érzékeny, és előfordulhat, hogy enyhén váladékozik. Ez normálisnak számít, nem kell aggódni, kezeld ugyanúgy tovább, amíg már nincs váladék.

Baj akkor van, ha a környéke piros lesz, erős váladékozást tapasztalsz, esetleg kellemetlen szagú a seb. Ha ezt tapasztalod, irány a gyermekorvos, mert fertőzés állhat a hátterében. Elméletileg a védőnő hetente ellenőrzi a köldökcsonk állapotát, amíg le nem esik.

Amire figyelni kell köldökcsonk ápolásakor

 • Mindenképpen figyelj arra, hogy száraz maradjon.
 • Cserélj gyakran (normális rendszerességgel) pelenkát, hogy elkerüld az átnedvesedést és a fertőzéseket.
 • Nem jó jel, ha sír a baba, ha csak gyengéden hozzáérsz. A tisztogatás más eset, akkor lehet, hogy nem voltál elég óvatos, vagy valami hideg volt neki, és azért sír.
 • Ha az elfertőződés jeleit látod, kérj orvosi segítséget azonnal.
 • Ha dudor nő a köldöknél, akkor is orvosra lesz szükség.
 • Előfordulhat, hogy kifordul a köldöke, ezt okozhatja köldöksérv. Általában egy éves korig magától meggyógyul, de mutasd meg az orvosnak.

Ami jól jöhet igény esetén, az a steril gézlap: a törölgetéshez kell, van, aki steril vattát ajánl helyette. Ennek a párja a fiziológiás sóoldat, ezeket patikában be lehet szerezni.


A köldökcsonk ápolás menete most

 • A kezünk legyen tiszta, fertőtlenített.
 • A köldökcsonk körüli részt át lehet törölni, de nem kell hozzá semmilyen speciális szer.
 • A csattal ellátott csonk alatt hajtsuk vissza a pelenkát, hogy ne bánthassa, vagy vegyünk direkt ilyen célra szánt pelust,
 • a köldökcsonkot pedig tartsuk szárazon.

Köldökcsonk ápolása régen és most

Elavult köldökcsonk ápolási módszerek – ne használd

Ezek mindegyike nagyon jó kérdés volt hosszú időn keresztül, sok vitára adott okot, és persze mindenki mást mondott, mond még ma is.

 • Alkohol: van, aki szerint semmi szükség rá, más pedig ebben látja a megoldást a fertőzések ellen. A kórházban általában az alkoholos ápolást tanítják, ehhez gyógyszertárban beszerezhető 70%-os alkoholt lehet használni. Érdemes figyelembe venni, hogy az alkohol a baba bőrére kellemetlen hatást gyakorolhat.
  Az alkoholos használatkor a steril vattát vagy gézlapot benedvesíted az alkohollal, és áttörölgeted, letisztogatod vele a köldökcsonk környékét. Húzd szét a köldököt a két ujjaddal, emeld kicsit meg a csonkot óvatosan, a másik kezeddel pedig törölgesd meg. Ugyanez a feladat, ha sóoldatos gézlapot választasz.
  Hazamenetel után általában csak a fürdetéskor javasolják törölgetni, de a kórházban a leesésig minden pelenkázáskor el kell végezni, vagy a nővér elvégzi. Kapható köldökcsonkot védő pelenka is, célszerű venni, ugyanis a vizelettel, széklettel szennyeződés veszélyes.
  Amiben még az egy helyen dolgozók sem: hogy a pelenkázás előtt, vagy utána kell a csonkot ápolni. Nekünk a pelenkázás előtt tanították, de mindkettőt lehet indokolni, rád van bízva. Csak mindig egyforma sorrendben csináld.
  A jelenlegi nézet szerint az előzőekkel szemben a nagyvilágban: elavult, nem korszerű módszer. Az érzékenyebb bababőrön át az alkohol felszívódva a véráramba kerülhet, kiszárítja a bőrt, a köldökcsonk később és nehezebben esik le.
 • Jód: vagyis jódos fertőtlenítő oldat, vagy krém. Ez antiszeptikus ugyan, viszont erőteljes színe miatt nem mindig könnyű észre venni, ha a baba bőrének színe megváltozik. Problémás lehet a bőrön át felszívódó jódtartalom is.
  A jelenlegi nézet szerint az előzőekkel szemben a nagyvilágban: elavult javaslat, használata kerülendő, mert a jód felszívódva a pajzsmirigy alulműködését okozhatja.
 • Hexaklorofenes hintőpor: a mai megállapítások szerint inkább lassítja, mint segíti a gyógyulást. A kórházban viszont ma is használják sok helyen, pedig könnyedén összeragad, újra eltávolítandó, szóval nehézkes.
  Ha mégis a hintőpor használata mellett döntesz, akkor a hintőporral szórd be ne túl vastagon, figyelve, hogy mindenhova jusson, a csonk tövéhez is, de a baba bőrére máshová már ne. Szárító hatása van, ezért pl. a pocakjának semmi szüksége rá.
 • A jelenlegi nézet szerint az előzőekkel szemben a nagyvilágban: egyáltalán nincs szükség hintőpor alkalmazására. Az alatta esetleg megtelepedő baktériumok fertőzést okozhatnak.
 • Sebtapasz: gyógyszertárban beszerezhető, kifejezetten a köldökcsonk leragasztására alkalmas ragtapasz. Ezt nem szokták a kórházakban ajánlani, használni. Előnye, hogy könnyebb a seb átnedvesedésének veszélye nélkül tisztán tartani a kicsit. Sokan kifejezetten tiltják.
 • Hipermangán oldat: feloldva a fürdővízbe szórják fertőtlenítés céljából.
 • Egyebek: olajjal kenegetés, brómos ecsetelés, meg még ki tudja, hány elavult vagy haszontalan tanács és ötlet létezik

Tehát: fürdetésnél érheti víz a köldökcsonkot, de csak annyi vízben javasolt fürdetni, ami nem lepi el teljesen a baba pocakját. Mosni tilos fertőzésveszély miatt, és csak tovább tart, amíg leszárad. Arra figyelj, hogy a seb száraz legyen, ne érje nedvesség, és tudjon levegőzni, ne irritálja a pelenka.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!