Cumi vagy nem cumi – ez itt a kérdés!

Adni vagy elzárni, vagy inkább meg sem venni? Vagy különleges alkalmakra tartogatni? De mi számít különlegesnek? Ártalmas vagy hasznos?

Kezdő szülők kérdései, amikre nincs egyértelmű válasz, csak vélemények vannak. Mivel a baba megnyugtatása mindig az első helyen van, a cumit sokan valóban hasznosnak találják.

Az első babásoknak még különösen fontos, hogy mindent tökéletesen csináljanak, a lehető legjobban gondozzák a babát, akinek sose kelljen sírnia. Ezért ringatunk, dédelgetjük, szoptatjuk, és a végén sokszor előkerül a cumi, vagy cucli, esetleg dudli?

Természetesen nem az etetés, gondoskodás helyettesítésére, de ha már egy kimerült anyuka etetett, büfiztetett, ringatott, játszott, dúdolt, susogott, sétált, popsit veregetett, és ki tudja, még mit ki nem próbált, és a baba még mindig nyűgös, akkor a cumi egy próbát valóban megér.

Egy érdekesség: amerikai gyermekorvosok szerint az elalváskor cumizó kisbabák esetében kisebb a bölcsőhalál kockázata, mint a cumit nem használóknál.


Ez azt azért nem bizonyítja, hogy a cumi megakadályozná a tragédiát, csak annyit jelent, hogy lehet összefüggés. Mások szerint viszont egyenesen hírlapi kacsa, és a cuminak semmi köze a bölcsőhalál megelőzéséhez.

A cumi lehetséges hátrányai

A cumi rendszeres használata növeli a középfülgyulladás kockázatát. Egy amerikai vizsgálat szerint a cumit nem használó csecsemők között 33%-kal ritkábban alakult ki ilyen gyulladás, mint a cumizó babák között.

Mivel a középfülgyulladás kockázata alacsonyabb a fiatalabb babáknál, ezért azt javasolják, hogy fél éves kor körül le kell szoktatni a babát a használatról.

Ha szoptatni szeretnél, akkor érdemes a cumival minél később megismertetni, amikor már gyakorlott a “cicikezelésben”. A cumit teljesen másképp kell szopni, mint az anyamellet, ezért a rendszeres cumihasználat a sokat emlegetett cumizavarhoz vezethet, ami megzavarja, megakadályozhatja a sikeres szoptatást.

Nagyjából az első hónap végére teszik, hogy a tejtermelés beáll, a baba megtanult rendesen mellből enni, de ez sajnos nem igaz minden babára, így csak egy iránymutatás. Eljöhet hamarabb és lehet később is az ideális időpont.

A cumizás könnyen szokássá válhat, sokan ezért döntenek úgy, hogy egyáltalán nem is próbálják ki. Bizonyos esetekben valóban elég nehéz elvenni, és nem igazán tetszetős a cumizó nagycsoportos gondolata.

Általános tanács ezzel kapcsolatban, hogy ha a cumi elvételével kapcsolatos csatákat el akarjuk kerülni, akkor célszerű még az első szülinap előtt megválni tőle.
Cumi vagy nem cumi?

Ha a cumi használata mellett döntesz

Hagyd, hogy a baba döntsön. Ha kell neki a cumi az első pillanattól, akkor jó. Ha ellenáll, akkor ne erőltesd. Megpróbálhatod kicsivel később újra, de tiszteletben is tarthatod a döntését, és jó mélyen elteszed a fiókba. Vannak babák, akiknek valóban nem kell.

Amikor csak lehetséges, ne használd arra, hogy késleltesd vele az etetést, hogy cumizással kösse le magát éhség ellen. Add csak az evések között, amikor biztosan tudod, hogy nem éhes, hanem más okból nyűgös.

Ez alól persze lehetnek kivételek, amikor mondjuk a pénztárnál állsz sorba, úgysem tudod megetetni, viszont a cumi egy kis időre lefoglalja.

Nem jó ötlet cukrozott lötyikbe mártani, ártani fog a fogainak, akkor is, ha még egy sem bújt elő. Szintén nem szerencsés a nyakába kötni, vagy a kiságyhoz, ehelyett rögzítsd inkább a ruhájához, ha nem akarod, hogy leessen.

Ne adj ilyesmit annak a babának, akinek gondja van a hízással. Ha a baba nem jól szopik, a tejtermelés fenntartása érdekében jobb a cumit hanyagolni legalább egy időre. Akkor se add neki többet, ha már volt fülgyulladása.

Koraszülött baba esetében a cumi valószínűleg nem fogja befolyásolni a hízást, viszont a  bölcsőhalál elkerülése miatt javasolhatja az orvos a használatát.Ha nem áll szándékodban otthon cumit adni neki, akkor a kórházban is felesleges. Erre viszont nincs mindig ráhatásod (fura, nem?), ezért nyugi, egy-két nap nem fog számítani.

Figyelj a cumi állapotára. Cserélni kell, amint kopások vagy repedések mutatkoznak rajta. Tisztítani meleg, szappanos vízzel, lehetőleg nem lenyalva.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!