Fürdetés: kiskád – nagykád

A dolog egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Mire pedig a kiskádról áttértek a nagykád használatára, teljesen profi leszel a baba fürdetésében.

Biztos lehetsz benne, hogy a fürdetésből családi program lehet / lesz, de természetesen, ha apuka nem akar benne részt vállalni, ne erőltesd. Akár beszáll, akár nem, a fürdetés alkalmat teremt a játékra is.

Tippek, tanácsok

 • Ne fürdess tele pocakkal. Mármint a baba tele pocakjával.
 • Ne rémülj meg, ha a vízben bármilyen baleset (bepisil, bekakil) történik. Elő fog fordulni. Jó, ha van ilyenkor vészterved. Pl. hogy tudod a legkényelmesebben, a legrövidebb úton és időn belül a csap alá tenni, és onnan a törülközőbe.
 • Mindig ugyanabban az időben menjen a fürdetés, ugyanolyan rituálé szerint. Hamar megtanulja, és olvasni fog a jelekből, tudja majd, mikor mi következik. Nem előírás az esti fürdetés, de logikus és kényelmes. Ha nem így gondolod, válassz egyelőre más időpontot.
 • A babákat egyesek szerint még mindig ajánlott naponta fürdetni, de előfordulhat, hogy az a bőrének sok. Mások szerint (szerintem is, és nálunk is ez az ajánlás) ritkábban (heti 2 alkalom) is elég, de a tisztításra azért oda kell figyelni. Nedves ruha, törülköző lehet a kimaradt napokon a megoldás. Kérd ki a gyermekorvos tanácsát.
 • Ha van pénzed víztisztítóra, hajrá. De tényleg nem szükséges.
 • Ha valami rossz történik, szemébe megy valami és csípi, véletlenül beleiszik a vízbe és megijed, előfordulhat, hogy egy ideig nem akar majd fürdeni. Ne erőltesd, fokozatosan szoktasd vissza a kádba, addig gondosan tisztogasd nedves törölközővel, textilpelussal.
 • Ne hagyd soha egyedül, akkor sem, ha biztosan tud ülni. A baj egy másodperc tört része alatt megtörténik.
 • A forró vizes csaptól messze fürdesd. Ha előfordulhat, hogy a csapból forró víz csöpög, tekerd be valamilyen ruhába, kicsi törölközőbe, az felszívja, és a forró víz véletlenül sem éri a babát.
 • Nyugodtan fürödj néha együtt babával, kivéve, ha valamilyen bőr- vagy nemi betegséged van. Mókás, és egész másképp lehet úgy játszani.
 • Ismertesd meg a zuhannyal is. Ha nincs idő, idegen helyen vagytok és nincs kád, vagy csak baleset történt a kádban, és az a legegyszerűbb megoldás, már nem fog félni az ismeretlentől. Ha mókásan mutatod meg, élvezni fogja. Csak kalkuláld bele, hogy úszni fog a fürdőszoba. 🙂

Fürdetés: kiskád - nagykád

Újszülött baba – kiskádban, nagyobb baba – nagykádban

 • Készíts a fürdetéshez mindent elő.
  A minden alatt a következőket értem: a vetkőzéshez, ha bekakilt, meg kell törölgetned (vagy le kell mosnod), hogy ne nyakig kakisan tedd a tiszta vízbe, amiben az arcát is megmosod. Készítsd elő a következő pelust, a popsikrémet, a ruhát, amit ráadsz.
  A fürdőkádhoz készítsd oda a fürdetőt, szivacsot, sampont, vagy amit használni szeretnél. Egyáltalán nem kötelező sampont vagy szivacsot, mosdókesztyűt használni.
  A fürdés utánra kell törölköző, vagy babakifogó. Ha időszerű, akkor fültisztító, amivel sosem nyúlhatsz a hallójáratba!, körömvágó olló. Fésű vagy hajkefe.
  Tipp: ha gyógyszertári fürdető krémet használsz (a gyermekorvos ad receptet), könnyebb előre bekenni a pucér babát még akkor, amikor levetkőzteted. A baba csúszni fog tőle, mint egy kis angolna. A bolti fürdetőket kényelmes a kádban használni.
 • Ügyelj a hőmérsékletre. Ez igaz a szobáéra, ahol vetkőzteted, öltözteted, és a vízre is.
  Ez nem azt jelenti, hogy van egy meghatározott hőmérséklet, és arra kell beállítanod, bármennyire is ezt sulykolják. Nyilván, amíg ki nem tapasztalod, mit is szeret, mi a kellemes a babádnak, addig használd a könyököd bőrét. Ahogy egyre többet fürdeted, rá fogsz érezni, mi a legjobb, és a könyököd sem fog kelleni hozzá.
 • A kezdetek kezdetén célszerű egy textilpelenkát, törölközőt a kád aljába tenni, így nem fog csúszni. Ez igaz lesz a nagykád esetén is, főleg az elején. Vagy ha van babatámaszod, az is segít, és persze az igazi csúszásgátló is megoldás.
 • Vetkőztetés után célszerű áttörölgetni a hajlatait olajos (gyógyszertári napraforgóolaj vagy egyéb babatermék) törlővel, de nem kötelező. Ha fület fürdés előtt tisztítasz, olajozd be a vattát rajta. Ha utána, akkor erre nem lesz szükség. A fürdés utáni fültisztításnak is van előnye, úgyis vizes lesz a füle, legalább könnyebb kitörölni.
  Mondják, hogy ne menjen víz a baba fülébe. Hát, szándékosan ne töltögesd tölcsérrel, de úgyis belemegy, amíg nem leszel rutinos. Ha a hőmérséklet megfelelő, és utána rendesen kitörlöd, semmi baja sem lesz. Ha viszont már kiderül a későbbiek folyamán, hogy a baba hajlamos a fülfájásra, akkor jobban kell figyelned erre.
 • Nem kötelező, de ha koszmós a buksija, akkor fürdés előtt olajjal kend be a hajas fejbőrt is. Kifejezetten hajat mosni nem kell minden nap. Bőven elég hetente egyszer, majd kétszer.
 • A babát biztosan fogd meg, és tartsd. Megérzi, ha bizonytalan vagy, és félni fog. Először háton tedd a vízbe, mosd meg az arcát fentről lefelé, majd a testét, ezután fordítsd meg, és a háta következik.
  Figyelj a fejére, ne lógjon a vízbe, mert az első dolga lesz belekortyolni, te meg halálra rémülsz. Fürdetés közben folyamatosan locsolgasd vízzel a pocakját. Kellemes érzés, szokja a furcsaságot, és melegen is tartja.
  Tipp: gyakorolj víz és minden nélkül, csak a fogást, mozdulatokat. Jó móka, és biztonságérzetet fog neked adni.
 • Ha már nagyobb, nem fér a kiskádba, vagy ügyesen emeli a fejét, élvezni fogja a nagyobb kádat is.
 • Ha fél az újtól, tedd bele a nagyba a kiskádat, így könnyebben megszokja látványt.
 • Fürdés után jön a törölközés, alaposan, de gyengéden. Kap egy tiszta pelust, és tiszta ruhát, és meg is vagy. Ugye, nem is vészes? 🙂

Kád tisztán tartása

Semmi szükség erős fertőtlenítőre, és egyéb hasonló tisztítószerekre. A baba bőre persze érzékenyebb, mint egy felnőtté, de ha nem elég alaposan mosod ki a fertőtlenítőt, többet ártasz, mint használsz. Bőven elég valami enyhébb is. Ha valami miatt nagyon piszkos, vagy vízköves, használj ecetet. Bár büdös, de természetes.
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!