A születéskori alacsony D-vitamin szint növeli a magasabb vérnyomás kockázatát a gyerekeknél

Az AHA (American Heart Association) Hypertension c. folyóiratában megjelent új kutatás eredményei szerint a születés és a korai gyermekkor közötti elégtelen D-vitamin bevitel, valamint D-vitamin hiányos állapot emelkedett szisztolés vérnyomásérték kockázatával járt a későbbi gyermek- és kamaszkorban.

A kutatók 775 gyermeket követtek születésüktől 18 éves korukig a Bostoni Orvosi Központban. A legtöbben közülük alacsony jövedelmű, városi környezetben éltek, és a gyermekek 68 százaléka afroamerikai volt.

Az alacsony D-vitamin szint határértéke a kutatók meghatározása szerint születéskor a köldökzsinórvérben mérve 11 ng/ml-nél, korai gyermekkorban pedig a gyermek véréből meghatározva 25 ng / ml-nél kevesebb.

Összehasonlítva azokkal a gyerekekkel, akik kielégítő D-vitamin szinttel születtek:

  • az alacsony D-vitamin szinttel született gyerekeknek hozzávetőleg 60 százalékkal volt nagyobb esélyük 6 és 18 éves koruk között az emelkedett szisztolés vérnyomásra,
  • míg azoknak a gyerekeknek, akiknek a korai gyermekkorukban folyamatosan alacsony volt a D-vitamin szintjük, megkétszereződött az esélyük ugyanerre 3 és 18 éves koruk között.

A szisztolés vérnyomás az első (vagy más típusú készülék esetén a felső) érték a vérnyomásmérőn, és azt mutatja, mekkora a nyomás a kar fő artériájában a szív összehúzódásakor. A magas szisztolés vérnyomás esetén sokkal nagyobb a koszorúér-betegség és a kardiovaszkuláris betegség kockázata, még akkor is, ha a diasztolés vérnyomás (a második szám) rendben van.


Jelenleg az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) ajánlásai között nem szerepel a kismamák és a kisgyerekek D-vitamin szintjének rutinszerű ellenőrzése. A kutatás eredményei felvetik a lehetőségét, hogy a D-vitamin hiány szűrése, és esetleges kiegészítés alkalmazása a terhesség és a korai gyermekkor során hatékony módszer lehet a magas vérnyomás megelőzésére és csökkentésére – mondta Dr. Guoying Wang, a tanulmány vezető szerzője (Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health).

Wang hozzátette, hogy a terhesség alatti és a korai gyermekkorban optimális D-vitamin szint továbbra is aktív kutatási kérdés marad, és hogy a kutatási eredményeiket nagyobb populációkban is meg kell ismételni.
A születéskori alacsony D-vitamin szint növeli a magasabb vérnyomás kockázatát a gyerekeknél
D-vitaminra van szükség a kalcium felszívódásának elősegítéséhez, amely a csontok szilárdságát biztosítja. A testünk napfény hatására képes D-vitamint előállítani, de megtalálható néhány ételben is, mint a tojás, lazac, tej, ezenkívül elérhető vitaminkészítmény formájában is.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik vezető, megelőzhető oka világszerte. Az elhízott gyerekek számának növekedésével együtt az elmúlt években egyre gyakoribb a magas vérnyomás is a gyerekeknél, különösen az afroamerikai gyerekek között. A gyermekkori magas vérnyomás fontos kockázati tényezője a felnőttkori magas vérnyomás és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Forrás: NewswiseSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!