Piszénpisze.hu  »   Ha beteg a gyermek  »   Az orrszívás fontossága

Hozzászólások

Az orrszívás fontossága — 9 hozzászólás

 1. Sziasztok, kérek egy kis segítséget!
  5 és fél hónapos a babám. Sosem volt még eldugulva az orra, alvás és szopizás közben is az orrán keresztül lélegzik. Viszont időnként látok az orrlyukaiban váladékot, amit fülpiszkáló segítségével ki szoktam bányászni. Nyúlós, egyben lévő takonydarabkák. Hangsúlyozom, ilyenkor sem dugul be az orra. Használjak neki orrszívót? Vagy csak nátha, orrdugulás esetén indokolt?

  • Szia, ha csak néha látsz benne egyébként könnyen eltávolítható váladékot, akkor felesleges szívnod. Ha már nehezen vagy egyáltalán nem kap levegőt, ha szörcsög, hallod légvételkor, hogy nem tiszta az orrjárat, akkor már vedd elő az orrszívót. Hivatalosan akkor (és annyiszor) szívjuk a gyerek orrát, amikor a sajátunkat fújnánk.

 2. Sziasztok,
  Segítségképpen ajánlom a Stérimar tengeri sóoldat használatát, ami a gyerek orrába befújva megkönnyíti az orrszívás hatékonyságát. Mi ezt úgy oldjuk meg a két hónapos kislányunknál, hogy befújunk mindkét orrlyukba egyszer-egyszer és pár másodperc eltelte után (ez általában annyi, amíg összerakom az orrsziporszi tartozékait)könnyebben eltávolítható még a rászáradt lerakódás is az orrából. Ennek használatát kb. 6 alkalomra korlátozzák napi szinten, de már egyszeri használattal is annyi szutykot szívtunk ki a gyerek orrából, mint előtte két nap alatt orrspray nélkül. Az ára sem vészes, úgy 1500,- Ft körül van. Hatékonyabb, mint a tengeri sóoldatos orrcsepp, mert a spray orron belül eljuttatja mindenhova a hatóanyagot, míg az orrcsepp csak simán lefolyik a garatba. Kíméletlen eljárásnak tűnhet a befújás, de higgyétek el, hogy egy esetleges komolyabb baj vagy beavatkozás megelőzhető így.
  Ui: Magdi, az anyák már csak ilyen szívtelenek, hogy kínozzák a gyereket minden hülyeséggel:))))

  • Köszönöm a kiegészítést, igen, egy másik írásban már volt szó róla. Két év felett inkább már a Physiomert ajánlják sok patikában, de szerintem túl erősen fúj. A Sterimar sokkal gyengédebb.
   Valóban szívtelenek vagyunk. 🙂

  • Persze, hogy nem gond, sőt! 🙂
   A kérdést viszont nem pontosan értem, azt hiszem. Én is, mint a legtöbb anya mindenhogy (náthásan és egészségesen is) kipróbáltam az orrszívót, mielőtt a lányomon használtam volna, nála természetesen csak náthásan. Most mikor fájt pontosan?

   • Kérem, hogy tekintse meg az interneten fellelhető számos képet arról, hogy “eustach kürt” ezt hívják úgy is, hogy fülkürt. Ez egy kürtő, mely az orrüregtől a fülhöz megy, mégpedig ha jól értelmezem a dobhártya belső oldalához. Namost ha valakinek eldugul az orra, és a levegőt az orrszívó az eustach kürtön keresztül a dobhártya belső oldalából kezdi szívni, az roppant fájdalmas, én ezt tapasztaltam. Vagyis nagyon el volt dugulva az orrom, és a porszívó a vákum hatást nem az orrlyuk és orrüreg felé fejtette ki, hanem az eustach kürt felé. Remélem, hogy érthető…?

   • Tudom, hol található ez a bizonyos Eustach-féle kürt (és azt is, hogy gyermekeknél laposabb szöget zár be, mint a felnőtteknél). Ami nem volt világos, hogy náthásan fájt az orrszívás, vagy egészségesen. Első olvasatra így értettem, aztán meg úgy.
    Hogy erre a problematikára, hogy pontosan idézzem, mi a szakorvosok válasza, nem tudom. De meg fogom kérdezni.

 3. Tisztelt cikkíró! 4 hónapos babánk van és mint minden szülő mi is kipróbálunk mindent, amit lehet, mielőtt a babával teszünk valamit. Az orrszívót próbáltam akkor is amikor meg voltam fázva. Ez egész más, mint amikor nincs megfázva az ember és úgy próbálja. Nagyon tud fájni, amikor az eustach-kürtből kezdi el az orrszívó kiszívni a levegőt. A dobhártya elkezd feszülni és borzasztó fájdalmas! Az a különbség, hogy ilyenkor én felnőtt létemre azonnal kirántom az orrszívót; belegondolni is rossz, hogy mi van ha a babának kezdi el a fülkürtből szívni a levegőt… Erre a problematikára mi az orvosok válasza? Köszönöm szíves segítségét.

Vélemény, hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..