El sem hiszed talán, de a kisbabád már hat hetes, a hetedikben jár. Furcsa lesz, de még sokáig fogod hetekben számolni, mielőtt áttérsz a hónapokban való számolásra. Ahhoz is sokáig szoktak az anyukák ragaszkodni, mert ugye nem mindegy, hogy 29 hónapos vagy két és fél éves a csemete. 🙂

Ismét változások

Igen, elméletben szabad az együttlét, ha csak kifejezett tiltás nem érkezik az orvostól, de az ritka. De te mit gondolsz erről? Fáradt vagy, amennyire még csak elképzelni sem tudtad soha. Nem csoda, ha a nemi vágyad nem is létezik. Ehhez van közük a hormonjaidnak is, különösen, ha szoptatsz.

A mostani életed annyira eltér a terhességed előtti életedtől, hogy jelenleg csak egy távoli emlék. Csak azért, mert az orvos azt mondja, hogy hajrá, mehet a szex, nem kell, ha te nem akarod, ha nem állsz rá készen. Vannak azért anyukák, akik szinte azonnal készek rá, minden szuper, sehol sem fáj, semmi sem ciki, minden tökéletes… vagy ennek csak egy része igaz. Mindenesetre te magadra figyelj, legalább ebben.

Neked milyen aggodalmaid vannak a szülés utáni szexszel kapcsolatban?

Ezek a leggyakoribbak:

Fájni fog: lehetséges, fájhat, lehet érzékeny még hosszú hetekig, különösen, ha nehéz szülésed olt, repedtél, vágtak, varrtak. Császármetszés után a heg hosszú ideig érzékeny marad, a vágás körüli rész gyakran marad teljesen érzéketlen, miközben nyomásra meg az ablakon ugranál ki. Ez nem egyedi.


Ha úgy gondolod, jöhet az együttlét, akkor a pózokkal érdemes variálni kicsit, kísérletezni, hogy hogy a legjobb, vagy a legkevésbé rossz. A szoptatás alatt a hormonszintek miatt lehet szárazabb a hüvelyed, erre megoldást jelenthet a síkosító.

Kitágult a hüvelyed a szüléstől: bizony van ilyen. Szerencsére a hüvely nagyon rugalmas, és gyakran visszatér csaknem a terhesség előtti méretéhez, de normális, hogy tágabb, mint korábban volt. Hogy mennyivel, az számos tényezőtől függ: milyen nagy volt a baba, hányadik szülés, végeztél-e intimtornát rendszeresen, vagy legalább most elkezded-e.

Gátvédelmes szülésnél gyakoribb a tölcsérszerűre tágult hüvely, a csöpögő vizelet. Még a legdurvábbnak tűnő helyzet is változni fog egyrészt magától, másrészt ha teszel is érte. De lehet, hogy sokáig fog tartani. Ha viszont vágtak-varrtak, akkor akár szűkebb is lehetsz, mint régen.

Vajon a férjed még vonzónak talál: ő is változik, a helyzetet (baba, prioritások, érzelmek, fáradtság…) is fel kell fognia és el kell fogadnia. Beszélni kell, ha magától nem megy. Aggodalmat jelentenek a csíkok, mellek, foltok is, és ha nagyon tág lett a hüvelyed, biztosan meg fog lepődni az első alkalommal, és még ha nem is szól, gondolni fog rá. Szólj te, mondd el, hogy nem marad így, és teszel is érte.

A babáról is beszéljünk 🙂

Hangok, zene

Most, hogy a baba hosszabb ideig ébren van  a nap folyamán, zenélj neki. A zenének jelentős fejlesztő hatása van. Énekeld neki a kedvenc altatódalaidat, vagy dúdolj, zenélj, vagy csak tegyél be egy cédét. Ne korlátozd magad, lehet (majdnem) bármilyen zene (popzene is, nem csak komoly- és gyermekzene), és figyeld a baba reakcióit.

A kicsik a hangokat élvezik, legyen az egy ketyegő óra, a szellő hangja, ami nem ijesztő és disszonáns. Minél változtosabb a hangok kínálata, annál gazdagabb  a hatásai is. Észre fogod venni a baba reakcióból, hogy mely hangokat kedveli. De túlázásba sem kell esni. Nem kell egész nap szólnia valaminek. Kell  csend is, a nyugalom, a béke. Egy túlingerelt gyerek sírni fog, ingerült lesz, tekereg, megfeszül.

Önkifejezés

A baba nem tud beszélni még, de az arca sok mindent elárul. Különböző arckifejezésekkel kísérletezik – csücsöríti a száját, felvonja a szemöldökét, kancsít vagy homlokot ráncol. A baba is próbál elmondani valamit – esetleg egy pelenkacsere  szükségességét a közeljövőben – vagy talán csak igyekszik felfedezni az új képességeit.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!