Babával a pocakban – 100+ tudnivaló a terhességről


Ha még a babatervezés időszakában jársz, kattints a gombra, és olvasgass a terhesség előtti időszakról.

Milyen az élet babával a pocakban?
Mi történik a várandósság alatt?
Milyen terhességi vizsgálatok, tünetek várnak rád?

1. trimeszter

Terhesség első trimeszter
– a 13. hétig.

A terhesség nem csak egy baba növekedéséről, tesztekről, tünetekről, vizsgálatokról szól. A várandósságod együtt jár egy életmódváltással is. …

2. trimeszter

Terhesség második trimeszter
– a 14-27. hétig.

Elméletben ez a legkönnyebb három hónap a terhességedből, használd ki, ha teheted. A legtöbben ilyenkor már erősebbek és fittebbek is. …

3. trimeszter

Harmadik trimeszter
– a 28-40. hétig.

Ezekben az utolsó hetekben célszerű összepakolni a kórházi csomagot, és mindjárt kettőt: egyet neked és egyet a babának is. …

Amikor nem szabad tornáznod terhesen

Sajnos van ilyen is, amikor a testmozgás szigorúan tilos az egész terhesség alatt, vagy egy része alatt. Ennek lehet oka a te egészséged védelme, vagy a babáé, esetleg mindkettőtöké. Ha kétség merül fel benned, hogy szabad-e, és mit mozognod, kérdezd meg az orvosodat. Egy dologra készülj fel: ha az orvosod fekvésre …

10 jel, hogy hagyd abba a tornát

A terhesség egyik következménye, hogy változik a tested, méghozzá folyamatosan. A súlypontod eltolódik, egyre több plusz súlyt vagy kénytelen cipelni, és gyorsabban elfáradsz. Így hát ha terhesség alatti tornára adod a fejed, nagyon kell figyelned a testedre, minden apró rezdülésre.

7 ok, hogy mozogj terhesen is

Nem igazán akarsz tornázni, nem érzed magad képesnek rá? Ha nem lehet, az más. Akkor ne csináld. De ha szabad, akkor van 7 ok, amiért biztosan szeretni fogod, vagy legalábbis rá fogod tudni venni magad. 🙂

Nem mozogsz? Ideje elkezdeni!

A jó hír az, hogy még most sem késő elkezdeni valamit mozogni. Persze nem lesz könnyű, ha eddig lusta voltál, vagy mondjuk csak így: mozgásszegény életmódot folytattál. De semmi sem lehetetlen. Csak ne hagyd ki az orvosodat a terveidből, kérdezd meg, milyen mozgásformát tanácsol neked.

Fotógaléria

Terhesség alatti ultrahang felvételek
Küldj Te is képet a fotógalériába! Lehetnek ultrahang felvételek a terhesség bármely időszakából, jöhet kép a pocakról, babákról …

Nem árt tudni

Terhesség alatt lehetséges problémák
A várandósság alatt rengeteg különféle problémával találhatod szembe magad. Ezek lehetnek aprók és nagyok is, nem mindegy, hogy …

Szülés

Szülés természetes úton, vagy császárral, szülés utáni felépülés
Vajon mennyire készültél fel a szülésre? Tudod, hogy mire van szükséged és mire van lehetőséged? Tudtad, hogy nem csak testileg …


Terhesség hétről hétre

– A heti kisokos, információs forrás –

Amelyből hétről hétre megtudhatod, mit történik odabent, mire számíthatsz te idekint, hova kell menned, mit ne csinálj, mit gondol egy férfi, nézhetsz képeket akár, kérdezhetsz, és tehetsz fel kérdést anonim módon a többi azonos hétben járó kismamának, akik ha felelnek, szintén ismeretlenek maradnak (kivéve, ha felfedik magukat).

Várunk a csapatban! Csak add meg, hányadik hétben jársz, és minden héten elküldjük neked a tudnivalókat, híreket, tapasztalatokat, ajánlott vizsgálatokat, és amire még kíváncsi vagy (csak jelezd, hogy kérdésed van).

Adataidat kifejezetten bizalmasan kezeljük, és nem adjuk ki senkinek. Láthatod, még a Fotógalériában is levágjuk a személyes adatokat a képekről! Vigyázunk rátok!

Terhesség hétről hétre

Pocakosnaplók

Küldd el te is a naplódat heti rendszerességgel a piszenpisze @ piszenpisze . hu e-mail címre.
Várjuk szeretettel!

