Mi a magzatmáz, honnan jön, árt vagy használ, mire jó? Le kell-e lehetőleg azonnal mosni, vagy ráér a dolog? Kérdések, amelyekre a válaszok némileg változtak az utóbbi időben.

Mi a magzatmáz?

Hivatalos nevén vernix caseosa, de nem ez a lényeg. Sokkal inkább, hogy ez természetes és jó dolog, nem undorító, nem ártalmas. Fontos. Lényegét tekintve egy védőréteg, egy kenőcs, krémsajtra emlékeztető állagú anyag az újszülött baba bőrén.

A terhesség 5. hónapjától kezdve termelődik, nem mindenhol egyforma vastag rétegű, a magzati faggyúmirigyek működésének eredménye. A háton, füleken, köldök tájékán, fejbőrőn, szemöldöknél vastagabb, mint máshol, mert a megtapadásában segít a kicsi testét fedő piheszőrzet is (ez a lanugo).

Ennek a zsíros, kenőcsös rétegnek fontos szerepe van a baba bőrének védelmében. Nyolcvan százalék vizet, tíz százalék zsírt, és tíz százalék fehérjét tartalmaz, valamint antioxidáns hatású E-vitamint és olyan fehérjéket, amelyek baktériumokhoz, vírusokhoz és gombákhoz kötődnek, meggátolva azok fertőzőképességét.
Csecsemőgondozás - Magzatmáz

Mire jó a mazgatmáz?

  • Védi a kisbaba bőrét, egyensúlyban tartja annak savháztartását, csökkenti a kórokozók bejutásának veszélyét, ezáltal segíti az immunrendszerét.
  • Hőszigetelő hatása is van, így egyensúlyban tartja az újszülött hőháztartását.
  • Nem mellesleg síkosít, ami a szülésnél lehet nagyon fontos, hogy a szülőcsatornán minél könnyebben jusson át a pici.
  • Születés után nem javasolt azonnal eltávolítani, mert az eddig említett előnyein túl a baba bőrét a kiszáradástól is védi, így több helyen egyszerűen megvárják, amíg magától beszívódik.

Első fürdetés születés után

Ma már nem kötelező azonnal megmosdatni a babát születése után, gyakori, hogy 8-12 óra elteltével, vagy másnap fürdetik meg először.


Nem mindehol járnak el egyformán, és sok más tényező is befolyásolja, hogy mi az elsődleges teendő, de egy egészséges, érett újszülött esetén a fürdetés nem előzi meg az aranyórát, nem választják el az édesanyjától emiatt.

A bőrkontaktus, az első szoptatás visszahozhatatlan, kiemelt jelentőségű esemény egy csecsemő életében, fürdeni meg még sokszor fog, az tehát várhat egy kicsit.

Császármetszés esetén is különböző szokások, protokollok vannak érvényben. Van, ahol a szárazra törölt babát az apukája mellkasára helyezik, máshol semmivel sem törődve anyára teszik (nálunk így volt, apa csak utána kapta meg), és van ahol sajnos ez mind kimarad.

Nem csak újszöletteknek

A magzatmáz szintetikus utánzata jó szolgálatot tehet a koraszülöttek bőrének védelmében, sőt, ezen túlmenően a felnőttek esetében is alkalmazható lehet hidratálásra, ekcéma és pikkelysömör tüneti kezelésére.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!