Eddigre nagyjából rendeződött az élet, van napirend, remélem, rájöttél, hogy menni fog ez neked is, és élvezed a babával töltött napokat. Már kiderült, hogy van-e tejed, tudsz-e szoptatni, amiből természetesen nem következik az, hogy ez így is marad (akár megy most, akár nem).

Bizony, a szoptatás kardinális kérdés. Hatalmas a nyomás ezzel kapcsolatban (is) az édesanyákon. Persze nem kétséges, hogy az anyatej a tökéletes első étel. Mégis gyakran előfordul, hogy egyszerűen nem megy, akár miattad, akár a baba miatt, lehet számos oka, pl. betegség, stressz, döntés és láthatatlan ok is. A bűntudatkeltéssel különösen nehéz szembeszállni, ha úgy tervezted, szoptatni fogsz, készültél rá, de valamilyen körülmény miatt nem megy, vagy csak nagyon nehezen.

Az anyatej és a tápszer is megfelelően táplálja a babákat. Ha feladtad a szoptatást, vagy közel jársz hozzá, beszélj gyerekorvossal, ha jónak látod, akkor szoptatási tanácsadóval, és ne legyél túl kemény magadhoz, előre bocsáss meg magadnak. Hogy anyatejet vagy a legjobbnak ítélt tápszert adod, tulajdonképpen mindegy, messze nem annyira fontos, mint a szeretet és gondoskodás.

Túl az evésen: mi a helyzet a babával?

Sosem szabad elfelejteni: ha a te babád nem pontosan úgy fejlődik, mint a nagy átlag, az nem jelenti egyből azt, hogy valami baj van, csak annyit, hogy minden baba egyedi. A szűrések alkalmával a lényeges eltérések kiderülnek majd.

Eddigre a legtöbb baba megpróbál nyúlni, nyújtani a kezét tárgyak után. Az első napokban nagyrészt automatikusan és ösztönösen fogta meg, ami a keze ügyébe került, de elengedni tudatosan nem tudta. Bár most még nem tudja szándékosan megragadni a tárgyakat, a kezébe tett apróbb játékokat meg tudja tartani. Kalimpál, csapkod, ezért messze kell tartani tőle a veszélyes dolgokat, mint pl. egy forró tea, vagy kés, amikor épp a karodban tartod.


Vannak rövid időszakok, amikor a baba csendes, de éber. Képzeld: tanul. Hihetetlennek tűnik, de a baba agya az első három hónapban nagyjából 5 cm-t nő. Ezeket a nyugodt perceket remekül ki lehet használni, beszélni, énekelni neki, és figyelni a reakcióit. Úgy tűnik, csak bámul rád, de hidd el, folyamatosan tanul. Szinte minden alkalmas a tanításra, fejlesztésre (mértékkel): új hangok, látvány, anyagok, amiket foghat. Még a fürdés is kifogyhatatlan tárháza az érdekességeknek.

A boltokban elképesztő mennyiségű fejlesztő játékot lehet kapni, de a legjobbak a mindennapi tárgyak, és ez később is igaz lesz. Hosszú távon sokkal érdekesebb anya holmija, mint bármilyen csodajáték. Egy egyszerű csörgő, vagy fényes műanyag kanál is tetszeni fog neki. Elég, ha mozgatod, forgatod, esetleg hangot is adsz hozzá. 🙂

A szemein is megfigyelheted a változást, egy ideig képes velük követni a tárgyakat. A függőleges mozgás tökéletes követésére még kb. három hónapot kell várni, ahogy átlósan sem fog még menni még legalább fél évig. Az is jó játék, ha közel hajolsz az arcához, és lassan mozgatod a fejed oldala, miközben a szemébe nézel. A legjobb, amit tehetsz: beszélsz, énekelsz, ringatod, játszol.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!