Testvérnek születni – Judit naplója

Ha szerencsés az ember, az egyik legrégebbi barátja/barátai a testvére. Persze vannak esetek, amikor nagyon jól indul a dolog és később nagyon messzire sodorja egymástól az élet a tesókat. Aztán van, amikor kicsinek nem értik egymást a gyerekek, de felnőttként rendíthetetlen támaszai egymásnak. Persze nem lehet, hogy mindig mindenki jó testvér legyen, mégis csak osztozni kell apán, anyán, szobán, kutyán, szóval ez is zajlik, mint az élet.

12. terhességi hét – Noémi pocakosnaplója

Lassan túljutunk az első trimeszteren, ez a 12. terhességi hét, végre. Egy csomó mindent várok, hogy könnyebb legyen, hogy jobb legyen, vagy csak olyasmi legyen, mint régen. Persze nem lesz, az eszemmel tudom, de nagy szükségem lenne egy kis normalitásra.

Belső hang – Judit naplója

Néha kiabál, néha csak súg, emberekről, helyzetekről, magunkról. Ösztön?! Nem is tudom, vagy maga a lélek, lelkiismeret, kóbor agyszülemény, maga a gondolat, a hang a fejedben?? Te is hallod?!

27. hét – VÉGE A MÁSODIK TRIMESZTERNEK! 🙂

Hát, ez is elérkezett! 🙂 A terhesség első heteiben, amikor belegondoltam, milyen lesz majd a nyár vége, hogy milyen lesz a pocakom, meg hogy viselem majd ezt az egészet, el sem tudtam képzelni saját magamat ebben a szerepben. Talán azért, mert sosem fantáziáltam a terhességről korábban és nem pánikoltam amiatt, hogy esetleg nem lesz gyerekem, és így képem sem volt arról, hogy hogyan állok majd helyt ebben a szerepben.

Folyt. köv: a kromoszóma vizsgálat

És itt akkor megint kerüljön szóba egy orvosi vizsgálat, ami minden kismama számára fontos, de 35 év felett mindenképpen tanácsos elvégeztetni. Ez pedig a kromoszóma vizsgálat, amit általában a magzatvízből végeznek.

33. hét – Kórházlátogatás

Annak ellenére, hogy a fájdalom az idegbecsípődés miatt nem akart enyhülni, a hét elején úgy döntöttem, hogy nem adom meg magam a fájdalomnak tovább, nem mondom le a programokat, hanem hősként végigvonszolom magam mindegyiken.

Olvasói történetek

Erika: úgy érzem, nem szeret a gyermekem

” … Egyszerűen ezt érzem. Rémes, hogy senki sem érti meg. Mindenki csak azzal jön, hogy ne legyek féltékeny, meg hogy ha baj van, úgyis az anyja kell neki. Én most nem így érzem. A fiam nem szívesen játszik velem. Ha én ülök oda a szőnyegre mellé, inkább elfordul, és egyedül épít, meg pakolászik. Ha jön a mama, vagy papa, akkor hozzájuk rögtön megy,

Sírós nap – összevissza gondolatok

Sírós napom volt, és úgy döntöttem, kiírom magamból. Valószínűleg egy nagy zagyvaság lesz az egész, de nem bánom. A fő okom a sírásra az volt, hogy milyen édes ez a gyerek, de az élet őt sem fogja kímélni, meg hogy néha utálok egyedülálló mami lenni. Nincs semmi különös, valószínűleg nekem sem rosszabb, mint másoknak, de néha borul a bili.

Műtét terhesség alatt – Noémi története

Az én terhességem még nem ért véget. Még csak a 33. hétben járok. „Örülök”, hogy nem vagyok egyedül a kálváriámmal, és reménykedem, hogy nekem is sikerül normálisan, ép ésszel, egészséges gyermekkel átvészelni ezt az egészet.

Ibolya története

“… Az én történetem június közepén kezdődött. Amikor már a 3. terhességi teszt is pozitív lett. Akkor elhittem. Mert én 38 éves vagyok, ill. pár nap múlva leszek. Akkor még azt gondoltam ez lesz a legszebb szülinapi ajándék. És türelmetlenül mentem UH-ra, hogy végre lássam a még kis fekete pontot. Az orvos keresgélt, …”

Gabi: Csak én ájulok el a fiamtól

“Nem történetet szeretnék írni, inkább csak gondolatokat. Természetesen néhány apróság váltotta ki őket belőlem, de nem igazán jelentősek. Ami számít, az ez: mindenki a saját gyerekétől van elájulva, ha meg nincs neki, akkor el sem tud ájulni. Skizofrén érzés, hogy meg is értem, és mégsem megy igazán. Mert hát hogy is …”

Rita kicsi lánya

Tehát az én történetem tulajdonképpen pozitív, minden részletében, egyetlen dolgot kivéve: feleslegesen paráztattak hónapokon keresztül. Nagyon akartunk babát. Próbálkoztunk, minden lehetséges kivizsgálásra elmentünk a párommal. Mindketten egészségesek voltunk, fiatalok, erősek, nem éppen gazdagok, de több úgysem lesz felkiáltással úgy gondoltuk, hogy eljött az ideje. Az első hónapban kiborultam, amikor megláttam a pöttyöket.

