Adni azt a cumit vagy elzárni, meg sem venni? Vagy különleges alkalmakra tartogatni? De mi számít különlegesnek? Ártalmas vagy hasznos?

Kezdő szülők kérdései, amikre nincs egyértelmű válasz, csak vélemények vannak. Mivel a baba megnyugtatása mindig az első helyen van, a cumit sokan valóban hasznosnak találják.

Az első babásoknak még különösen fontos, hogy mindent tökéletesen csináljanak, a lehető legjobban gondozzák a babát, akinek sose kelljen sírnia. Ezért ringatunk, dédelgetjük, szoptatjuk, és a végén sokszor előkerül a cumi.

Természetesen nem az etetés, gondoskodás helyettesítésére, de ha már egy kimerült anyuka etetett, büfiztetett, ringatott, játszott, dúdolt, susogott, sétált, popsit veregetett, és ki tudja, még mit ki nem próbált, és a baba még mindig nyűgös, akkor a cumi egy próbát valóban megér.

Egy érdekesség: amerikai gyermekorvosok szerint az elalváskor cumizó kisbabák esetében kisebb a bölcsőhalál kockázata, mint a cumit nem használóknál.


Ez azt azért nem bizonyítja, hogy a cumi megakadályozná a tragédiát, csak annyit jelent, hogy lehet összefüggés. Mások szerint viszont egyenesen hírlapi kacsa, és a cuminak semmi köze a bölcsőhalál megelőzéséhez.

A cumi lehetséges hátrányai

A cumi rendszeres használata növeli a középfülgyulladás kockázatát. Egy amerikai vizsgálat szerint a cumit nem használó csecsemők között 33%-kal ritkábban alakult ki ilyen gyulladás, mint a cumizó babák között.

Mivel a középfülgyulladás kockázata alacsonyabb a fiatalabb babáknál, ezért azt javasolják, hogy fél éves kor körül le kell szoktatni a babát a használatról.

Ha szoptatni szeretnél, akkor érdemes a cumival minél később megismertetni, amikor már gyakorlott a “cicikezelésben”. A cumit teljesen másképp kell szopni, mint az anyamellet, ezért a rendszeres cumihasználat a sokat emlegetett cumizavarhoz vezethet, ami megzavarja, megakadályozhatja a sikeres szoptatást.

Nagyjából az első hónap végére teszik, hogy a tejtermelés beáll, a baba megtanult rendesen mellből enni, de ez sajnos nem igaz minden babára, így csak egy iránymutatás. Eljöhet hamarabb és lehet később is az ideális időpont.

A cumizás könnyen szokássá válhat, sokan ezért döntenek úgy, hogy egyáltalán nem is próbálják ki. Bizonyos esetekben valóban elég nehéz elvenni, és nem igazán tetszetős a cumizó nagycsoportos gondolata.

Általános tanács ezzel kapcsolatban, hogy ha a cumi elvételével kapcsolatos csatákat el akarjuk kerülni, akkor célszerű még az első szülinap előtt megválni tőle.

Ha a cumi használata mellett döntesz

Hagyd, hogy a baba döntsön. Ha kell neki a cumi az első pillanattól, akkor jó. Ha ellenáll, akkor ne erőltesd. Megpróbálhatod kicsivel később újra, de tiszteletben is tarthatod a döntését, és jó mélyen elteszed a fiókba. Vannak babák, akiknek valóban nem kell.

Amikor csak lehetséges, ne használd arra a cumit, hogy késleltesd vele az etetést, hogy cumizással kösse le magát éhség ellen. Add a cumit csak az evések között, amikor biztosan tudod, hogy nem éhes, hanem más okból nyűgös.

Ez alól persze lehetnek kivételek, amikor mondjuk a pénztárnál állsz sorba, úgysem tudod megetetni, viszont a cumi egy kis időre lefoglalja.

Nem jó ötlet a cumit cukrozott lötyikbe mártani, ártani fog a fogainak, akkor is, ha még egy sem bújt elő. Szintén nem szerencsés a nyakába kötni, vagy a kiságyhoz, ehelyett rögzítsd inkább a ruhájához, ha nem akarod, hogy leessen.

Ne adj cumit annak a babának, akinek gondja van a hízással. Ha a baba nem jól szopik, a tejtermelés fenntartása érdekében jobb a cumit hanyagolni legalább egy időre. Akkor se add neki többet, ha már volt fülgyulladása.

Cumi vagy nem cumi?

Koraszülött baba esetében a cumi valószínűleg nem fogja befolyásolni a hízást, viszont a  bölcsőhalál elkerülése miatt javasolhatja az orvos a használatát.


Ha nem áll szándékodban otthon cumit adni neki, akkor a kórházban is felesleges. Erre viszont nincs mindig ráhatásod (fura, nem?), ezért nyugi, egy-két nap nem fog számítani.

Figyelj a cumi állapotára. Cserélni kell, amint kopások vagy repedések mutatkoznak rajta. Tisztítani meleg, szappanos vízzel, lehetőleg nem lenyalva.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!