Zene babakorban

A zenetémáról sokat beszélünk mostanában. Vajon a korai zenehallgatásnak lesznek előnyei? Okosabbak, erősebbek, jobban fejlődnek a zeneszerető babák? A kérdéssel már a terhesség alatt sokat foglalkozunk, hiszen manapság divat (majdnem kötelező ajánlással) megfelelő (!) zenét hallgatni, pocakra fejhallgatót tenni. És később?

A zenehallgatás hatása

Egyértelműen vannak és lesznek előnyei. Csak gondolj bele, rád hogy hat a zene. Az egyik képes felrázni, a másik meg lenyugtatni, elaltatni. A baba sem működik másként. Mindannyian ismerünk altatódalt, és nincs anya, aki ne próbálta volna meg valamikor a babáját altatóval el- vagy visszaaltatni.

Ringatás, lágy dallam, halk hangok, és a baba könnyebben merül álomba. A zene a koraszülöttekre is jó hatással van, itthon is sok helyen hallgathatnak zenét a babák minden nap néhány percet.

A zene nem csak a babára van jó hatással. Egy anyuka idegei gyakran cafatokban lógnak, pedig hol van még a keményebb időszak! De a zene segít lehiggadni, rávesz a mozgásra, még ha egy intenzív tornával nem is ér fel. De egy babával a karodban táncolni valóban jó móka. Közben elősegíti a sokat emlegetett (és mára elvárt) kötődést. Az altató pedig gyakran nem csak a babát szenderíti álomba…

Vajon okosabb lesz-e?

Hogy babaként hallgatva a zenét okosabb lesz-e később, mint a többiek, még vitatott. Az idősebbekkel már végeztek kutatásokat, amelyekből arra következtettek, hogy a hangszeren játszó gyerekek jobban teljesítenek matekból, és hogy a zongoraórák szorgalmas vétele segít a későbbiekben, hogy jobban megértsék a háromdimenziós teret.


De ezeket a kutatásokat nem babákon és nem totyogókon végezték, hanem 3-4 éves gyerekeken. Másrészt viszont a néhány hónapos babák, akik még semmit sem tudnak a zenéről, felismerik a dallamot, és a hibákat is képesek észlelni.

Legyen az élete része a zene

A tv helyett sokkal jobb ötlet egy CD lejátszó vagy egy hangszer. A zenétől függően táncold körbe a szobát, vagy bújj vele össze szorosan egy lassú, érzelmes dal hallatán. Ezt fel lehet fogni úgy is, hogy a mindennapi élet minden percéhez passzolhat valamilyen zene. A rendszeres zenehallgatás felkelti a figyelmét, érdeklődését a zene iránt, ahogy nő, füle lesz hozzá.

A zene lehet az elalvási procedúra része is. Egy kellemes, lassú, halk zene megkönnyítheti a babának az ellazulást, majd az elalvást is. A gond akkor jöhet, ha elalszik a zenére és az véget ér, vagy kikapcsolod. Erre általában felébrednek, és lehet kezdeni elölről. Jobb megoldás, ha néhány alvásra hangoló zeneszám után, de még az elszenderülés előtt kapcsolod ki a lejátszót.

Énekelhetsz is neki. Sokan nem mernek, mert nem tudnak, mert hamis, meg hülyén érzik magukat. Ez butaság. Semmi szükség ezen agyalni, a baba nem kritikus, ellenben érzékelni és értékelni fogja a szeretet és a figyelmet. Az éneklésnek nem kell az altatáshoz kötődnie kizárólagosan, napközben egész más dalokat lehet dudorászni, vagy csak zümmögni. Az egyben éneklős és mutogatós játékokat nagyon szeretik a kicsik, reagálnak pl. a vicces arcokra, kézmozdulatokra.

A nagyobb babának lehet hangszert adni, még akkor is, ha az adott tárgy a valóságban nem éppen hangszerként funkcionál, és a baba sem annak fogja fel. Nem zenélni fog rajta, hanem simán csak játszik vele. Jó a xilofon, a zongora, a dob, csörgőke, de a fakanál, a fedők is tökéletes játékszerek lehetnek. Ráadásul gyakran érdekesebbek is.

Zene babakorban

Van-e “legjobb” zene a babáknak?

Ami minden babának egyformán a tökéletes, olyan persze nem létezik. Hagyd, hogy vezessenek az ösztöneid. Amúgy is hajlamosak vagyunk a saját zenei ízlésünknek megfelelően válogatni a babának is a zenei kínálatból. De tökéletes a komolyzene, elképesztően jól lehet ringatózni a Hattyúk tavára például, de bármilyen zenei irányzat jó lehet, amit te kedvelsz, és tetszik a gyermeknek.

Összességében az alváshoz készülődve a lassabb, halkabb zenék a szerencsések, nappalra pedig gyors, ritmusos számok is jöhetnek. Érdemes kerülni, vagy minimálisra csökkenteni a kaotikus, disszonáns zene hallgattatását (szélsőséges stílusok), mert a sok disszonáns zene negatív hatással van az agyra, a fejlődésére.

A cél az , hogy a baba megszeresse a zenét, nem pedig az, hogy egy új csodagyereket nevelj belőle. Ez a szórakozásról szól, a felfedezésről, az újdonságról. Csak arra kell figyelni, mi tetszik neki, hogy reagál, és aszerint válogatni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!