A baba széklete – útmutató

A várandósság során nem is gondolunk rá, hogy a szülés után az egyik nagy kérdéskörünk pont a pelenka tartalma lesz, az evéssel és alvással egyenrangú fontossággal 🙂 Vajon mikor számít normálisnak a baba széklete, mire kell figyelni? Mikortól van hasmenése és mikortól székrekedése?

A legtöbb kisbaba széklete alapvetően teljesen rendben van, de most összeszedjük, milyen az a szín és állag, ami normálisnak mondható, és mikor kell orvoshoz fordulni.

A baba széklete színben, állagban, sőt még szagban is nagyon változó lehet. Kezdő anyukaként, de még később is előfordulhat, hogy minimum furcsának, vagy esetleg rémisztőnek találod, amit a pelusban látsz. Jó tudni a szívroham előtt, hogy a széklet gyakorisága, színe, állaga, mennyisége függ a baba korától, az egészségi állapotától és hogy mit evett.

Sarkalatos pont ebben a kérdésben, hogy milyen gyakran van tele a pelus. Pedig nem ez a legfontosabb kérdés, mégis sokat pörgünk rajta. Ha nincsen jele, hogy a kicsinek fáj a hasa, nem nyűgös, nem húzza felfelé a lábát, akkor nem igazán számít, hogy milyen gyakran kakil. A széklet gyakoriságánál sokkal fontosabbak a külső jellemzői.

Táplálás szerint más és más a normális a pelusban

Anyatejes csecsemők

A kizárólag anyatejet kapó baba széklete egész más, mint a tápszeres vagy vegyesen táplált babáé. Ő hónapokon keresztül sárga, mustárszínű, sárgásbarna pelustartalmat produkál, de ez akár minden nap változhat, hiszen attól függ, mit evett az anyukája.


Az anyatejes babáknál elég tág keretek között normális a kakis pelusok száma, ez lehet napi 3-5, vagy akár heti egy is. Ha jó a közérzete, akkor nincs ok aggodalomra. 10 nap után  azért már érdemes megkérdezni a gyerekorvost. Ha túl sokszor kakil a baba, az azért nem jó, mert valószínűleg nem hasznosulnak jól a tápanyagok a szervezetében.

Az anyatejes baba széklete állagra puha, kenőcsös, pépes, joghurt vagy túró állagú is lehet. Hígabbá akkor szokott válni, amikor a baba túl sokat evett. 

Tápszeres babák

A tápszeres baba széklete minden nap egyforma, hiszen ők minden nap ugyanazt az ételt kapják, színe inkább világosbarna, lehet élénksárga is, tápszertől függően néha zöldes árnyalatúra is változhat. Az éretlen emésztés következményeként a nem homogén széklet is rendben van, amikor színe fehér vagy sárga, túrószerú darabok is vannak benne.

Állagra keményebb, mint az anyatejes babák esetén. Keményebb, de nem kemény, nem bogyós, olyan, mint a puding, kissé formált, de nem felnőtt mércével mérve. A napi egy kakis pelus számít normális mennyiségnek.

Hozzátáplálás megkezdése utáni változások

A hozzátáplálás megkezdése utáni első néhány hétben természetes, hogy megváltozik a pelus tartalmának színe, állaga, és a gyakorisága is. A baba eddig nem fogyasztott ételeket próbál éppen, amelyeket másképp kell megemésztenie, mint az anyatejet. Egyaránt előfordulhat sárgás, barnás szín a pelenkában.

Gyakran megmondható, hogy mit is evett a baba aznap a színéből és néha az állagából is. Megjelenhet a székletben az egyelőre számára emészthetetlen része az ételnek, ilyen lehet a paradicsom vagy a szőlő héja, a pici magok a magvas gyümölcsökből. Jellegzetesen a saját színét hagyja a répa, a sütőtök különösen, a borsó, spenót is.

A baba széklete - útmutató

Baba széklete a kora szerint is változik

Az újszülöttek fekete, szurokszerű széklete általában 1-2 napos korban jellemző. Színe fekete vagy sötét zöldesfekete, állaga ragadós, maradéktalanul eltávolítani elég nehéz a kicsi bőréről. A neve magaztszurok, másképp mekónium. Nagyon fontos jelenség, fel is szokták rá hívni a figyelmet, hogy elkezdett távozni a baba szervezetéből. Ennek oka, hogy ez a jelzés arra, hogy az újszülött baba bélcsatornája megfelelően működik.

