Az első gyermek megszületése előtt a kismamák nagy részének fogalma sincs arról, hogy behatóan kell foglalkoznia lehetséges és valószínűtlen betegségekkel, és ezért ismernie is kell a babáknak kötelezően és választhatóan adandó gyógyszereket is.

Pedig ahogy a kicsi megszületett, máris kap több mindent, cseppet, oltást, vitamint. Köztük megkapja az első adag K-vitaminját is. Erről vagy tájékoztatnak, vagy nem, de hazainduláskor adnak néhány receptet, az egyiken a K-vitaminnal. El is mondják, hogy mennyi ideig és mennyi vitamint kell kapnia a babának, hogy a legcélszerűbb, minden ilyesmit.

A K-vitamin

A véralvadás folyamata miatt szükséges vitamin. A vér megfelelő alvadásához szükség van különböző véralvadási faktorokra. Ha nincs elég K-vitamin a baba szervezetében, akkor ezekből a faktorokból nem tud elegendő termelődni. Ha pedig kevesen vannak, nem tudják a véralvadásban lévő szerepüket eljátszani, és akár életveszélyes vérzések is kialakulhatnak.

A csecsemők véralvadási rendszere még nem elég érett, emiatt előfordulhat vérzékenység, ami miatt ártalmatlan és veszélyes vérzések egyaránt kialakulhatnak. A K-vitamin segít megelőzni és kezelni is ezeket az esetlegesen kialakuló vérzéseket. A külső adagolásra pedig azért van szükség, mert a babák az anyaméhben a méhlepényen át nem tudnak elegendő mennyiségű K-vitaminhoz hozzájutni.

A K-vitamint szintetikus formában adjuk a kicsiknek, ez pedig a Konakion. Nem kell tőle megijedni, ampullában van. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy szurit kell adnod a babádnak, egyáltalán nem. Ehelyett ügyes módon fel kell törnöd az ampullát (óvatosan, mert iszonyúan vág), és szájon át beadnod.


Ez lehet önmagában (ne próbáld meg, borzasztó rossz íze van), lefejt anyatejben, a dobozban található szájfecskendővel, ahogy kényelmes, a lényeg, hogy igya meg a baba. Ha mégis injekció formájában kell megkapnia (mert pl. véralvadási zavarban szenved), akkor az már nem a te feladatod, hanem mindenképpen az orvosé.

Csecsemőgondozás - K-vitamin

Adagolás: meddig mennyit

Az adagolás az orvosodtól függ, és ez nem vicc. Kismamák hihetetlen vitákat képesek folytatni arról, hogy hetente vagy havonta kell adni a Konakiont a babáknak. Pedig mindenkinek igaza van, csak azt mondják, amit az orvosuk nekik mondott.

A dobozban található tájékoztatón szereplő adagolás az időre született, egészséges, kizárólag szoptatott csecsemőkre vonatkozik. Nem minden baba születik időre, nem mindegyik egészséges, és az orvos más szempontokat is figyelembe vesz az adagoláskor. Szóval hallgass rá, és ne vitatkozz másokkal.

Az alap: a baba a kórházban megkapja az első adagot, erről általában nem is szólnak, teszik a dolgukat. A második adagot otthon már neked kell beadnod, ha a baba egészséges, időre született, és már otthon vagytok. Ennek időpontja még az első hét. Egy hónapos korban kell adnod a harmadikat, majd havonta egyet féléves koráig. Koraszülötteknél, kis súllyal születetteknél más lehet az adagolás, ezért csak az orvosra hallgass. Ha ő azt mondja, hogy hetente kell egy ampullát adnod, akkor add.

Más az adagolás aszerint is, hogy kizárólag szoptatod a babádat, vagy tápszeres, esetleg vegyes tápláláson van. Az anyatejbe nem sok K-vitamin választódik ki, ezért az anyatejes babák igen keveset kapnak belőle. A tápszerekbe ezt beleteszik, így nekik nagyjából 20-szor több K-vitamin jut a szervezetükbe. Ezért a tápszereseknek nem is szoktk külön Konakiont adni.

Ha menet közben változik a baba táplálásának módja, akkor az orvos a K-vitamin adásáról is másképp dönthet. Pl. ha csak négy hónapos koráig tudtad szoptatni, és akkortól kezdve csak tápszert kap, az orvos mondhatja, hogy hagyd abba a Konakion adását, mert nem szükséges, a tápszerből elég vitaminhoz jut. Ha csak hat hónapos kor után kap az addig szoptatott baba mást, ekkor már hozzátáplálás keretében, akkor az orvos ismét csak leállíthatja a Konaikon adagolását.

Sokszor automatikusan mondják, hogy már nem kell, akármit is eszik a baba, mert féléves korra a kicsik véralvadási rendszere is elég érett lesz ahhoz, hogy ne alakuljanak ki életveszélyes vérzések. De hogy valójában meddig is kell adni a babának a Konakiont, az szintén az orvostól függ. Vannak, akik úgy döntenek, hogy addig kell adni, amíg a kicsi szilárd ételt nem kap, mások pedig úgy, hogy akkor lehet elhagyni, amikor a baba napi étkezésének legalább a fele szilárd étel, és nem anyatej.

Ártalmas?

Mellékhatásai nem nagyon vannak, főleg, ha az adagolást betartod. Ha túladagolod akkor esetleg előfordulhat:

  • sárgaság
  • hasfájás
  • emésztési zavar
  • kiütések
  • nyugtalanság

Mielőtt felhasználod az ampulla tartalmát, ellenőrizd: legyen tiszta, semmiképpen sem zavaros, és ne váljon szét. A jó oldat lehet enyhén opálos, sárgás színű, részecskéktől mentes. Nézd meg a lejárati időt, és csak azon belül alkalmazd.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!