Esti fürdetés: miben fürödjön a kicsi?

A rutinszerű válasz általában az, hogy kiskádban. Annak is van jó pár változata, de a lényege mindnek ugyanaz, kád, műanyagból, és kis méretben.

Gyakran azonban mégsem ez a helyes válasz. A kérdés viszont sokszor már csak akkor merül fel komolyan, amikor a baba megszületett, készülnénk a fürdetésekre, és most mindegy, hogy ez esti, vagy máskor történik, és rájövünk, hogy a szokásos kiskád megoldás valamiért nem ideális.

Teljesen normális szülői igény, hogy a lehető legtöbbet nyújsuk a kicsiknek, meg a nagyobbaknak is, ami tőlünk telik. Az egyéni határok, igények, elvárások, képességek nyilván mind mások, de azért mind arra törekszünk, hogy neki a legjobb legyen. Éppen ezért vettük a cuki kádat, meg a millió cuccot mellé, köré, előtte, utána és közbeni használatra.

Aztán szembesülünk a ténnyel, hogy az izgalom az rémült idegesség is lehet, hogy a baba icipici, hogy csúszik, mint egy kis angolna, hogy bár nem izgága, mégis mozog, milyen erővel kell megfogni, hol a legjobb tartani, mit kenjek, hova és mennyit… Szóval para van bőven, oda kell figyelni és a fürdetést határozottan meg kell oldani a lehető legkevesebb bénázással. Hogy élmény legyen, és ne rémálom.

A miben a legjobb fürdetni a babát kérdésre a legjobb válasz az, hogy amiben a baba biztonságban van, és úgy is érzi magát. Neki legyen jó. Legyen stabil, ne boruljon fel, ne csússzon, és tetsszen a kicsinek.


Bármit is választunk, az alapszabályok nem változnak: a babát tilos egyedül hagyni akár egyetlen pillanatra is, és az adott holmit tartsuk tisztán.

Választhatjuk a fürdetéshez a kiskádat

A leginkább elterjedt megoldás, szinte mindenki beszerez belőle legalább egyet. Többféle is kapható, akár külön extrákkal, lehet hozzá állványt kapni, vízleeresztő csövet, csúszásgátlót. Van kifejezetten erre a célra kialakított speciális állvány, akár fürdető szék, ami lehet műanyag vagy felfújható is.

Maga a kád is lehet felfújható, van direkt újszülötteknek készített, szűkítő betéttel ellátott is már. Csúszásgátlónak kifejlesztettek szivacs babatartót, ami praktikus, hiszen nem csúszik el, pedig rögzíteni sem kell. De van direkt kiskádba készített csúszásgátló is, mindenféle vicces mintával.

Ezek persze mind helyettesíthetőek, az állványnak egy asztal vagy kisszekrény, nálunk a mosógép teteje, vízleeresztés kiöntésssel is megoldható, a csúszásgátlás fontos, akár egy textilpelus is megfelel a célnak. Kell még hőmérő vagy a könyökünk bőre a víz hőmérsékletének belövéséhez.

Ha máshogy nem megy, kiskád mehet a nagyba, a helykérdés megoldva, és a víz kiöntése sem bonyolult. Ez a megoldás annyira nem kényelmes nekünk, és a nagy kád mellett térdelni vagy hajolni egyben azt is jelentheti, hogy nem vagyunk igazán stabilak, tehát a baba biztonságára fokozottan ügyelni kell.

Ha semmink sincs, maradhat a nagykád is, de ezt inkább nagyobb babáknál ajánlott elkezdeni. Amikor a baba már biztonságosan ül, lehet próbálkozni. Ez életkort tekintve elég változatos lehet, de nagyjából 6-7 hónapos kor után érdemes kipróbálni. A csúszásgátlásra, a víz mennyiségére figyelni kell. Van köztes megoldás is, nagykádba tehető fürdető karika, fürdető szék, amit a kád aljához lehet rögzíteni, és megfelelő módon támasztja a babát. A víz ekkor se legyen túl sok, a baba ne maradjon egyedül.

Esti fürdetés: 3 ötlet a miben fürödjön a kicsi kérdésre

Egyéb megoldások: mosdókagyló, mosogató, babafürdető dézsa, lavór…

A mosdókagyló nagyon praktikus megoldás, még akkor is, ha csa épp a csap alá kell tartani a baba egyes részeit. De akár fürdetésre is alkalmas lehet, ha nem csúszik, megfelelően tiszta, és a csap nincs útban. Semmiképp se lógjon be, ne tudjuk beleütni a babát, és még véletlenül se csöpöghessen belőle forró víz. Ugyanez igaz a mosogatóra, ikerbabákat láttam így pancsolni, igazán vicces volt. És minden vizes, de az más kérdés.

Lehetséges megoldás még a dézsa, ami inkább egy vödörre emlékeztet. Ezt a legtöbb kisbaba szereti, jobban alszanak fürdés után. Kipróbálni a köldökcsonk leválása után lehet. Sajnos hamar kicsi lesz, és lehet új megoldás után nézni.

Ha egyik eszköz nem vált be, semmi baj, választási lehetőség több is van, és kell is olyat keresni, ami mindenkinek a legjobb. Nyilván elsősorban a babának, de mint minden másban is, szem előtt kell tartani az anya igényeit is. Hogy neki is élmény, és ne rémálom legyen. A fürdetés se.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!