A néhány hónapos babáknál az számít, hogy mit kapnak enni, és abból mennyit tud a szervezetük hasznosítani, ennek megfelelően változik a tele pelusok gyakorisága. Fél éves kortól, amikor már szilárd ételeket is kap, az anyatejes baba széklete kissé megvastagszik, a tápszeres babáé viszont inkább puhul. A gyakoriság is változhat, az eddig heti egy nagyobb adagot produkáló anyatejes baba akár naponta is kakilhat valamennyit.

Totyogóknál normális a vastagabb, nehezebb széklet, az esetleges ételdarabok, amelyeket még nem tudott megemészteni. Ez teljesen rendben levő dolog, egyrészt sok ilyen korú gyerek nem rágja meg rendesen az ételt, másrészt a szervezetének idő kell mire megtanul rendesen emészteni.

Amikor problémát jelez a baba széklete

Előfordulnak a fentiektől eltérő színű, állagú pelustartalmak is. Utalhatnak betegségre, ezért orvoshoz kell a babával fordulni.

Hasmenés

Ezt egészen biztosan könnyen felismered, hiszen folyós, híg, beleivódik a pelenkába. A hasmenés oka lehet valamilyen fertőzés, túl sok gyümölcs, fogzás, ha kapott gyógyszert, annak lehetséges mellékhatása, esetleg valamilyen túlérzékenységet is jelezhet. Ha a hasmenés egy napnál tovább tart, orvoshoz kell vinni a babát.

Székrekedés, szorulás

A székrekedés jelei is elég egyértelműek, az állaga szilárd, bogyós. A baba nehezen kakil, láthatóan erőlködik, arca vörösre vált, miközben nyomni próbál. Ez neki nagy fájdalmat képes okozni, ezért ha tartós jelenség, esetleg a széklete véres, orvoshoz kell vinni.
3 dolog, ami megváltoztatja a székletet

 • Antibiotikumok: okozhatnak hasmenést, puffadást. Csak akkor add, ha orvos írta fel, magadtól ne.
 • Gyomor- és bélbetegség: esetleges hányós vírusfertőzés következtében akár hosszú időre is szüksége lehet a szervezetének, hogy a székletet helyreállítsa. Legyél türelmes, és hallgass az orvosra.
 • Utazás: nem mindig jut eszünkbe, pedig sok felnőttre is jellemző lehet akár a székrekedés, akár a hasmenés. Ennek több oka lehet, a megváltozott, szokatlan körülmények, a más táplálék, és össze is szedhet valamit.

A fent felsoroltaktól eltérő szín is jelezhet gondot

 • Habos, zöld széklet

Nagyon rémisztő látvány. A leggyakoribb oka főleg anyatejes babáknál, hogy nem szívják ki kellőképpen a mellet, és nem jutnak hozzá a hátsótejhez, amely zsírosabb és tápanyagban gazdagabb a hígabb elsőtejnél. Okozhatja még vas, ha szoptatás alatt vaspótlásra szorulsz, de reagálhat a baba valamire, amit ettél, és nem tetszik a szervezetének.

A tejcukor és tejfehérje felszívódási zavara is okozhat zöld székletet, ilyenkor emellé a súlygyarapodás csökkenése is társul. Ha egy napnál tovább tart a habos zöld széklet, fordulj vele orvoshoz.

 • Fehér színű, fényes felületű széklet

Azonnali orvosi látogatást igénylő jelenség, valószínűleg székletmintát fognak kérni. Ehhez adnak egy megfelelő szerkezetet, nem bonyolult az egész, inkább ijesztő. Utalhat májproblémára, amit egy székletvizsgálattal ki tudnak zárni, és kiderülhet, hogy mégis ártalmatlan az egész.

 • Vörös vagy fekete széklet

Vérre utalhat. Amitől megint megrémülünk, ezért ha a baba emellett láthatóan nincs jól, azonnal szólni kell a gyerekorvosnak. A legtöbb esetben a háttérben a berepedt mellbimbóból származó lenyelt vér áll, de a kapott vaspótló szer is okozhat fekete székletet.

 • Véres széklet

Ha valóban vért látsz, akár frisset, akár alvadtat, mindenképpen orvoshoz kell menni. A legjobb rögtön székletmintával együtt. Lehet a székrekedés következménye (ha friss), de utalhat emésztőrendszeri gondra is (ha alvadt).

Hívd az orvost

 • ha a széklete fehér, fekete vagy vörös színű
 • ha a gyerek üvölt a fájdalomtól, sikításszerűen sír, hány vagy vérzik kakilás közben
 • ha a széklete nyálkás vagy
 • hirtelen és jelentősen megváltozik valamilyen új étel kipróbálása után.

Forrás: parents.comSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!