A baba születésekor meglepetés érhet, ha arra számítasz, hogy úgy fog kinézni, mint a filmeken. Vagyis tiszta, rózsaszín és hibátlan a bőre, mosolyog és ruhában van. Természetesen minden újszülött gyönyörű, főleg az anyukája szemében, de valljuk be, néha a látvány sokkol.

Ennek oka egyszerű: senki sem mondja meg előre, hogyan is fog kinézni a kisbabánk az első pillanatokban, órákban. Nem tudjuk, mi számít normálisnak és mi nem.

Bizonyos értelemben minden baba hasonlít egymásra, legalábbis néhány külső jegyet tekintve. Ilyen a jellemzően nagy fej, a rövid vagy szinte nem is létező nyak, a duzzadt pocak.

Fejforma

Sok újszülöttnek a feje torznak és kúposnak, csúcsosnak tűnik. Ennek oka a szülőcsatornán való áthaladás, amelyben segítséget nyújtanak a kutacsok. Bizony, kutacsok többes számban, mert hat van belőlük összesen.

A kutacsok hézagok a koponyacsontok között, amelyek megkönnyítik a születést és a koponya későbbi növekedését. A csontok közötti hézag nem „üres”, hanem befedi egy nagyon erős bőrdarab, amely védi az agyat.


A kutacs lüktetése normális, amire figyelni kell, hogy domborodik vagy besüpped. A süppedés leginkább folyadékhiányt jelent, de ez nem az alig észlelhető (gyakorlatilag csak az anyai szem számára látható) változást jelenti.

Az első rémületnél meg kell kérdezni a gyerekorvost, aki némileg mosolyogva megtanít, mikor kell tényleg aggódni. A domborodással viszont azonnal indulni kell az orvoshoz, nem szabad késlekedni, mert az legtöbbször nem jó jel.

A császáros babák feje a csúcsosság helyett inkább laposnak tűnik, és gyakori a mindkét oldali benyomódás is. Ennek eltűnése hosszabb időt vesz igénybe, akár egy év is lehet.

Nemi szervek

Születés után a mellbimbók és szeméremtest duzzadtak, az utóbbi színe vörös, lányoknál gyakori, hogy a kisajkak kibújnak a nagyajkak közül, mintha az egész kifordult volna.

A mellbimbók többször váladékoznak is (ez a boszorkánytej), és a kislányoknál gyakran tapasztalható egy kis rózsaszínű folyás vagy pecsételő vérzés is, ami a friss anyukát totál kiborítja.

De nyugi, ez mind normális jelenség, az ok az a női hormonokban keresendő. Ez a fajta szabálytalanság megszűnik, mihelyt az anyai hormonok kiürülnek a baba szervezetéből.

Bőr

Az újszülöttek bőre látványra széles skálán mozoghat. Lehet sima, ráncos, lehet pattanásos, vagy vörös foltos, pöttyös, lila, és néha előfordulnak gennyes duzzanatok is.

Maradhatnak pihécskék a hátán, fülén, vállán, ezek a lanugo maradványai, és el fognak tűnni. Ne aggódj, vannak babák, akik még három hónaposan is hordoznak néhány szőrszálat emlékeztetőül.

Beboríthatja egy fura, szürkés anyag, ami a magzatmáz, és fel fog szívódni, ha nem mossák le. Az anyaga zsíros, és tele van értékes anyagokkal, hormonokkal.

A túlhordott babák gyakran születnek már teljesen magzatmáz nélkül, az ő bőrük inkább ráncos szokott lenni, de ez sem jelent semmit, nem kell sokat várni, és az ő bőrük is szép sima lesz.

Sok baba bőrén lehet látni különböző foltokat, pöttyöket:

  • világos bőrűeknél gyakori az érdaganat, a bőrfelszínhez közeli értágulat. Ezek valószínűleg maguktól eltűnnek, de szerintem jobb orvosnak megmutatni, amilyen hamar csak lehet.
  • lehet tűzfoltja, ez leginkább tarkón, szemhéjon jelentkező vörös, lapos folt. A másik neve a gólyacsípés.
  • lehet még mongolfoltja is, ez legtöbbször a popsija környékén jön elő. Szabálytalan alakú, szürkéskék foltok, amelyek elhalványodnak idővel.
  • láthatsz kicsi, fehér pontocskákat, leginkább az orrán, állán, arcán. Miliariának hívják, és az első hetekben eltűnnek.

Az újszülött a filmeken és a valóságban | 2019. 07. 12.

Haj, szemöldök, szempilla

A baba lehet kopasz, és nagy hajzattal rendelkező is. Ott van még a köztes állapot is, a puha és ritkás szálacskák.
Néhány hónapon belül mindegyik kihullik, a valódi és végleges haj majd csak 1,5 – 2 éves korra várható, ami akár színében, akár típusában teljesen más lehet mint az első haja.

Néhány baba vörösen vagy szőkén születik akkor is, ha a szülők sötét hajúak. Az is gyakran előfordul, hogy a kicsik akár kétszer is megváltoztatják a hajuk színét növekedés közben, tehát az első hajból semmilyen következtetés nem lehet levonni. Szemöldök és szempilla ritkán díszíti az újszülöttet, ez sem rendellenes.

Szemek

A kicsik kancsalok. Ez szintén ijesztő, ha az ember nem tudja előre, és senki sem veszi a fáradságot, hogy meg is mondja.

Én három hétig aggódtam a szemei miatt, mire végre egy nővérke volt olyan kedves és mosolyogva megnyugtatott, hogy minden baba kancsal, és ez így rendben is van.

Ennek oka, hogy a szem izmai még egyszerűen nem elég erősek a szemek irányban tartásához, és úgy néz ki, mintha két részeges pók mászkálna a szemei helyén. El fog múlni.

Születés után duzzadt lehet a szemhéja, a szemének fehérjében lehetnek piros pöttyök. Ezek is elmúlnak néhány nap alatt.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!