Iszonyú ez a hőség. Sokszor már nem is tudjuk, hol lenne a jobb, bent vagy kint. Bent nem jó, mert nem jár a levegő, mert szűkös a tér, mást lehet játszani. A klíma néha több kárt csinál, mint hasznot, ha az izzadt gyerek hátára fúj, könnyen megfázhat. Kint pedig tomboló kánikula, erős széllel kombinálva. Te mit döntesz: kint vagy bent?

Kint – séta a kánikulában

Vannak helyzetek, amikor nincs választásod, mennetek kell. Ez jelenthet pusztán annyit is, hogy a kicsi nem bírja a bezártságot, szaladna, kiabálna, élvezné az életet. Ehhez a lakás gyakran kevés. Abban a pillanatban, ahogy ráveszed magad, hogy kimenj a forróságba, több problémával is szembe kell nézned.

Ruha

Akkora a hőség, hogy elég lenne egyetlen pelus. Mégsem elég. Ha vagy annyira vakmerő, hogy nem kora reggel, vagy kora este indultok útnak, akkor figyelned kell a napfényre. Vagy kened a gyereket, mint egy megszállott (túlzásba ezt sem szabad vinni), figyelsz, hogy ne érje a nap (egy virgonc gyereknél?!), vagy olyasmit adsz rá, ami megvédi a naptól. Legyen vékony, szellőző, fehér, és takarjon. Helyben is vagyunk: mégsem elég az egy szál pelus.

Ide tartozik még a sapi is, amit általában a tűző nap és a szél ellen adunk rájuk. Alatta meg izzad szegények kobakja. Ha nem éri a napsütés, felesleges kínzás. Egy törülközőt viszont mindenképpen vigyél.

Víz

Szomjas lesz, még akkor is, ha nem tudja, vagy tagadja. Inni unalmas, amikor szaladni, játszani is lehet, és anya mindig zaklatja őt valamivel. Márpedig mese nincs: inni kell! A legjobb a friss víz. Amire figyelni kell, hogy ne legyen hideg, amire persze ebben a kánikulában esély sincs.


Némelyik gyerek nem akar inni, nem egyszerűen nem szól, hogy szomjas, hanem elutasítja a poharat, üveget. Erőszakkal beletölteni nem lehet, maradnak a praktikák: anya is iszik, anya az övét issza meg :), na még egy korty, és mehetsz a homokba… tehát alku.

Szél

Örülünk a melegben a frissítő szellőnek, ami éppen mostanában erősebb a kelleténél. Viszi a homokot, és bár meleg, az izzadt gyerek egy pillanat alatt lesz náthás, gyakran még a babakocsiban is. Nem fázik meg igazán, általában az enyhe náthán kívül semmi baja sincs, de az épp elég gáz főleg éjjel. Amúgy is nehezen alszik a meleg miatt, de ha még levegőt sem kap…

Hinta

Ugyanaz a gond vele, mint a széllel. Nagyon kellemes, meg jó móka is, de az izzadt gyerek egy szempillantás alatt megfázhat. Túl sok megoldás nincs, kevésbé lendületesen, kevésbé hosszan hintázni, előtte alaposan megtörölni, hogy lehetőleg minél kevésbé maradjon vizes.

Ha megfázott és folyik az orra, nincs más megoldás, mint az orrszívó. A kapható változatok közül a leghatékonyabb a porszívóval működő, a több inkább csak játéknak jó. Bár a porszívó iszonyú hangos, főleg éjjel, nincs választás. Éppen elég a melegben aludni, nem kell hozzá még az is, hogy ne kapjon levegőt.

A legtöbb gyerek utálja, vagy fél tőle, és sírni, kapálózni kezd. Kevés olyan totyogó van, aki maga hozza az orrszívót. Vagy ha hozza is, amikor tényleg használatba készülsz venni, kézzel-lábbal tiltakozik. Ne hagyd magad, a cél érdekében tarts szem előtt néhány dolgot:

  • nem fáj, csak ijesztően hangos
  • levegőre szüksége van
  • bár ez nem igazi betegség, el kell kerülni, hogy az legyen belőle.

Bent – lakásfogság

Gyakori mosdás

Sokat segít, lehűti néhány percre a testét. A tisztálkodás ilyenkor nem szempont, és ezt lehet játéknak is beállítani. Lehet zuhannyal, lehet a mosdóban szerencsétlenkedni a tükör előtt, vagy a régi kiskádjában, egy kicsi medencében. A lényeg, hogy hűljön, de ne meghűljön. Töröld szárazra, és figyelj, hogy ne érje huzat.

Éjjel

A korától és a lakás hőmérsékletétől függően elegendő lehet egyetlen pelus is. Nem kell arra figyelni, hogy mások szerint mi a helyes, csak hallgasd meg a véleményüket, és dönts. Dönts aszerint, hogy milyen meleg van nálatok, hogy a kicsi mennyire bírja a meleget általában, és ha megfogod a nyakát, hátát, mit érzel. Ha csurom víz, bármennyire is azt javasolják, hogy legyen rajta egy body, csak kínozod vele.2 hozzászólás

  1. Tamara
  2. Ms.Xixin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!