A fiúk pelenkázása csak kicsit más, mint a lányoké

Valóban csak kicsit más. A főbb részek megegyeznek, az előkészületek, hogy mire van, lehet szükséged, ugyanazokat a döntéseket kell meghoznod, hogy használsz-e kencéket és milyeneket, hogy mosható vagy eldobható pelus. A különbség csak a szeméremrészeknél jelentkezik.

Mindkét részről, lányos és fiús anyukáktól is gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan is kell helyesen pelenkát cserélni. A pelenkázás maga nem egy ördöngösség, a rutin pedig inkább a váratlan helyzetek miatt kellhet.

De kezdjük az elején. Minden anyának és apának, sőt nagyiknak is érdemes a gyors pelenkacserét elsajátítani, akár kisfiú, akár kislány a jövevény. Hogy kinek mi a kényelmes, mennyi pénzt szán a berendezésre és kellékekre, az teljesen egyedi.

Így lehet jó egy komplett pelenkázószekrény, egy sima szerkényféleség egy pelenkázó lappal, egy kiságyra feltehető lap, amire kerülhet maga a pelenkázó lap, az ágy, az asztal, ahogy kényelmes, ahogy adódik. A lényeg, hogy a baba végig biztonságban legyen, akárki is pelenkázza, akármi is történik közben. Mert történni tuti fog.

Hogy mosható vagy eldobható pelus, szagtalan pelenkás kuka, vagy teregetés, megint egyéni döntés. Mindegyiknek van előnye és hátránya, vagy inkább mondjuk úgy, van, ami egyikkel könnyebb, van, ami meg a másikkal.


Mindkét típusból nagy a választék, ha mosipelus mellett döntesz, kérd ki szintén azt használó anyukák véleményét. Az eldobhatóból is óriási halomból válogathatsz, érdemes többet is kipróbálni, akár termékminta formájában.

Fontos a pelenka megfelelő mérete, amit nem is mindig olyan könnyű eltalálni még a feltüntetett kilók száma ellenére sem. Ha nem a legdrágább pelenka válik be, nem kell hallgatni róla, sokaknak az a tapasztalatuk, hogy a méregdrága márkás pelus nem olyan jó, mint egy sajátmárkás, vagy egy másik. Nálunk második babához a Darly nevű lett a nyerő például, pedig előtte sosem hallottam róla.

A krémek, kencék használata ma már nem feltétlenül tartozik a kötelező körökhöz, a lemosás, a szellőzni hagyás sokkal inkább. A törlőkendőből van 99 százalékban vizet tartalmazó, az majdnem olyan, mintha egy vízbe mártott kendővel mosnád le a babát.

A fiúk pelenkázása csak kicsit más, mint a lányoké

Ha a pelenka csak pisis, egyszerűbb a dolgunk, de ha mást is tartalmaz, akkor nagyobb odafigyelés igényel a piszkos pelenka cseréje. Figyelni kell, hogy a ruhája lehetőleg ne szennyeződjön a csere alkalmával, ha már addig tiszta maradt. Ha a pelenka nem bírta a gyűrődést, akkor a pelenkacseréhez tiszta ruhát is készíteni kell.

Aztán figyelni kell arra is, hogy attól függően, hol pelenkázol, a környezete a babának ne szennyeződjön széklettel semmiképp. Ha a pelenkázólap olyan lesz, van fertőtlenítő kendő, amivel le lehet törölni, aztán a legvégén mosni is, ki hogy szereti.

Akár fiú, akár lány – az irány a legfontosabb

Pelenkázásnál mindig elölről hátulra törlünk. Fiúknál, lányoknál egyaránt. Lányoknál nagyon kell ügyelni, hogy a szeméremajkaknál és a hüvelybemenetnél ne legyen / maradjon széklet semmiféleképpen. A fiúknál  a bőrredők a trükkös részek, onnan néha meglepően nehéz minden maszatot alaposan kiszedni.

A herék alatti rész, a comb és fenék közti hajlat, a farpofák közötti rész, és gyakran a háta a derekáig is alapos tisztításra szorul. Mivel ez eltarthat egy darabig, és a kisfiúk szeretnek pisilni egyet, ha hidegebb éri a pocakjukat, a pelenkázó fölé szerelt hősugárzó alkalmatosság nagyon jó szolgálatot tesz. Ilyeneket használnak nálunk a kórházban és az orvosi rendelőben is, onnan vettem az ötltet, hogy itthonra is kell egy. Bevált.

A piszkos pelus tiszta részének segítségével a nagyját az odaragadt székletnek le tudod törölni, a többire valamilyen törlőkendő, vizes rongy, vagy csap alá tartás a megoldás. A víz hőfokára ilyenkor nagyon figyelj oda, és arra is, hogy kellően biztonságosan tudd egy kézzel megtartani a kicsit. Ezt nem árt előre gyakorolni, éles helyzeten kívül, amikor nem vagy ideges az előtted álló feladattól.

A péniszt is törölni vagy mosni kell, ne maradjon azon se semmilyen szennyeződés. Ha krémezed a pelenkázáskor a baba popsiját, a péniszt nem kell bekrémezni, de a herék környékét lehet.

Ha még megvan a köldökcsonk, érdemes erre a célra kialakított pelust beszerezni, de általános szabály, hogy a rögzítéskor ne legyen se túl szoros, se túl laza a pelenka. A hátánál legyen egyenes, a gumis részt és a kis fodrokat szépen igazgasd el. Ha pelenkázás közben semmilyen baleset nem történt, akkor lényegében készen vagy, lehet öltöztetni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!