A baba fürdetése: a 7 leggyakoribb hiba

Első babás anyukaként és apukaként gyakran félelmetes az első otthoni fürdetés. A kórházban nem tűnik nagy dolognak, sok helyen meg lehet nézni, ahogy a babákat egyszerűen csap alá tartják, vagy lemossák egy nedves szivaccsal. De otthon más.

Otthonra felkészültél, beszereztél minden szükségeset, vagy csupán mások listája alapján annak vélt holmit, és tudod, hogy te rendesen fogod csinálni. Van kiskád, millió kence, vagy csak egy, babakifogó, és a többi. És gyakran menet közben derül ki, hogy vásárolni nem elég.

Amikre figyelj oda a fürdetéskor

1.) A levegő hőmérséklete: a kicsik könnyen megfáznak, sokkal könnyebben, mint azt gondolnád. Ezért megfelelő hőmérséklet kell a fürdetéshez. Az általános javaslat szerint ez lehet 24-25 fok, de nem minden baba egyforma, ezért figyelni kell a teste jelzéseire.

A megfelelő hőmérséklet vonatkozik arra is, amikor a babát megtörlöd, pelenkát kap, felöltözteted. Gyakori hiba, hogy a fürdőből gőzfürdő lesz, de pelenkázni ott nem lehet, és amíg a pelenkázóig / öltözésig eljut a baba, addig a gőzfürdő után bizony a kellemes meleg is hidegnek tűnik. Vizes hajjal pedig pláne nem kell ennek kitenni a babát.

2.) A víz hőmérséklete és mennyisége: ne legyen se túl hideg, se túl meleg. A kisbabád bőre sokkal érzékenyebb, mint a tiéd. Neked lehet kellemesen meleg, de neki esetleg túl meleg lesz. Két jó módszer is van a víz hőfokának ellenőrzésére. Az egyik a vízhőmérő, rengeteg van a kínálatban, vicces békás, meg egyszerű is. Nagyon hasznos és nem kerül százezrekbe.


Még ennél is olcsóbb viszont, ha saját bőrödet használod hőmérőnek, de ne a kezedet, hanem a könyöködet. Ott ugyanis érzékenyebb a mi felnőtt bőrünk is, és feltűnik, ha túl melegre sikerült a fürdővíz.

A fürdővíz semmiképp se legyen túl sok. Az első időszakban fontos odafigyelni, hogy a köldökcsonkját ne érje víz. Ezért elegendő az alapos fürdetés helyett a kellemes áttörölgetés akár szivaccsal, akár textil pelussal, amit jónak látsz. Ehhez nem kell sok víz, elég hozzá 5-7 cm.

3.) Vízben ázik a köldökcsonkja: erre azért szükséges figyelni, mert a sok víztől az a varr, amit a sebet védi a kódokozóktól, felpuhulhat. Ha felpuhul, védelmi funkcióját nem tudja ellátni, így az esetleg elfertőződhet.

Ez nem azt jelenti, hogy nem érheti víz, ha víz kerül rá, nem lesz gond, letörlöd és kész, és amúgy is csak az első 1-3 hétben érdekes, amíg ezen a macerán túl nem juttok. Leragasztani nem szükséges, de köldökcsonkvédő pelust vehetsz, annak a kialakítása olyan, hogy nem éri el a kérdéses területet.

4.) Hajmosás: hacsak néhány szál haja van a babának, vagy épp csak pihés a fejbőre, nincs szükség különösebb hajmosásra. Nem kell sampont használni hozzá, és nem kell minden nap megmosni, elég a sima fürdővízzel felfrissíteni a fejbőrét. Ha nagyobb haja van, és sampont használsz, akkor viszont jó ötlet lehet a fürdés végére hagyni a hajmosást, hogy az érzékenyebb bőre ne legyen hosszabb ideig kitéve a samponos víznek.

A 7 leggyakoribb hiba, amit a baba fürdetésekor te is elkövethetsz

5.) A hajlatok: fürdéskor vagy áttörölgetéskor figyelni kell a hajlatok tisztítására is. Ilyenek különösen a nyakánál, a hónaljánál, a térdénél, hónaljánál, lábujjai között, és igen, a kis összeszorított öklében is, és az ujjai között. A füle mögött se hagyd ki, meglepő, mi minden tud ott is összegyűlni. A combjánál, meg máshol is, ahol cuki párnás és redős, ott is át kell törölni.

6.) A fürdetés ideje és gyakorisága: nem kell túl hosszan a vízben időzni egy pici babával, a bőre még nem bírja. Később, amikor már nagyobb lesz, előfordulhat, hogy nem fogod tudni a vízből kiszedni, és miután pápát intett a lefolyó víznek, nem érti, miért nem csinálsz újat, hogy ő tovább fürödhessen, de ennek még nincs itt az ideje.

A jelenleg érvényben lévő ajánlások szerint egy újszülöttnek nincs szüksége alapos fürdésre minden nap. Tisztogatásra igen, különösen a pelenkás részeken, hajlatokban, kezén, arcán. Ahogy nő, ez természetesen változni fog, de akkor is figyelni kell majd a bőrére, az ugyanis még később is könnyedén kiszáradhat, ezen pedig a napi hosszabb pancsolás és tusfürdők, samponok csak rontanak.

7.) Soha ne hagyd egyedül a kicsit! Akkor se, ha már nem igazán kicsi. A totyogót se. A baj mindig egy pillanat tört része alatt történik meg, és általában nem számít rá az ember. Fürdetésnél ehhez elég néhány perc és pár centi víz, vagy simán képes kinyitni a csapot és leforrázni magát.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!