Vélemények az együttalvásról

Együtt vagy külön? Mivel ártunk többet, és kinek is ártunk? Ami jó a babának, az gyakran nem jó apának, mondták többen is.

Pár héttel ezelőtt készítettem egy kérdőívet, amelyben arra voltam kíváncsi, ti mit gondoltok az együttalvásról, mint témáról. Még egyszer köszönöm mindenkinek, aki kitöltötte. 🙂 A válogatott idézetek mennyiségi megoszlása megfelel a kapott válaszok mennyiségi megoszlásának.

(Azoknak a gondolataiból valók a következő idézetek, akik bejelölték az “Idézhetsz engem” pontot.)

Akik az együttalvás mellett voksoltak

Bakos Nikolett:
A válaszom igen. A babám szerintem jobban, nyugodtabban alszik ha én is mellette fekszem. Könnyebb szoptatni, nem kell állandóan felkelni, csak odafordulok és kész. Jobb a kötődés kialakítása miatt is. A párom is mellettünk alszik, és még soha egyikünk sem feküdt rá a babára.

Tóthné Marika:
Nekem három fiam van, mindegyikük velünk aludt. Az elsőnél elkövettem azt a hibát, hogy úgy gondoltam, majd ő tudja, mikor akar saját ágyba menni. Nehéz volt átszoktatni. A másik kettőnél már egy éves kor körül kezdtem az átszoktatás, és minden nehézség nélkül ment is. Így tehát én mellette vagyok, csak feltételekkel.


B. Anita:
Igen. Én az első perctől a babával alszom, apa pedig külön szobában. Nekünk ez így természetes, kényelmes, el sem tudjuk képzelni másképp. Apa reggelre kipihent, a baba nyugodt és kiegyensúlyozott, nekem pedig kényelmesebb, mint percenként felkelni hozzá. Így csak odafordulok és alszunk tovább.

Raki Angéla:
Igen. Mi eredetileg nem terveztünk együtt aludni a lányunkkal, csak így alakult. Amikor hathónapos lett, hirtelen újra felkelt éjjel, sírt, nehezen aludt vissza, és ezt minden éjjel legalább hatszor eljátszotta. Akkor magunk közé fektettük, és azóta gond nélkül békésen alszik velünk együtt. Még mindig azt gondolom, hogy az együttalvás nem való mindenkinek, de nekünk megoldotta a problémánkat.

Kapra M:
Semmiképpen sem akartam, hogy a kislányom velünk aludjon. Rögtön külön ágyba tettem az első naptól kezdve, gondosan ügyeltem rá, hogy ne aludjon még, amikor leteszem, hogy ne kapjon minden pillanatban cicit. Aztán egyszer nem tudtam megnyugtatni, velem aludt el, és én beleszerettem a helyzetbe. Már nem aggódom, hogy összenyomom, folyamatosan hallom a légzését, ő biztonságban érzi magát, és átalussza az éjszakát. Most három hónapos, és még így tervezem legalább három hónapig. Másképp már nem is menne.

Az együttalvás is lehet biztonságos – ha betartasz 4 szabályt

Akik az együttalvás ellen szavaztak

Julcsi:
Külön. Én nem mertem közénk tenni az ágyba egyik fiunkat sem, de nem akartam külön szobában sem hagyni még bébiőrrel sem. Ezért a saját ágyában, de mellettünk alszik, így lát minket, ha felébred, közel van, mindenkinek kényelmes és még biztonságos is.

Dénesné:
Nem. A fiam három hónapos, és nem tud elaludni velem egy ágyban, vagy a karomban. Az első naptól kezdve külön alszik. Amikor fáradt, de még ébren van, akkor teszem be a kiságyba. Nézelődik pár percig, aztán szépen elalszik. Tulajdonképpen szeretem, hogy külön alszik, bár néha jó lenne csak úgy ölelni. Viszont a teljes éjszaka a miénk, nyugodtan tudunk aludni, félelem nélkül.

P. Andrea:
Csakis külön! A szülés előtt eldöntöttük, hogy a baba külön fog aludni, sőt, külön szobában. A kórházban volt szerencsém kipróbálni, hogy milyen, ha minden pillanatban együtt vagyunk, ha velem alszik egy ágyban, és borzalmas volt. Egy pillanatot sem tudtam pihenni, minden moccanásra, szusszanásra felébredtem, és végig rettegtem, hogy ráfekszem és agyon nyomom. Így hát itthon maradt az eredeti terv, vettünk bébiőrt. Szerintem egyébként az együttalvásra inkább az anyáknak van szükségük, mint a babáknak.

Ravanyó Hajnalka:
Nem. Egyáltalán nem volt kényelmes, amíg a babánk velünk aludt. Folyton ellenőrizgettem, hogy nincs-e az arcán a takaró, hogy nincs-e melege, hogy nem ereszt-e a pelenkája. Rémes volt. Három hónapig bírtam, de így utólag azt mondom, az elején kellett volna azonnal külön szoktatni. Köztes megoldás a kiságy a nagy mellett, még mindig jobb, mint egy ágyban kínlódni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!