Két hónappal szülés után egy csomó minden könnyebb már, mással meg még sehol sem tartasz. Megtanultad az etetést, simán megy vagy küzdesz a szoptatással, pelenkázol napjában tízszer-többször, fürdetsz és nem is csúszik a baba a víz alá. Ügyes vagy. De az élet nem csak ebből áll.

Ugyanis párod is van, a gyermeknek apja, akit sokszor irigyelsz, sőt haragszol is rá, mert neki megmaradt az élete, a barátai, a munkája, a felnőtt beszélgetések. Nem gügyög, nem csapzott és fáradt állandóan, nem kell felépülnie a szülésből, és a “nehezét” bátran rád hagyhatja, hogy az úgyis anya dolga.

Haragudj, legyél dühös, de ne csak ezt lássa belőled. Tökéletesen érthető okokból kevesen vannak szerelmes kedvükben két hónappal a szülés után. De ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségetek mindkettőtöknek gyengédségre, szeretetre, sőt szerelemre.

A szeretet kimutatása kezdődhet a beszélgetésben, a fogalmazásban. Nem csak a te életed változott meg, bár természetesen az övé nem fordult fel fenekestől, de egy jelentős területen történt változás. Olyan butaságokat tudnak gondolni, ráadásul el sem mondják, még nehezebbé téve ezzel a friss anyukák mindennapjait.

Lássuk be, sok anya szépen lassan zombivá válik. Aki nincs benne, nem is érti, gyakran azok sem, akik ezeken már keresztülmentek. Néha segít, ha a sírás helyett nevetsz, kineveted magad, a bénázásodat, a rémisztő gondolataidat, együtt nevettek rajtad, és a párod hülyeségein is. Közelebb hoz.


Ahogy telik az idő, egyre jobban kell néhány szabad óra. Legalább hetente egy. Ezt töltheted bármivel, akár a pároddal kettesben is, és nem kell mindenáron ágyba bújni, ha még nem vagy kész rá. Mire a gyermek bölcsibe vagy oviba megy, ezek nélkül te egy idegbeteg őrült leszel, a férjed pedig idegen.

Kicsit kilépni a régi világba, segít abban is, hogy jobban értékeld a különleges pillanatokat a babával. Meg fogsz lepődni, hogy ennyi idősen már hogy tud kommunikálni. Egész sor hangot használ, mosolyog, különféle sírásai vannak, amiket már felismersz, megérted, mire van szüksége éppen.

Nem csak te ismered a hangjait, ő is felismeri a már hallott hangokat, arra is néz, amerről a hangot hallja. Ha sokat beszélsz hozzá, nézi a szádat, és lenyűgözi, amit lát. (Ha gyanakszol, hogy nem hall rendesen, ne várj, hogy hátha majd holnap, vagy jövő héten fog, vidd el orvoshoz.) Már érdeklik a bonyolultabb formák, színek, minták, mutass neki minél több mindent. Lassan jöhetnek a színes kendők, állatkák, puha labdák.

Az első kaotikus heteken túl már biztosan van napirend, persze nem kaszárnyai módon, de a napi történéseknek van sorrendjük. Jó, ha mindketten mindent el tudtok látni a baba körül, ami csak felmerül, ezért tanítsd meg a párodat pelenkázni, fürdetni. A szoptatás maradhat a te kizárólagos feladatod. 🙂

Ha egyedül vagy a babával, akkor is kell pihenő, egy másik felnőtt, aki egy kicsit segít, akire támaszkodhatsz. Jó, ha van egy nagymama, nagynéni, barátnő, aki tud pelenkázni,  vigyáz a babára gond nélkül egy-két órát. Nem könnyű egyedül.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!