Sokszor hallom mostanában, hogy nem szabad a babákat az elején elkényeztetni, mert mi lesz később, amikor már dackorszak is lesz? Ha te is félsz attól, hogy túlkényezteted a babádat, akkor megnyugtatlak: nem tudod. A kisbabák (újszülöttek, pár hetesek) teljesen “kényeztetésállók”. A babádnak az összes gondoskodásodra és figyelmedre szüksége van, amit csak adni tudsz neki.

Nyugodtan hagyd figyelmen kívül azokat a tanácsokat, amelyek szerint a babáknak függetlenséget kell tanulniuk. Ehelyett hallgass bátran az anyai ösztönödre, a belső hangra, ami biztosan azt súgja: meg kell nyugtatni a babát, amikor sír.

Az elkényeztetett gyerekek megtanultak manipulálni, hogy megkapják, amit akarnak. De a kisbabád még túl kicsi ahhoz, hogy szándékosan manipuláljon, vagy bosszantson téged.

Sír, hogy tudassa veled a szükségleteit, hogy éhes, hogy tiszta pelenka kell, vagy csak bújni akar egy kicsit. Ha gyorsan reagálsz a jelzésére, az önértékelését építed, és a bizalmát is, ami így majd az elkövetkező években is tartani fog.

Ha azonnal figyelmet kap, amikor szüksége van rá, sokkal nagyobb biztonságban fogja magát érezni, kevésbé lesz szorongó, bátorságot ad neki, hogy akarja felfedezni a világot. És ha egyszer megérti, hogy te komolyan veszed az ő jelzését, sírását, kevesebb esély van rá, hogy ok nélkül sírjon.


Azonnali figyelem – túlkényeztetés?

Túlkényeztetem?

Mikor a baba nagyobb lesz, elkezdi figyelni az ok-okozati összefüggéseket. Észreveszi a tettei és a te reakcióid közötti kapcsolatot. Itt teljesen rendben van, ha határt akarsz szabni, kell is. A szeretet és az útmutatás megfelelő keveréke segít neki megtalálni és megérteni a helyét a világban.

De most, amíg egészen picike, arra kell figyelned, hogy annyi figyelmet és törődést adj neki, amennyit csak tudsz. Mindegy, mennyit adsz, nem lesz több, mint amennyire szüksége van.2 hozzászólás

  1. Krisztina Nagy-Egri
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!