Folyadékpótlás nyáron – a víz nem elég!

Nagy melegben, kánikulában a folyadékpótlásra fokozottan figyelni kell. A gyerekek nem rajonganak a vízért, és nem is elegendő csak azzal itatni őket. Ennek oka, hogy az ásványi anyagok megfelelő pótlásáról is gondoskodni kell, márpedig erre a célra egyik víz (sem csapból, sem kútból, sem ásványvíz) sem elegendő.

Szintén nem jó megoldás, bár a gyerekek szemében minket illetne érte a Szuperanya jelvény, a cukros és szénsavas üdítők kizárólagos, literszámra történő fogyasztása. Ha nem szénsavas, csak simán cukros víz némi színezékkel és egy szívószállal, az sem jó hosszú távon folyadékpótlásra.

Természetesen nem lehet mindig elkerülni, hogy a rekkenő hőségben ki kelljen menni a kicsivel, de ha van rá megoldás, akkor jobb kerülni a 11-15 óra közötti időszakot. A hűvös szobában eltöltendő alig néhány óra egy felfedezni vágyó totyogóval vagy kissé nagyobb gyerekkel maga a Kánaán (pont az ellenkezője, nálam). A hűvös szobában.

A nem annyira hűvösben a helyzet még rosszabb, a klíma megoldás, ha van, bár annak használatára vonatkozóan is vannak betartandó javaslatok, szabályok, a sötétítés is jó ötlet, esetleg a száradó ruhák szobában való teregetése is segíthet. Ha másban nem, remek bújócska lehetőséget biztosít a kicsiknek. Csak a lábakat nem szabad észrevenni.

Figyelni kell még a ruhára, ha van a gyereken egyáltalán valami otthon, annak muszáj jól szellőzőnek, nem műszálasnak lennie, hogy az izzadságnak legyen esélye elpárologni. A babák bágyadtsága vagy nyugtalansága arra utal ilyenkor, hogy túlzottan melegük van a nem megfelelő ruhákban.


A szervezetünk párologtatással védekezik a túlzott meleg ellen, ehhez kell a lehetőleg minél kevesebb ruha, és a sok folyadék. Ez a folyadék pedig legyen változatos. Az izzadással nem csak simán vizet veszít a szervezetünk, hanem ásványi anyagokat is, amiket szintén pótolni szükséges.

Ezért a kólán, energiaitalon és kávén kívül jöhet minden más, tej, limonádé, tea, valódi gyümölcslevek, gyümölcsökből készült friss smoothie, leves, akár hideg is. A tiltott (kávé, kóla, energiaital) a felnőtteknek kell, ez igazságos elosztás lehet a gyerekek szerint is. A kólán kívül a többi úgysem elég finom.

Folyadékpótlás nyáron - fontosak az ásványi anyagok

Viccen kívül, a gyerekek extrém hamar rászoknak a cukros üdítőkre, és akkor már nehéz lesz megvonni, vagy legalább csökkenteni az adagot. Oké, ha egy-egy pohár naponta ebből is jut, de a fő folyadékforrás legyen valami egészségesebb.

Arra is gondolni kell, hogy a felesleges cukorbevitelnek nagyon hamar következményei lehetnek, akár elhízás, akár inzulinrezisztencia formájában, később pedig a 2-es típusú cukorbetegség fenyeget.

A több csak több legyen. Ne túl sok. Ha a pocakjuk folyadékkal telik meg, az étvágyuk logikusan lecsökken, pedig a szokott (vitaminban gazdag) táplálékára forró napokon is szüksége van a szervezetének. Ráadásul a táplálék is egy csomó vizet tartalmaz, elmaradhat a felesleges egészségtelen lötyi.

Egyébként személy szerint azt mondom, az is belefér. Nem túlzásba esve, nem állandóan azt szürcsölgetve, de napi egy pohár, egy kis doboz nem ördögtől való. Ennyi jár a gyereknek is a melegben.

Amiből következik, hogy azt hinnénk, hogy minél hidegebbet iszik, annál jobb neki, de ez nem igaz. A meleg tea éppen ugyanazt a hűtő hatást váltja ki, mint a semleges hőmérsékletű víz, izzadás útján hűt. A nagyon hideg ital viszont a gyerek belső hőjét csökkenti, az pedig kerülendő.

Hogy a gyerek ne csak a megfelelő minőségű, de szükséges mennyiségű folyadékot is megigya, nekünk kell résen lennünk. Ők ugyanis tuti a legritkább esetben fognak azzal kiszállni a játékból, hogy ők szomjasak. Erőltetés nélküli gyakori kínálás lehet a megoldás. A kérsz…? nem mindig vezet eredményre, ha csak nem dugod az orra alá, hogy ezt.

Egy nagyobb gyerektől ugyan elvárható, hogy időben szóljon, még mielőtt a kiszáradás közeli állapotba kerül, de egy kicsi, főleg, ha még nem tud beszélni, csak sírással tud jelzést adni, hogy valami nem stimmel. Ilyenkor, ha nem kapják meg a szükséges folyadékpótlást, bágyadttá és aluszékonnyá válnak.

Ha már eddig eljutott a baba, akkor a megnyugvás helyett, hogy na végre csak megnyugodott, azonnal lépni kell, itatni, hűvösbe, szükség esetén orvoshoz vinni. A kiszáradás közeli állapot jele a száraz pelus, és az aluszékonyság.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!