A Moro-reflex

Az egyik legismertebb csecsemőkori reflex a Moro-reflex, felfedezője Ernst Moro gyerekgyógyász. Működése lép, amikor a baba megijed, pl. hirtelen hátradől, erős hangot hall, váratlanul megérintik. Ez a reflex a születéskor már megfigyelhető, és nagyjából 2-4 hónapos korra várható az eltűnése.

A Moro-reflex jellemzője, hogy a baba kitárja a karajit, lábait kinyújtja és széttárja, kezével és lábával kapálózni kezd, tenyere nyitva, ujja szétterpesztve. Erőteljesen belélegzik, és átkaroló mozdulatot tesz. Emiatt nevezik átkaroló reflexnek is. Ezek után sírni kezd.
Moro-reflex és pólya

A Moro-reflex funkciója, hogy segíti az újszülöttet az első levegővételben, és a légzésleállásnál is hatékony védelmet biztosít. Riasztás és segítségkérés egyben. Gyerekorvosoktól hallható javaslat, hogy ha a babát a Moro-reflex nem hagyja pihenni, és emiatt gyakran felriad álmából, akkor a pólya megoldást jelenthet, tompítja, vagy megakadályozza a hatását.

Ezzel a javaslattal nem mindenki ért egyet, hiszen a reflex életet menthet, és a légzésfigyelő önmagában nem csinál csodát, ha a hirtelen csecsemőhalállal (sudden infant death syndrome, SIDS) hozzuk összefüggésbe, de nyilvánvalóan vannak olyan babák, akiknél a pólya megoldást jelent. Természetesen nem egy kényszerzubbonyszerű ósdi valami, hanem egy korszerű, rugalmas darab.

Magyarországon a hirtelen csecsemőhalál gyakorisága 6-12 kisbabát jelent évente. A SIDS általában 1 hónapos és 1 éves kor között következik be, 2-4 hónaposan a leggyakoribb az előfordulása. A közvetlen oka nem ismert az orvosok előtt, és nem deríthető fel sem az előzmények, sem a kórbonctani leletek alapján.


Vannak gyerekek, akiknél ez a reflex visszamarad, ők túlérzékenyen reagálnak az ingerekre, nehezebben alkalmazkodnak az új helyzetekhez, de rendszerint egy tudatos megriadási reakció váltja fel a reflexet.

Egy nagyon fontos tanács a videó készítése. Amennyiben bármilyen szokatlan jelenséget, mozgást észlelünk a babánál, készítsünk egy felvételt róla. Sok esetben az általunk adott pontos leírás arról, hogy mennyi ideig tartott a tapasztalt esemény, mi előzte meg, milyen tünetek kísérték, plusz a rendelkezésre bocsátott felvétel nagy segítséget jelent később az orvos számára.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!