Az egészen pici babák nagyon különbözőek. Minden édesanyának természetesen a sajátja a legszebb, a legtökéletesebb, és ezért néha aggódva, döbbenten és fájón látják, hogy más babák nem pontosan ugyanúgy néznek ki.

Mi van, ha a baba feje lapos?

Ha már láthatóan van egy lapos folt a fején, az lehet annak az eredménye, hogy túl sokat fekszik és alszik ugyanabban a testhelyzetben. A csecsemők koponyája még hajlékony, mondhatnám puha, és így megnyomhatja a matrac, ha mindig ugyanúgy fekteted.

Vannak esetek, amikor a baba már ülni és mászni kezd, és mégis kialakul egy lapos terület azon a helyen, ahol sokat nyomódik a kobakja.

A baba feje

A biztonság kedvéért megkérdezheted az orvost. Első lépésben biztosan a hason fektetést fogják javasolni, amikor ébren van, ez jó a nyakizmoknak, és közben kénytelen hol erre, hol arra az oldalra tenni a fejét.


Más esetben pont az a hiba, ha a baba csak a hasán fekszik, ezért nem lapos, hanem inkább ékhez hasonlatos, csúcsos lesz a feje. Ott pedig el kell kezdeni a hátán is fektetni.

Mit tegyek, ha a babám fején kopasz folt van?

Ez leggyakrabban nem egészségügyi probléma, egyszerűen a bébihaj kikopik ott, ahol a baba feje a matrachoz nyomódik. Ha hullik a haja, az teljesen normális. Sok baba hajjal születik, aztán az utolsó szálig kihullik neki, mások pedig vagy pelyhesen, vagy teljesen kopaszon születnek. Miért is kellene egyformán?

Előfordul, hogy lehet egy zsírcsomó a fején, ott valószínűleg nem fog haj nőni. A zsírcsomó a baba állapotától (hány hétre született, milyen súllyal) függően lehet jobban vagy kevésbé látható. De semmi vész, majd a többi haj eltakarja a kopasz foltot.

Ezek a foltok nem szoktak a baba növekedésével arányosan nőni, így hamarosan senkinek sem fog feltűnni. 6 hónaposnál fiatalabb babáknál pedig ritka a hajhullás komolyabb oka.

Mikor fog a baba haja kinőni?

Na, ezt nem lehet megjósolni. A legtöbb babának az első szülinapjáig két különböző hajkoronája van. Az első kihullik, majd érkezik a helyére a maradandó haj. Ennek az időpontja azonban nagyon változó.

Olyan is előfordul, hogy a bébihaj elvesztése után várni kell az új haj megjelenésére, máskor az átmenet alig észrevehető. Ráadásul a régi és az új haj színe és állaga teljesen eltérhet egymástól, de lehet majdnem egyforma is. Ki tudja előre?11 hozzászólás

 1. Renata Gyarmaty
 2. Terka
  • Magdi
   • Terka
   • Magdi
   • Terka
   • Magdi
 3. niki
  • Magdi
   • niki
   • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!