Az újszülötted

Hahó, anyuka vagy! 🙂 Vagyis kisbabád van. Ő a tiéd, otthon van veled, kell neki a szereteted, a gondoskodásod, hogy etesd és vigyázz rá. Semmi kétségem sincs, hogy már mindent elolvastál, megnéztél, megkérdeztél.

De most nyugi! Ne akarj mindent egyetlen szempillantás alatt elsajátítani. Meg kell szoknotok, meg kell ismernetek egymást, és mint minden jó kapcsolatban, ehhez kell némi idő.

Összegömbölyödve

Mivel a kicsi egészen néhány nappal ezelőttig összegömbölyödve fért csak el a méhedben, ezért ne csodálkozz rajta, ha kényelmesnek találja a felhúzott lábait, és a karjait sem nyújtja ki még teljesen.

Ne aggódj: a kisbabád apránként kinyújtózik, nagyjából hat hónapos korára ezzel semmi gondod nem lesz már. Közben pedig, ha a kellemes meleget, biztonságot és ölelést szeretné élvezni, amiben a méhedben része volt, akkor bugyoláld be. A pólyázásról »

A kisbabának születésekor egy csomó reflexe van. Mind nagyon fontos, de álljon itt kettő: a kereső és a szopóreflex.


A keresőreflex segít a babának könnyen megtalálni a mellet. Ha megérinted az arcát valamelyik oldalon a szája közelében gyengéden az ujjaiddal vagy a mellbimbóddal, ő ösztönösen arra fogja fordítani a fejét, és kinyitja a száját.

A szopóreflex megfigyelhető, amikor egy ujjadat a szájába teszed, ő azonnal bemutatja, hogy tudja, hogyan is kell enni. A szájával tehát szopó, szívó mozgásokat végez. A reflexekről bővebben itt »

Ami az újszülöttet vezérli: evés és alvás

Az evés és az alvás egyszerre a legfontosabb dolog egy újszülött életében. A legtöbben éjjel-nappal két-három óránként esznek. A legtöbben, vagyis egyáltalán nem minden baba. Némelyikük nappal folyton enne, éjjel kicsit tovább bírja, más babák hamar beállnak egy három és fél, akár négy órás ritmusra, plusz ezek minden változatban lehetnek.

Az alvás nagyjából azonos időnként aktuális, de kicsit minden csecsemőnél eltér. Valószínűleg 24 órából 16-17-et fog összesen alvással tölteni, ezt nagyjából nyolc alvásból hozza össze. Hogy milyen pózban biztonságos aludni a babának, az függ attól, hogy kivel beszélsz. A hirtelen csecsemőhalál elkerülése miatt, különösen, ha nincs légzésfigyelőd, a háton alvást javasolják.

Az első hónap végére általában kialakul egy felismerhető minta az alvás-evés körforgásban, de ne erőltesd, ha nálatok nem így lenne. Ebben a korban a babát meg kell etetni, ha az éhség jeleit mutatja, lehetőleg még mielőtt sírni kezd.

Az újszülötted

Ízek és szagok

Talán kissé meglepőnek találod, de a babádnak bizony fejlett az ízérzékelése. Sőt, úgy tűnik, hogy az újszülöttek több ízlelőbimbóval rendelkeznek, mint a felnőttek. Az édes és keserű íz érzékelésének képessége már újszülött korban megvan, de a sós ételekre csak az ötödik hónap körül várhatóak reakciók.

A kisbabád aktívan használja a szaglás képességét az első pillanattól kezdve, és képes lokalizálni is a szagokat. Megfigyelhető, hogy ha valami kellemetlen szagút teszel a közelébe, elfordítja a fejét (pl. tele pelus).

Tanulmányok szerint az öt napos baba képes az anyatejjel átitatott tárgy (pl. kendő) felé fordulni, ezzel jelezve, hogy érzi a szagát, és néhány nappal később a saját édesanyja tejét is képes kiválasztani. Kihasználva ezt a képességet a baba könnyedén megtalálja a melledet.

Minden újszülött más!

Ne felejtsd el, hogy minden baba egyedi, és a saját tempójában fejlődik. A fejlődési iránymutatások feladata csupán annyi, hogy támpontot adjanak, a baba az adott korban mit képes elérni. Ha nem éppen most, akkor hamarosan.

Ha a baba koraszülött, akkor észben kell tartani, hogy nekik általában (de nem kötelező érvényűen!) kicsit több időre van szükségük, hogy ugyanoda eljussanak, mint az időre született, egészséges társaik.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!