Kitől “jön” a baba vércsoportja?

A baba vércsoportja anyukájától és apukájától “jön”, mégpedig a vércsoport-öröklődés szabályai szerint. Jó lenne, ha egyszerűen az egyik szülő vércsoportját örökölné, de ennyire nem egyszerű a helyzet. Szerencsére nem is végtelenül bonyolult.

A vércsoport alatt ilyenkor azt értjük, hogy A vagy B (vagy AB, esetleg 0), és hogy Rh+ vagy Rh-, de a tudomány ennél jóval több (29, gondolnád?) vércsoportrendszert fogad el. De nekünk valóban csak ez a kettő kell, terhességhez, vérátömlesztéshez, szülőlét (apasági teszt leginkább) megállapításához is. Bár ez utóbbihoz a DNS-teszt már sokkal jobb, és itt a vércsoportvizsgálat maximum valószínűsítő vagy kizáró tényező maradt.

Az AB0 vércsoportrendszer

Az AB0 vércsoportrendszer az embereket a vörösvértestek különböző antigén jellemzői szerint osztja vércsoportokba.  4 vércsoport valamelyikébe tartozhatunk, amelyek a következők: A, B, AB és a 0. Két antigént kell megtanulni, az A-t és a B-t, és a két antitestet, az antiA-t és az antiB-t.

Az A azt jelenti, hogy az ebbe a vércsoportba tartozók vörösvértestjein A-antigén található, és ezzel együtt antiB antitestjeik is vannak, a B ezek alapján azt, hogy a vörösvértesteken B-antigén, és antiA antitestjeik vannak, az AB vércsoportúakén pedig A és B-antigén is található. A 0 vércsoportba tartozóknál nincs antigén. Ezért kaphat egy AB-s mindenkitől vért, egy 0-s pedig csak egy másik 0-stól, viszont cserébe ő bárkinek adhat.
Kitől "jön" a baba vércsoportja?
A vércsoport antigéneket a baba a szüleitől örökli, az anyukájától és az apukájától is egyet-egyet.

A baba vércsoportja a következők szerint alakul az anya és az apa vércsoportja alapján:

Apa / AnyaABAB0
AA, 0A, B, AB, 0A, B, ABA, 0
BA, B, AB, 0B, 0A, B, ABB, 0
ABA, B, ABA, B, ABA, B, ABA, B
0A, 0B,0A, B0

Az Rh-rendszer

Az Rh vércsoport rendszerben jelenleg 50 antitestet tartanak nyilván, ebből többel is találkozhatunk, de számunkra a D a legfontosabb, az Rh pozitív vagy Rh negatív kifejezés erre vonatkozik.


Ez pedig nagyon egyszerű, valakinek vagy van D antigénje, és akkor Rh pozitív, vagy nincs, és akkor Rh negatív lesz. A baba anyukájától és apukájától is örököl vagy egy pozitív, vagy egy negatív tulajdonságot. Az Rh+ a domináns tulajdonság, tehát Rh pozitív lesz a baba, ha legalább az egyik szülőtől örökli a pozitivitást, és Rh negatív lesz akkor, ha mindkét szülőtől Rh negatív géneket örököl. Ami nem jelenti azt, hogy mindkét szülő Rh negatív, hiszen ők is örökölhettek egyik szülőjüktől Rh+, a másiktól Rh negatív gént is.

Itt jön képbe a terhesség. Ha egy Rh negatív anyukának Rh pozitív a magzata, akkor amint az anya szervezte a számára addig ismeretlen Rh antigénekkel találkozik, antitesteket kezd termelni. Ez pedig a következő várandósság idején gondot okozhat, hiszen az Rh antigének elleni antitestek képesek átjutni a méhlepényen. A tudomány fejlődésének hála már van erre is megelőző módszer, így egy Rh negatív kismamának is lehet több gyermeke.

Forrás: Blutspendedienst


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!