Az első baba ellátásának, életben tartásának gondolata valóban pánikot képes okozni. Egy újszülöttel otthon egyedül sokszor nem könnyű. A kérdés rengeteg, csupa olyasmi, amikre nem is gondoltál a terhességed alatt.

Ráadásul bár a második baba születésével már rutinos anyának számítasz, mégis sok minden éppen annyira új, mint az első baba születésének idején volt. Millió változás, új utasítások, új javaslatok, ajánlások, kutatási eredmények, a második, vagy harmadik baba is éppen olyan lehet, mint egy első baba.

A legtöbb kisbaba nem ismeri a nagykönyvben szereplő “tényeket”, így saját rendszerben él, fejlődik és reagál. A világuk nem fekete-fehér, a válasz tehát sok esetben nem egyértelmű. Ezeket kérdeztétek tőlünk a legtöbbször.

Első baba – az anyukák leggyakoribb kérdései

1.) Pelusos kérdések

Hányszor normális naponta és hetente a tele (kakis) pelus?

Ez elsősorban a babától függ, aztán a táplálás módjától is. Anyatejes babák esetében nagy eltérések lehetnek úgy, hogy mindegyik normális marad. Ha a baba még nagyon kicsi (újszülött), akkor a ritka széklet (5-7 naponta) azt jelezheti, hogy kevés neki az anyatej. Ha már elmúlt 6-8 hetes, akkor az oka inkább az, hogy szinte teljesen megemészti a tejet, ezért nem jut semmi a pelenkába.

Általában 3 hónapos kortól tartják normálisnak a heti egy kakis pelust, de ez teljesen a baba szervezetétől függ. Ha tehát már két hónaposan is csak heti egy van, és közben a baba vidám, jól érzi magát, hát istenem, ez van. Ennek az ellenkezője is rendben van, ha minden nap van kakis pelenka, sőt egészen kicsi korban akár minden étkezés után / közben.


Ha határt kell húzni, akkor hetente egy nagyon tele pelus legyen, és mellette persze naponta 5-6 pisis pelus. Ha pisis pelus sincsen, akkor baj van, orvoshoz kell fordulni.

Ez nem igaz a tápszeres babákra. Nekik mindenképpen kell naponta székletnek lenni. Ha nem sikerül, vagy nagyon erőlködik, akkor ki kell kérni a gyerekorvos véleményét egy másik tápszerről.

Kell-e hőmérőzni, vagy hashajtót, kúpot adni?

Ha a baba jól van, nem hasfájós, szemmel láthatón vidám, a jó emésztése miatt ritkább a széklete, akkor semmi szükség rá. Más a helyzet, ha láthatóan kínlódik, szeretne kakilni, de nem tud. Hashajtót ekkor sem szabad adni, kivéve, ha a gyerekorvos rendeli. Segít a torna, pocakmasszázs finom mozdulatokkal, körözés a pocak előtt a lábacskákkal, meleg (nem forró) fürdő.

Milyen a normális széklet?

Vagyis mi a különbség a normális és a hasmenéses széklet között. Ne a gyakoriságára figyelj, hanem az állagára, színére. Az anyatejes széklet aranysárga színű, krémes állagú. A normális anyatejes széklet is lehet zöldes, és mégis normális, ha csak a színe változott. Oka lehet a fogzás, az anyatej zsírossága is, aggódni nem kell miatta. A hasmenéses jellegű széklet is zöldes, de nem krémes, inkább nyálkás, és büdösebb.

Semmiképpen sem normális jelenség a véres széklet. Itt meg kell különböztetni a véres felszínű, nyálkás székletet a pl. véresre harapott mellbimbóból származó vértől. Ez azonnali orvosi ellátást igényel (mármint a baba véres széklete).

Hogy lehet elkerülni a nagyokat kakiló kislányoknál, hogy a széklet a szeméremrésbe kerüljön?

Előfordul, hogy nem sikerül kivédeni, bármilyen gyors is vagy. A pelus nincs rekeszekre osztva, hogy ide csak a pisi, oda meg csak a kaki kerülhet, ezért ha a széklet állaga folyékonyabb, a kicsi nagyon mozgékony, megtörténhet. Ha ez nem mindennapos, hanem egyszer az életben előfordul, még nem vagy rossz anya, aki még erre sem tud figyelni!