Ajánló: még egy kis olvasnivaló

Amikor nem szabad tornáznod terhesen

Sajnos van ilyen is, amikor a testmozgás szigorúan tilos az egész terhesség alatt, vagy egy része alatt. Ennek lehet oka a te egészséged védelme, vagy a babáé, esetleg mindkettőtöké. Ha kétség merül fel benned, hogy szabad-e, és mit mozognod, kérdezd meg az orvosodat. Egy dologra készülj fel: ha az orvosod fekvésre …

Első baba – 10 alapvető tudnivaló

A terhesség a valóságban nem a pozitív terhességi teszttel kezdődik. Ha tehát babára vágysz, tesztek is érte, akkor kezdődjön a lista a terhességre való felkészüléssel. Ez jelent életmódváltást, fogyást-hízást (kinek mit), alapos orvosi kivizsgálást, különös tekintettel a női részlegedre, és terhesvitamint. Ennek fontosságáról

Magzati ülőméretek (CRL)

A magzati ülőméretek, ülőmagasság, CRL fogalma, rövidítése minden kismama számra ismertté válik egy idő után. Mivel a magzatra vonatkozó értéket jelöl, nem árt tisztában lenni vele, mit is akarnak vele mondani nekünk.

Két pocakkérdés

Két kérdés, ellentétes és mégis ugyanaz. Mekkorának kellene lennie a pocaknak, hogy jó legyen? Kinek túl nagy, kinek túl kicsi, de majdnem mindenki elégedetlen. Pedig nagy valószínűséggel jó úgy, ahogy van, amekkorára nőtt.

Terhesség halvaszülés után: mennyit ajánlott várni?

Noha gyakran mondják a nőknek, hogy várjanak egy évet az újabb terhességgel, nincs sok alapja ennek a tanácsnak. A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban megjelent nemzetközi kutatás több mint 14 ezer szülést vizsgált meg és azt találták, hogy a kockázat nem növekszik, ha a fogamzás egy éven belül történik.

Homályos látás terhesség alatt

Kissé homályosan látsz? Nincs ebben semmi különös, sajnos sok kismama életét keserítik meg a látászavarok egészen a szülés utánig. A homályos látás, a száraz, irritált szemek tehát gyakori terhességi tüneteknek számítanak. Azt pedig már tudod is, hogy a fő bűnösnek ismét a terhességi hormonokat kiáltjuk ki.

Terhesség nagykönyv szerint – nem mindenkinek

A terhesség más állapot. Ebben a más(milyen) állapotban természetesen előre szeretnénk tudni, hogy mire számíthatunk tünetek, szépségek és megoldások terén. Az információkeresés egy nagy csapda. Amikor elérünk a kérdéses ponthoz kellően felkészülve, rá kell döbbennünk, hogy ránk még véletlenül sem igaz mindaz, amit a szakértők állítanak. Ismerős?

Az angol terhesgondozás nagyon más

Nézd meg ezt a videót, ha Angliába készülsz és terhes vagy, esetleg ott tervezel szülni. A tartalma egy interjú, és az angliai terhesgondozás menetéről van szó benne. Az interjú kétnyelvű, annak is hasznos, aki nem beszél angolul.

5 meglepő terhességi “mellékhatás”

Terhesség alatt annyi bajunk lehet, kicsik, bosszantóak és nagyok egyaránt. A gyomorégésről, reggeli rosszullétekről, kívánósságról már mindenki hallott. De van még más is, ami megkínozhat a terhesség hónapjai alatt, pl. ha fura dolgokat ennél, vagy túl sok nyál termelődik…

A vetélés kockázata életmódváltással csökkenthető

A gyermeket tervező nőnek valóban kiegyensúlyozottan kell táplálkoznia, hogy el se hízzon, és túl sovány se legyen, tartózkodnia kell az alkoholtól, abba kell hagynia a dohányzást, és erre a partnert is meg kell kérni.

A 40 feletti anyaságnak előnyei is vannak

Akik 35, sőt 40 év felett vállalják az első gyermeküket (vagy akár nem az elsőt), gyakran kell megküzdeniük a negatív statisztikákkal, horror történetekkel, előítéletekkel.
Ott van a réme a teherbeesés nehézségeinek, a termékenységi problémáknak, a plusz vizsgálatoknak, a nagy (?)