Az első újszülöttjükkel hazaérkező szülők gyakran nem tudják biztosan, mikor normális a fejlődés, a viselkedés, a kinézet, és mikor kell valóban aggódni. Nézzük, mit kell tudni az egészséges újszülöttről.

Újszülöttkornak az első hónapot nevezzük. Egy átlagos baba az utolsó menstruáció utáni 37-42. hét között jön a világra. Esetleg hamarabb, vagy később, nem is ritkán ilyen is van. Attól függően, hogy hányadik hétre született, az átlagos baba paraméterei:

  • 2,5-4 kg súly
  • 55 centi
  • 36 cm mellkörfogat
  • 34 centi fejkörfogat.
Amennyiben a baba nem fér bele ezekbe az értékekbe, nem jelenti azt automatikusan, hogy baj van. Azt jelenti csak, hogy nem átlagos.

Az újszülöttek első vizsgálata az állapotfelmérés, ennek eredménye az Apgar-érték. Erről bővebben itt »

Röviden a lényege, hogy születés utáni első, ötödik vagy tizedik percben öt paraméter alapján értékelik a babát. Minden paraméterre 0, 1 vagy 2 pontot adhatnak, így a végeredmény maximum 10 pont lehet. Ebből jön pl. a 9/10-es apgar, ahogy mondani szokták. Az érték orvosoknak szól, nyilván minél magasabbak a számok, annál jobb.


Az egészséges újszülöttek

Az egészséges újszülött

Kinézet

A mi felnőtt arányainkhoz képest a babák feje ijesztően nagynak tűnhet. Amíg a nyaka meg nem erősödik annyira, hogy a fejét egyedül emelni tudja, addig bizony csak úgy szabad felvenni, hogy a fejüket megtámasztjuk mi magunk.

A bőrük is fura lehet, esetleg beborítja még helyenként a magzatmáz, vagy pihés, vöröses foltokkal tarkított, itt-ott kicsi fura göbök, faggyútömlők találhatóak. A védelmező magzatmáz eltűnése miatt a baba hőháztartására is nekünk kell figyelni, célszerű rétegesen öltöztetni.

A megjelenő sárga szín meglehetősen gyakori, általában semmilyen kezelést nem igényel, magától elmúlik. Esetenként kék fény alá helyezik a babát, máskor csak simán figyelik a változását. Az újszülöttkori sárgaság normálisan pár nap, egy hét alatt eltűnik, de az sem ismeretlen, ha egy kizárólag anyatejet kapó baba még egy hónaposan is sárga. A sárgaságról »

(Az én fiam is sárga volt még egy hónapos korában, de semmilyen kezelést nem igényelt, szépen elmúlt magától. Kék fény alá nem tették, ellenben hagyni kellett, hogy érje a nap a bőrét.)

A fejforma lehet eltérő a megszokottól, a szülőcsatornán való áthaladás közben gyakran deformálódik, esetleg duzzadtnak látható. Ez a duzzanat viszonylag gyorsan, pár nap alatt eltűnik.

Viselkedés

Tele vannak reflexekkel, ez jó és fontos. Kezdetben a legfontosabb a szopóreflex, ezt minden kiváltja, ami a szájuk körül hozzájuk ér. A baba reflexeiről itt olvashatsz még »

Végtagjaikat hajlítva tartják, a kezüket ökölben, fejüket simán tudják egyik oldalról a másikra fordítani. A légzésük gyorsabb a miénknél, nem kell megijedni ettől. A szemük ritkán van nyitva, egyrészt nyilván mert sokat alszanak, másrészt nem is olyan könnyű alkalmazkodni a kinti világhoz.

Az újszülöttek két alaptevékenysége az alvás és az evés. (Milyen szép is lenne, ha csak ennyiből állna egy ideig a nap, de ez nem így van, még egy pár napos babával sem. De a tündérmesék is szépek 🙂 ) Az első napokban előtejet termel a szervezetünk, ez nagyon fontos a babának. Más az összetétele, más a színe, ha fejed és látod, megijedni ettől sem kell. Ez mennyiségre kevés, a szerepe mégis nagyon fontos.

Esetleg meglepő lehet, ha a baba az első óráktól gyakran van mellen, hogy nem is érződik, hogy jön már valami, hogy van már akár előtej is, mert annyira kicsi mennyiség, még nem jár hozzá belövellés, meg tejcsöpögés a másik mellből, viszont a pelus tartalmán egyszer csak meg fog látszani. Az kezdetben feketés, majd fokozatosan változik a színe, míg eléri az aranysárgát.

A pelenkák száma egyénileg változó, a sarokszámok a napi 5-6 pisis és 2-3 kakis pelus, de teljesen rendben van a heti egy székletes pelenka is. Anyatejet kapó babának plusz folyadékra nincs szüksége.

Tudom tapasztalatból, hogy még a két testvér sem egyformán néz ki újszülött korukban. Ha az elsőnél már minden sokkon túljutottál, nem lett semmiből se baj, akkor a másodiknál a más kinézet, más részletek meglepőek és újra ijesztőek lehetnek. Ez teljesen rendben van. Ne félj kérdezni, újra meg újra, új információs forrásokat felfedezni, és aztán szépen megnyugodni.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!