Pelenkázási tippek, hogy egyszerűbb legyen

Természetesen pelenkázni mindenki tud, ez nem is kérdés. A pelenkázás időszakának elején vannak döccenők, bukkanók, kérdések, jó és rossz megoldások, aztán kialakul a rutin.

És még ebbe a kialakult rutinba is lehet néha újítást csempészni, hogy még könnyebb legyen. Kezdő anyaként pedig néha életet (na jó, időt, ruhát) menthet egy pár tanács.

Az előkészületek pelenkázás esetén nagyon fontosak

Az előkészület első lépése még korábbra datálódik, amikor kitalálod, hogy hol és milyen legyen a pelenkázó. Aztán amikor már szívtál egy pár nagyobbat, jöhet az újratervezés 🙂

1.) Komolyabban véve, a pelenkázás nemhogy napi rutin, de napi többszöri rutin. A helyszín megválasztása és kialakítása nagyon fontos. Hozzá kell férned a babához, az összes cuchoz, mégpedig anélkül, hogy neked kényelmetlen lenne akár a testhelyzet miatt, akár a tárgyak elhelyezhetősége miatt.


A babák mozognak, akkor is képesek leesni, amikor totál lehetetlennek gondolnád. A gyerekorvosunk szerint nem az a kérdés, hogy leesik-e, hanem hogy mikor. A magam részéről nem értek egyet, el lehet kerülni, de legalábbis törekedni kell a biztonságra.

Ha extrém ficánka babád van, vagy van benned némi aggodalom, akkor ehhez beválhat a pelenkázóasztal, szekrény, akármi helyett, az ágy, egy matrac, a szőnyeg. Egy pelenkázó alátétet bárhová odatenni nem nagy ördöngősség, azt meg hogy ezek közül személy szerint te hol érzed magad a legjobban, ki kell tapasztalni.

Van, aki képes és szeret is térdelni a földön, más inkább üldögél az ágyon pelenkázás közben. Nem vagyunk egyformák. Az is totál rendben van, ha elkezded valahol valahogy, aztán egy idő után rájössz, hogy másképp könnyebb, gyorsabb, vagy csak többet nevettek a babával.

2.) Ha már megvan a hol, akkor jöhet a mivel. Legyen a kezed ügyében az előkészített pelus, vagy a szépen kimosott, vagy az eldobhatóból nem a bontatlan zacskónyi, hanem egy kibontott, szépen kinyitogatott, és ha olyan a baba vagy a te kézügyességed, akkor jobb rögtön kettő. Ha mégsem kell, még mindig vissza tudod tenni.

Ha nem használsz eldobható alátétet, akkor érdemes a tiszta pelust előbb betenni a popsi alá, és csak azután bontani ki a használtat. Gyakori tapsztalat, hogy aminek ki kell jönnie, az akkor jön, amikor nincs semmi, ami felfogja. És olyankor bizony nagy adagban jön. A humor sokat segít ilyenkor.

Jöhet elő a törlőkendő, ha használsz, a krémek, olajok hada, amiket jónak gondolsz. A törlőkendő mostanában ördögtől valónak számít, de nem csak a baba popsiját képes letakarítani, hanem egy csomó minden mást is. Nálunk például a rajzokat a bababútorokról. Nem mondom, hogy ezért kell megvenni persze, de ha van, erre is jó.

Ha nem vagy a törlőkendő híve, de nem akarod minden egyes alkalommal a csap alá tartani a babát, akkor beválik egy kis odakészített víz, és sminkvatta. Azzal gyönyörűen le lehet takarítani a babapopsit, mint egy mezei törlőkendővel.

Vagy előbb a kendő, aztán a vizes megoldással a kendő által hagyott nyomokat el lehet távolítani. Vannak babák, akiknek a bőre még a legérzékenyebb bőrűeknek ajánlott kendőt sem viseli el hosszú távon, nekik ez jó megoldás lehet. Lehet kapni olyan törlőkendőket is, amelyek 99 százalékban víztartalmúak, azok majdnem olyanok, mint az ajánlott vizes vatta. Csak egyszerűbb és persze drágább is.

5 pelenkázási tipp, hogy egyszerűbb legyen

Nagyon sokan egyáltalán nem krémezik a babák popsiját vagy inkább csak olyan alkalmakkor, amikor valami okuk van rá, például kipirosodott a bőre. A mai ajánlások szerint is a legjobb megoldás a vizes lemosás és krém mellőzése, de ebben sem döntünk egyformán.

Lehet kapni a kettő közti bio dolgokat is, például a mandulaolajat sokan ajánlák, mert kellemes a bőrnek, gyengéden ápol és véd. Ha úgy ítéled meg, hogy nektek jobb a krémezés, akkor a krémek, olajok elhelyezésénél figyelni kell, hogy ne legyen a baba keze ügyében. Elképesztően ügyesek, és pillanatok alatt meg is kóstolják. Még nem tudják, hogy nem arra találták ki, szóval résen kell lenni.

3.) A pelenkázások alkalmával sok kórházban és gyermekrendelőben használnak a vizsgáló-, pelenkázó asztal fölé szerelt hősugárzót. Nagyon praktikus, a baba kicsomagolva sem fázik, akár fürdés után van, akár csak úgy, és hatékonyan képes megelőzni a pisibalesetek előfordulását. Érdemes pelenkázás előtt néhány perccel már bekapcsolni, hogy legyen ideje felfűteni.

A kisfiúk ugyanis a lányokkal ellentétben hatalmas ívekben képesek mindent összepisilni, ha a hasukat hideg éri. Ez bármikor előfordulhat, érdemes rá felkészültnek lenni, semmi jóvátehetetlen nem történik. A másik nagy találmány az eldobható alátét, ha pisis vagy kakis lesz, semmi gond, landol a kukában.
4.) A pelenkáknak nagyon érdekes részei vannak, kis fülek, meg fodrok, meg alacsonyabb perem, meg magasabb és szélesebb derék, mind másra jó. A köldökcsonk leeséséig érdemes olyat választani, amit nem kell visszahajtogatni, nem kell belőle kivágogatni.

A fodrokat jó megigazgatni, néha már csak azok tartják bent a tartalmat, mint utolsó védelmi vonal. A kisfiúk fütyijét lehetőleg lefelé csomagoljuk be, így nem fog felül kijönni, aminek bent kellene maradnia, és nem lesz elsőre furának ható módon a gyerek ruhája a hasán pisis.

5.) Ha a baba már nagyobb, de már kisebb korban is érdemes közben a figyelmét lekötni. Mi a pelusokon levő állatok hangjait soroltuk, aztán jöttek a mondókák és énekek. A feljebb írt krémes tubus is járt a kezében felkészületlen koromban, aztán a hősugárzóra lógatott hosszú fekete farkú macska sokáig volt segítségemre.

Egy totyogó korú babánál ez nem mindig egyszerű feladat, a komolyabb mondókák is segítenek, vagy az egyszerűbb bugyipelenka jelenthet megoldást, amit akár álló helyzetben is lehet cserélni. A bugyipelus cseréje széklettel töltve nem olyan vicces azért egy álló, épp elvágtázásra készülő gyereken. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!