A baba fürdetése először otthon, egyedül, esetleg apával! 🙂 Micsoda izgalom, hatalmas előkészületek, remegő kéz, feszült hangulat. Vagy mégsem?

Legalábbis nem kellene így lennie. Ez az idő lehet szórakoztató, a móka időszaka, amit a kicsi különösen élvez, miközben te nem stresszelsz: mert tudod, mindent jól csinálsz.

Elég 8 fontos szabályt az eszedben tartanod, és a baba biztonsága miatt egyáltalán nem kell aggódnod.

8 szabály: a baba fürdetése biztonságosan

 • Az első és legfontosabb szabály: soha, de soha ne hagyd a babát egyetlen szempillantásra sem felügyelet nélkül. A gyerekek egészen kevés vízbe is belefulladhatnak.
  Ehhez előre készíts oda mindent (a szappant, törölközőt, babakifogót, ha vettél, …), mindent, amire csak a fürdetés ideje alatt szükséged lehet. Ha pedig pont akkor csöngetnek vagy keresnek telefonon, vedd ki a babát, tekerd törölközőbe és vidd magaddal.
 • Mielőtt elkezded fürdetni, ellenőrizd, hogy elég meleg van-e a fürdőszobában és ahol öltöztetni fogod. Ez a kánikulában elég valószínű, de télen nagyon fontos, mert a babák egy pillanat alatt megfázhatnak.
  Gyakori hiba, hogy a meleg és párás fürdőszobából a pucér babát kiviszik a normál hőfokú szobába, ami ugyan elég meleg, de a fürdőszobához képest mégis hideg van.
 • A babát akkor tedd a kádba, amikor a szükséges mennyiségű és hőmérsékletű vizet már beleengedted, és nem folyik tovább. Ha épp nem a vízre figyelsz, esetleg túl sok lesz, vagy nem lesz jó a hőmérséklete.
  A hőmérsékletnél érdekes, hogy a babák és totyogók általában egy kicsit hűvösebb vizet kedvelnek, mint amit te használnál, de ezt ki kell tapasztalni. Mindenesetre a babát ne forrázd le.
 • Ha a nagy kádban fürdeted, amit ti is használtok, akkor gondoskodj arról, hogy ne csússzon az alja. Tegyél bele csúszásgátlót, vagy ha nincs, akkor legalább egy törölközőt.
  Természetesen vannak szuper kádba tehető alkalmatosságok, amik tartják a babát, védik a fejét, és nem tud le- vagy kiszállni, vagyis inkább csúszni, esni. Ha van ilyened, remek, de még azt használva is szemmel kell tartanod a babát minden pillanatban.
 • Az egészen kicsiknek teljesen felesleges és nagyon veszélyes teletölteni a kádat. Egy kevés vízben és éppen olyan tiszta lesz, hiszen te mosdatod, és pancsolni még nem tud.
  A nagyobbaknak is elegendő, ha a derekukig ér a víz, amikor már egyedül ülnek. Ez alól kivétel lehet, ha a nagy kádban direkt „úsztok”. Ez nagyon jó móka, de az első fürdetésnél ne próbálkozz vele.

Baba fürdetése biztonságosan

 • Gyakran előfordul, hogy a nagy gonddal kiválasztott (nem mellékesen: horror drága) babaápoló szerek kiszárítják a baba bőrét, kiütéseket okoznak. Ez különösen várható akkor, ha nem spórolsz velük, és többet használsz a kelleténél. Elképzelhető, hogy irritálja a húgycsövet, ami viszont megnövelheti a húgyúti fertőzések kockázatát.
  Így hát ne hagyd sokáig a csupa habos, fürdetős, samponos vízben ázni a kicsit. Ha pancsolni akartok, hagyd inkább a végére az alapos tisztítást.
  Egyébként jó ötlet először kis kiszerelésben kipróbálni, melyik termék lesz a nyerő. Nem biztos, hogy ami a rokonnak jó, az a te kisbabádnak is jó lesz. Ezért hát örülj a termékmintáknak, és teszteld őket. 🙂
 • Ha a nagy kádban fürdetsz, még te magad is legyél távol a csaptól. A nagyobb gyerekeknek sem szabad megengedni, hogy a csapokhoz érjenek. Ha most még nem is elég ügyesek és erősek a forgatáshoz, tekeréshez, nyomáshoz, egyszer azok lesznek.
  Sajnos mindannyian ügyetlenek vagyunk néha, így még veled is előfordulhat, hogy elveszted az egyensúlyod, nekiesel a csapnak, és lehet belőle baleset. A legjobb a tisztes távolság.
 • Minden elektromos eszközt tarts távol a fürdés helyszínétől. A balesetek néha nagyon abszurdak, kerüld el mindenképpen, hogy a híradóba kerülj valami életveszélyes butasággal.
Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!