Fültisztítás kisgyereknél: “A füled se maradjon ki!”

Ismerős, ugye? 🙂 Szerintem minden gyerek szeretné elsumákolni a fültisztítást. Olyan macerás. Kicsi, meg zegzugos, meg ott a haja, meg túl közel van a szeme, meg jajjjjj, anya, belemegy a víz a fülembe… 😀

Valószínűleg a legtöbben az esti fürdéshez időzítjük a fültisztítást, hiszen a gyermek amúgy is kádban, vizes, habos, a játékra figyel. Segíthet a hajmosás, a “véletlenül odakentem a habot”, és hasonló praktikák, de végül kénytelen lesz a gyerek is megtanulni, hogy kell, és hogyan kell helyesen a fülével törődni.

A fül alapból öntisztuló. Nincs szükség arra, hogy a fülzsírt pálcikával beljebb tömködjük, hátha akkor jobb lesz, mert csak rosszabb lesz. Sokkal rosszabb. A fülzsír megtapadhat, összeáll, eltömít, nem profi eltávolítása hámsérülést is okozhat.

De mi a fülzsír és mire jó?

A fülzsír természetes anyag, a hallójárat bőre termeli. Folyamatosan halad belülről kifelé. Fontos szerepe van, mégpedig az, hogy az érzékeny fülbőrt megvédje a kiszáradástól, segítsen a fület tisztán tartani és védeni a fertőzésektől. Hogy kinél mennyi termelődik, az több mindentől is függ, ilyen az életkor, a hormonok játéka, hogy kint milyen az idő, életmód.

Előfordulhat, hogy nem ürül szép csendesen, ahogy kellene, helyette felhalmozódik, fájdalmat okoz, viszket, szegény gyerek tapasztalhat fülzúgást, fejfájást, szóval panaszkodhat. A fület megfelelően tisztítani nagyon fontos, és ezt meg is kell tanítani a gyereknek. A fültisztítás megkönnyítésére kitalált sok praktika között vannak azonban olyanok, amelyeket jobb elkerülni.Fültisztítás címén határozottan kerülendő

  • fülpucoló pálcika
  • fülgyertya

Hanyagoljuk a fültisztító pálcikákat! Nagyon viccesnek tűnik, csomó mindenre jó, de fülbe, gyermekfülbe nem való. A fület nem piszkáljuk, nem kapargatjuk mélyen, ameddig a kisujjunk hosszú körme beér. A fül érzékeny. Könnyű hámsérülést okozni, a kórokozókat bejuttatni, leeső vattát a hallójáratban hagyni.

A pálcikával a fülzsírt, ami ugye magától jönne kifelé, ahelyett, hogy kiszednénk, befelé nyomjuk, jó nagy gombolyagot is csinálhatunk belőle. Egyszer láttam egy ilyet, egy kisgyerek mutatta a váróban, miután kijöttek, eltette emlékbe.

A fülgyertya sokak szerint kamu, szakemberek szerint használata veszélyes is lehet, gyereknél jobb nem próbálkozni vele. Maga a fülgyertya egy speciális gyertya, amelyet a fülbe tesznek azzal a céllal, hogy az égő gyertya felmelegítse és ezáltal fel is oldja a fülben megállt fülzsírt, amely így könnyebben eltávolítható.

A következménye gyakran pont ennek az ellenkezője, a fülzsír még beljebb kerül, és a végén már csak szakember, fül-orr-gégész tudja eltávolítani. Gyakran találkozhatunk egyéb javaslatokkal is, mint például a pezsgőfürdő, de gyereknél semmiképp se próbáld ki.

Fültisztítás kisgyereknél

Mi marad megoldásként a fültisztításra egy kisgyereknél?

A legegyszerűbb segédeszköz a finom puha törölköző vagy kendő, amivel a fülecskét ki lehet törölni, óvatosan és nem mélyre tolni a fülbe. Ezt a gyerek hamar megtanulja, bár vicces mutatványokra lesz képes, ha hagyod 😀

Ha úgy érzékeled, hogy a gyerek füle nem tisztul, gyengébben hall, panaszkodik fülzúgásra, érdemes orvosi segítséget kérni. Ő vagy kimossa (nagyobb gyerekeknél), vagy használ szívót, vagy egy pici szerszámot, amivel eltávolítja a beragadt darabot, esetleg veszel a patikában fülzsíroldó készítményt.

A túl száraz fül esetén, vagy beszáradt fülzsír eltávolításánál jól jöhet a puhítás, erre a célra lehet kapni paraffinolajat cseppentővel, esetleg olívaolajat. Nem kell sok, pár csepp elég. Egy feltétel van: csak ép dobhártya esetén szabad használni. Lehet kapni gyerekeknek készített, gyógynövényes fülcseppeket is, ha abban jobban bízol. Fontos, hogy a választott készítmény ne vizes alapú legyen, vízzel ugyanis nem tudod feloldani a zsírt.

Ha bármi kétséged támad, sokkal jobb szakszerű segítséget kérni. Az orvos általában otthon 1-2 napig paraffinolajas oldást kér, hogy fellazuljon a fülzsír, majd a rendelőben kimossa a gyerek fülét. Ennek során testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülébe, és ez kisodorja a zsírt. A végén pedig ellenőrzi, hogy minden rendben van-e, tiszta-e a fül és ép-e a dobhártya és a hallójárat.Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!