K-vitamin, mint a mesében – hol van, hol nincs

Amióta 2 éve leállt egy gyártó, azóta a K-vitamin egészen meseszerű lett, hol van, hol nincs. A K-vitamin az újszülöttek számára kötelező szer, elérhetősége a patikákban az elmúlt hetekben ismét bizonytalanná vált. Póta György, a HGYE (Házi Gyermekorvosok Egyesülete) elnöke azt mondta, hogy a kórházakban szerencsére nincs hiány.

K-vitamin, mint a mesében - hol van, hol nincs

Nagyjából két éve, tavaly májusban kezdődtek a gondok a Konakionnal, amikor leállt az egyik legnagyobb külföldi gyártó, és azóta néha van, néha nincs elegendő mennyiség kifejezetten ebből a gyártmányból. Bizonyos időközönként sikerül kisebb mennyiséghez külföldi raktárakból hozzájutni, hosszú távon azonban ez nem jelent megoldást.

Több patika is jelezte, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan próbálkoznak beszerezni az ampullát nagykereskedőktől, nem járnak sikerrel, nem tudják biztosítani a szükséges mennyiséget.

Mit lehet ilyenkor tenni? Begyűjteni a családoknál megmaradt és feleslegessé vált ampullákat, ahogy azt most már a védőnők és orvosok teszik, hogy aztán tovább adhassák azoknak, akik nem tudtak hozzájutni. Így tesznek az anyukák maguk is, akik a közösségi média felületein, csoportokat létrehozva igyekeznek segítséget kérni, és így a Konakion injekciót megszerezni.

A K-vitamin-hiány nagyjából 1000 babából 1 – 2 újszülöttet érint, tehát az újszülöttek 1 – 2 ezreléke születik ezzel a típusú hiánnyal. A babák többségénél nem, náluk azonban az első hetekben emiatt komoly vérzések, akár agyvérzés is előfordulhat.


Ennek elkerülésére kapják a csecsemők az első adag K-vitamint még a kórházban a születésük utáni első 24 órában. A következőt egyhetesen, már otthon kell beadni. Aztán a kizárólag anyatejes babáknak féléves korukig havonta ismételni kell.

A HGYE elnöke megerősítette, hogy a kórházakban továbbra is rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű K-vitamin, és az is fontos, hogy a meglévő adagokat a kórházba koncentrálják. Sajnos a gyógyszertári forgalomba így nem kerül ki akkora mennyiségű K-vitamin, amennyi elegendő lenne arra a kb. fél éves időszakra, amíg jellemzően az anyatejes táplálás dominál.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a készítményből jelentős mennyiségű szállítmány érkezett a legnagyobb hazai nagykereskedőhöz, és ez a következő napokban már a patikákban is elérhető lesz. A kórházakat pedig szerencsére eddig sem érintette a K-vitamin hiány.

Forrás: ATVSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!