Ebben az esetben alapos tisztogatásra van szükség, a szeméremajkak széthúzásával mindenhol, szigorúan elölről hátrafelé törölve. Sokszor egyszerűbb a babát a csap alá tartani, és folyó vízzel lemosdatni. Ezt az első baba gondozásánál megtanulod, később már rutinból fog menni.

2.) Ápolási kérdések

Első baba - az anyukák leggyakoribb kérdései

Mikortól szabad körmöt vágni?

Amikor már megnőtt, zavaró és karmolni tud. Akkor is, ha még csak néhány hetes. Lehet használni kesztyűt, de egész napra nem jó megoldás, és zavarni is fogja a kicsit. Lehet kapni kerek végű manikűrollót, azt fertőtlenítsd le, és nyugodtan lehet vágni. Ne akard alakítgatni, csak kövesd a természetes ívét, és ne hagyj szúrós, éles részeket. Bővebben a körömvágásról.

Tisztíthatom-e a négy hetes babám fülét fültisztító pálcikával?

A baba fülébe nem szabad semmivel sem belenyúlni, még csecsemőknek kialakított fültisztító pálcikával sem. A fülzsír ki fog jönni magától, és csak azt kell letakarítani. Erre a célra alkalmas egy gézlap, hagyományos pelus, törölköző. A pálcikákkal könnyen bedugaszolhatod a gyermek fülét a tisztítás helyett.

Hogyan ápoljam fájdalommentesen a köldökcsonkot?

A köldökcsonkkal a jelenlegi ajánlások szerint egyáltalán semmit sem kell tenni. Védeni kell a pelenk tartalmától, és a sérüléstől, ezért a pelenka felső részét célszerű lehajtani. Ne mosd, ne kenegesd, ne húzogasd, kb. 2 hét alatt magától le fog pottyanni.

Ha bepirosodik a környéke, erősen váladékozni kezd, büdösnek érzed, vidd el a gyermekorvoshoz. Olvass a köldökcsonk ápolásáról.

Honnan tudjam biztosan, mikor van melege?

Érintsd meg a tarkóját. Ha ott meleg, izzadt, akkor melege van. A keze és a lába nem igazán ad megbízható információt erről, akkor sem biztos, hogy fázik, ha hideg a keze, vagy a lába. A ruházatát mérd a magadéhoz, egy réteggel adj csak rá többet. A zokni fontos, amíg kicsi, még melegben is. Otthon nem kell a lakást túlfűteni, nem fog megfázni. Túlzott melegben pihenni sem tud olyan jól.

3.) Betegség gyanúja – nem csak első baba esetén

Mit tegyek, ha szerintem lázas?

Először is mérd meg. Semmi mással nem lehet biztosan tudni, csak lázmérővel. Azzal is popsiban kell mérni, majd a mért értékből levonni fél fokot, annyi lesz a hőmérséklete. A hónaljban mért hő nem elfogadható. A homlok- és füllázmérők elfogadottak, de csak rutinos anyák esetén, mert nagyon könnyű velük rosszul mérni. A legbiztosabb tehát popsiban.
Ha tényleg lázas (38°C felett), kezdd el csillapítani. Az első lépés ez legyen, az orvos csak utána következik. A lázcsillapítást gyógyszerrel és hűtőfürdővel ajánlott végezni, a borogatás ma már nem ajánlott. A lázcsillapítót jó esetben az orvos azonnal felírta, amikor a baba megszületett, tehát csak elő kell kapnod.

A nagyobb babákra, gyerekekre más ajánlások vonatkoznak, csillapítani a kicsiknek kell a lázát, és azoknak, akik pocsékul érzik magukat. Olvass a lázcsillapításról itt.

A kislányom “női” tüneteket produkál (véres váladék, pattanások, duzzadt mellek), mi a baj?

Semmi. Az anyai hormonok játszanak szegénnyel. Ő ebből semmit sem észlel, csak te vagy az, aki halálra rémül. Ahogy kiürülnek a hormonok, el fognak múlni. Ne csinálj velük semmit, ne nyomkodd, nem borogasd, ne kenegesd. Esetleg kérdezd meg a védőnőt, a gyerekorvost, hogy akarják-e látni.


6 hozzászólás

  1. Melinda
  2. Nusi
  3. agi
  4. szandika
    • Magdi
      • pm

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!