Kisgyerekes anyukák gyakori tapasztalata, hogy télen száraz a baba bőre, kipirosodott foltok jelennek meg különböző helyeken, pedig egyébként egészséges, nem száraz, nem foltos. De nem csak a kisbaba, hanem a nagyobb gyermek, sőt felnőtt bőre is megsínyli a téli hideget.

Nem csak szárazabb, de érzékenyebb is a bőrünk ilyenkor, akkor is, ha nem ekcémás. Az oka a hideg kinti hőmérséklet és a levegő szárazsága. Emiatt a bőr felső rétege nem képes elég nedvességet magába szívni, megkeményedik és érdes lesz.

A hideg ellen nem, de a hatásai ellen tudunk ezt-azt tenni. Fontos is tenni, mert a száraz, vízhiányos bőr hajlamosabb a gyulladásos betegségekre, hiszen a védekezőképessége lecsökkent.

Tippek, ha száraz a baba bőre

1. Ha már a kinti hőmérsékletet nem tudjuk befolyásolni, az otthonival megtehetjük. Érdemes figyelni a lakás hőmérsékletét és páratartalmát is. Ez utóbbit ha nem engedjük 60-65% alá, segít megakadályozni a bőr kiszáradását.

Általános ajánlás, hogy nincs szükség 21-22 fok fölé melegíteni a lakást, éjjelre meg bőven elég a 20 fok is. Hát már akinek, ugye 🙂 Szóval ha mégsem elég, és kellemesebb a 25 fok, akkor a párologtatás sokat segít, általa könnyebben újranedvesedik a bőr külső rétege. Ezt lehet géppel, vagy kistálban vízzel, bevizezett fürdőlepedővel, kinek mi a szimpatikus megoldás.


2. Mint feljebb írtam, a hideg hatására a bőr könnyebben válik vízhiányossá, nem tartja úgy a nedvességet, mint kellemes melegben. Ezért a tapintása érdes, a bőr láthatóan száraz, feszül, és gyakran viszket is.

Általában a ruhátlan részeken látható, de nem ritkán máshol, pl. combon, hajlatokban jelenik meg. Segíthet a réteges, és nem szoros ruha, és a rendszeres, nem sajnált krémezés is.

3. Többször kell inni, mint ahányszor szomjúságot érez és jelez a kicsi. Ennek oka, hogy hidegben nem érzik annyira, hogy szomjasak, viszont éppen úgy párologtatnak, mint egyébként.  A nyálkahártyák könnyen kiszáradnak, ami különösen kellemetlen érzés.

A folyamatos folyadékvesztés és a nem elégséges pótlás következtében a bőr szárazabb lesz. Ezért sok vizet kell kínálni. Bár a gyerekek kedvelik a teát, kakaót, azoknak vizelethajtó hatása (koffein és teobromin) miatt érdemes ilyenkor kerülni, vagy legalábbis kevesebbet adni, és inkább vízzel pótolni.
Ha száraz a baba bőre
4. Fürdetéshez, fürdéshez ilyenkor nem kell sok tusfürdőt használni, elegendő csak a valóban szennyezett testfelületeken. Kaphatóak a patikában (receptre) vízbe tehető szerek, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a kiszáradástól. Babának és felnőttnek egyaránt hatásos lehet.

Fürdéshez a túl meleg víz ilyenkor nem jó, inkább langyosabb, vagy még jobb lenne a tusolás, ha a baba vagy gyerek szereti. A hosszas pancsolás közben ázik a bőr, ki is szárítva egyben, a forró víz pedig elmossa a szükséges olajokat.

Ha száraz a baba bőre, nem szerencsés dörzsölős fürdőszivacsot, vagy kefét használni, ez is károsíthatja a bőrt. Ha már muszáj, akkor valami finomabb változatot.

5. Fürdés, tusolás után a törölközővel való dörgölés helyett a puha fürdőlepedővel való felitatás jobb a bőrnek. Ezután pedig jöhet a krémezés, hidratálás, szintén segít a kiszáradást megelőzni. Ezt akár többször naponta meg lehet ismételni.

Többféle krém kapható erre a célra, van ekcémára hajlamos bőrre, érzékeny bőrre, van receptre kapható, érdemes próbálgatni, és megtalálni az igazit. Ezeknek a krémeknek a fő hatóanyagai a bőrnedvesítők, a bőrpuhítók, és a lezárók.

Nedvesítik a bőrt a ceramidok, hialuronsav, lecitin, glicerin. Ezek magukhoz vonzzák a nedvességet. A bőrpuhítók, mint pl. a linol- vagy laurinsav kisimítják a bőr felszínét. A lanolin, vazelin pedig lezárják a felszívott nedveket.

Úgy tartják, hogy a sűrű és zsíros hidratáló krém hatásosabb a szárazság ellen, mint a kevésbé zsíros, vagy folyósabb, mert kevesebb benne a víz és több az ásványi olaj, ezáltal hatékonyabban zárja le és őrzi meg a bőr nedvességét. Ez nem mindenkinek felel meg, nem feltétlenül kellemes érzés a bőrnek, ezért jó tudni, hogy van már sok vizet és sok olajat együtt tartalmazó változat is.

6. Öltöztetéskor kerüljük a szoros, műszálas ruhákat. Jó a pamut, de a gyapjú is megakadályozza a bőr szellőzését, és a bőr viszkethet, a ruha meg szúrni fog. Ehhez muszáj odakapni és megvakarni, ami megint nem kedvez a bőrnek, károsíthatja a védőrétegét.

Alapvetően a száraz, akár kipirosodott bőr nem jelent nagy problémát orvosi szempontból, de vezethet a későbbiekben ekcémához. Szerintem érdemes megmutatni orvosnak, még akkor is, ha közli, hogy csak a hideg miatt vannak a foltok.

Nálunk a Balneum Hermal, és a végén egy szteroidos krém lett a megoldás, amit személy szerint utálok, és a napi 3 kenést soknak találtam, de testápolóval együtt kordában tartotta tavaszig a kicsi bőrét. Most (tél lévén) újra itt tartunk…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!