A babaolajokról általában

A kisbabák bőre vékonyabb a miénknél, nagyjából ötször, ráadásul még nem volt ideje kifejlődni a baktériumoktól, gombáktól, bármitől védő savköpenye. Éppen ezért az első években a babák bőre mindenre érzékenyebben reagál.

Okozhat kipirosodást, pöttyösödést a hideg, a meleg, a pelenka alatti nedvesség, ha túl szoros a pelenka vagy a ruha, ha fúj a szél, ha folyik a nyála… lényegében akármi.

Teljesen logikus, hogy igyekszünk megtalálni a kisbabánk számára a legmegfelelőbb krémet, kenőcsöt, olajat, kinek mi szimpatikus, mit ajánlanak, akikre hallgat. A választék hatalmas, nem könnyű meglelni a tökéletes szert.

Vannak esetek, amikor nem a babaolaj a megoldás, hanem egy zsíros kenőcs, egy könnyű krém, de a babaolajak használatának is megvan az oka, értelme. Ha választani kell, akkor az olaj azért tűnik jobb megoldásnak, mert természetesebbek a krémeknél. Nem tartalmaznak se színezőanyagot, se konzerválószereket, és elmulgenseket sem.

Mellesleg jó az illatuk, amivel azonban nem árt vigyázni. Az illatanyagok szintetikusak, ezért irritálhatják a csecsemő bőrét, kiválthatnak allergiás reakciót. Akkor meg mindegy már az illat, az egészséges bőr fontosabb.


Mikor lehet szüksége babaolajra a babának?

Olajat javasolnak például a babamasszázshoz, mert így a baba bőre könnyen masszírozhatóvá válik, finoman simogathatóvá teszi az olaj. Akár saját módszerrel masszírozod a babát, akár elmész egy babamasszázs tanfolyamra, az olaj jó szolgálatot fog tenni.

Használható a masszázson kívül a popsijára is, ha valaki mindenképpen szeretné valamivel ápolni, akkor kiválthatóak vele a zsíros jellegű védőkencék. A mai ajánlások szerint a baba popsiját nem kell kenegetni, ha egyébként egészséges, és nedves, pláne illatosított popsitörlő helyett inkább tiszta vízzel lemosni.

Bevált szokás (volt) fürdetés előtt a hajlatok tisztításának céljából vattapárnára vagy hasonlóra tett néhány csepp olajjal ápolni a baba bőrét. Van, ahol ajánlják még mindig, máshol már elavult nézetnek tartják, a legjobb, ha az ösztönödre hallgatsz, vagy olyan tanácsára, akiben megbízol.

Egy másik eset, amikor nagyon jó szolgálatot tesz, ha a baba kobakja koszmósodni kezd. Vagy már koszmós is. Fürdés előtt fél-egy órával be kell kenni vele a baba (vagy már nagyobbacska totyogóét is) fejbőrét, lehet gyengéden masszírozni is, kicsit átfésülni a haját, ha van.

Ha hosszabb idő telik el még a fürdetésig, akkor nem árt egy cérnasapi a fejére, nehogy minden olajos legyen, de ha kevés a haja, vagy csak egy kicsit koszmós, akkor nem kell ennyit várni. Gyakran elég annyi idő is, amíg a fürdetés megtörténik, és már lehet is lemosni.

De őszintén semmi szükség a koszmó kezelésére, bár vannak rá egyéb bevált módszerek, tanácsok, praktikák, én is megtanultam őket. Aztán az ellenkezőjét is, hogy a koszmó egyszerűen magától eltűnik bármiféle macera nélkül. Ehhez kellett egy haladó szellemű orvos, aki meggyőzött, hogy legalább egy ideig hagyjam. Ő nyert.

A növényi olajok

Gazdagok a bőr egészségének megtartása szempontjából annyira fontos zsírban oldódó vitaminokban. Ilyenek a D-, E-vitamin, és a legfontosabb A-vitamin, aminek fontos szerepe van a hámréteg megújulási folyamataiban.

A növényi olajok közül a leggyakrabban az anyukák a napraforgó olajat alkalmazzák, de nagyon elterjedt az olívaolaj is. A kamillából készült olaj gyulladáscsökkentő hatású, a körömvirágból készült hámosító hatású, de ha jól körülnézünk, felfedezhetünk szőlőmagolajból, mandula- és jojobaolajból készült termékeket is.

Ezek közül, ha a természetességre törekszünk, akkor jojobaolajat érdemes választani. Annak kémiai összetétele áll mind közül a legközelebb az emberi bőr lipidösszetételéhez. Emiatt kiváló puhító, selymesítő, bőrápoló hatása van.

A babák születésekor még a mai napig szokás vásárolni akár receptre, akár anélkül valamilyen gyógyszertári olajat. Ez lehet napraforgó olaj (Helianthi annui oleum raffinatum) és a paraffin olaj (Paraffinum liquidum).

Babaolajok: napraforgó, jojoba, paraffin

A napraforgóolaj

A hangsúly nem is azon van, hogy napraforgóolajat vegyünk-e vagy sem, inkább azon, hogy drága márkás cucc vagy semmi, esetleg mégis valami. Ez a mégis valami lehet például a napraforgóolaj.

Az egyik legjobb megoldás, a gyermekorvos által felírt A-vitamin tartalmú olaj, hivatalos nevén Helianthi Annui Oleum Raffinatum. Recept hiányában azonban ilyet is lehet kérni és kapni is.
Igen, a legtöbb helyen egy szép nagy bödönből töltik ki üvegcsébe, és valamivel finomabb (nem az íze), mint a boltban főzéshez kapható. Amiért mégis jó:

  • nem kell hozzá recept,
  • az ára baráti,
  • az illata jó esetben nem létezik,
  • a baba bőrét gyönyörűen ápolja és nem bántja,
  • nem baj, ha a szájába kerül.

Ez is fontos szempont. Ha a baba bőrének ápolása nem merül ki a fürdetés körüli kenegetésben, hajlatok törölgetésében, hanem mondjuk szóba kerül egy kis babamasszázs is, akkor máris nem kell aggódni, hogy a kezére is kerül, azt meg rögtön lenyalogatja.

Mi is így tanultuk, jó móka volt. 🙂

A természetes a legjobb választás

A babaolajoknál, mint minden más babaápolási terméknél is, törekedni kell a természetes, növényi eredetű összetételre.

Sok babaolaj tartalmaz a kőolajlepárlás során keletkező paraffinolajat, változó arányban, egyikben kevesebb, másikban több. Más termékek szilikonalajat tartalmaznak. Ezeknek a termékeknek a használata nem javasolt, mert akármilyen tiszták is, nem hagyják a bőrt lélegezni, szinte lezárják.

Ezeknél sokkal jobban járunk a növényi olajokat, vagy azokat is tartalmazó termékek választásával. Van természetesn vegyes is, amiben ásványi olaj és növényi olaj található, ilyenkor azt érdemes kikeresni a polcon, amelyiknél a növényi olaj aránya 90%-nál nagyobb.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!