Lassan a gyermekágyi időszak végére érsz. Akkor lesz még egy vizsgálat, ellenőrzés, kérdések, ráadásul több helyről: nőgyógyász, védőnő, háziorvos. Meg kell győződni arról, hogy jól vagy, fizikailag és lelkileg egyaránt, hogy bírod a terheket, rendben felépültél a terhességből, szülésből.

Ellenőrizni kell, hogy az esetleges sérülések (méhnyakon, hüvelyen, karcolások, zúzódások, repedés) vagy a császáros heg szépen gyógyul, megvizsgálják a gátat. Ha minden rendben van, akkor a legtöbb helyen rákszűrést végeznek, de ez nem általános, és ha a terhesség előtt közvetlenül volt egy negatív lelet, akkor még lehet várni vele.

Meg szokás vizsgálni a melleket is. Ha szoptatsz, akkor rendben vannak-e a csatornák, nincs-e kezdődő elzáródás, gyulladás, bőrpír, fájdalom. Ha minden rendben van, akkor megadják a felhatalmazást a házasélet újrakezdésére. Hm. Semmi vész, ha nincs kedved hozzá, vagy még ennél is keményebben fogalmaznál. Teljesen normális, sok frissen szült nő akár hónapokig sem érez vágyat, vagy fájdalmasnak találja az együttlétet.

Mindentől függetlenül viszont érdemes egy gondolat erejéig elővenni a fogamzásgátlás témáját is. Bár elméletileg szoptatás alatt nem jön létre terhesség, azért mégis bőven van rá esély és példa is. Ha ez nem baj vagy kifejezetten cél, akkor hajrá, de ha nem vagy készen rá, akkor inkább ne csak a szoptatással védekezz.

Nem mindenhol, de szerencsés helyeken odafigyelnek az anyuka érzelmi állapotára is. A nyomott, depressziós hangulat cseppet sem ritka, még ha könnyű is ráfogni az új helyzetre, a hormonokra a furcsa reakciókat. Szinte mindenkinél elszakad a cérna egy idő után, hiszen a valóság sokkoló lehet.


Ennyit rólad, de mit tud a baba?

A nyakizmai egyre erősebbek, ezért lassan képes lesz a fejét rövid, majd egyre hosszabb ideig megtartani a karodban. Ebben nagy segítséget jelent, ha minden nap egy bizonyos ideig a pocakján fekszik, és próbálkozik. Kezdetben elég néhány perc, és egyáltalán nem elvárás, hogy a hasán fekve a fejét felemelve nézelődjön. Sőt. Sok baba még három-négy hónapos korában is hason fekve sír, és nem emelgeti a kobakját, de már gyönyörűen megtartja a fejét a karodban, vagy a hordozóban.

Az első mosoly

A szereteted, gondoskodásod jutalma várható már egy igazi mosoly formájában is. Ez a bájos, fogatlan próbálkozás csak a tiéd, neked szól, tutira elolvadsz tőle, még a legvadabb ébren töltött éjszaka után is. Ezt jobb, ha minél hamarabb megszokod, mert sokszor fogod még tapasztalni, hogy eleged van mindenből, később a gyerek “hülyeségeiből” is, és egyetlen mosolyára, huncut pillantására megenyhülsz majd. Ez van. 🙂

Alszik, de mennyit?

Változó. Valószínűleg hosszabb időt alszik éjjel, esetleg 4-6 órát, de nagyon sok mindentől függ. Vannak babák, akiknek semmi gondjuk, és képesek egyhuzamban majdnem az egész éjszakát végigaludni, esetleg egyetlen evéssel, félébrenléttel kihúzni. Másoknak fáj a hasuk, másképp fejlődnek, esetleg szimplán nehezebben alszanak. De még a jól alvó babák sem “maradnak így” örökre, náluk is jön növekedési ugrás, fejlődési lépcső, fogzás, amikor változhatnak az alvási szokások.

Gyakori tanács, hogy a babákat úgy kell szoktatni, hogy akkor teszed le az ágyába, amikor már kellőképpen álmos, de még éppen nem alszik. Így könnyebben megtanul egyedül elaludni, éjjel visszaaludni, ami nagy könnyebbséget jelenthet neked is. Erre még rá lehet segíteni egy rendszeresen ismétlődő renddel, amit a baba gyönyörűen megszokik, és várja is az egymás utáni lépéseket. Egy kellemes fürdő, egy babamasszázs, egy mese alvás előtt segít neki ráhangolódni az éjszakára.

Ez gyönyörű, és cáfolni nem tudom, mert nálunk is működött. De semmi sem garantálja, hogy így is marad, különösen akkor nem, ha valami felborítja a rendet egy akármilyen rövid időre is. Hihetetlenül hamar szoknak új rendszerhez, és akkor nekik a régihez való visszatérés nem a megszokott kerékvágást jelenti, hanem megint egy változást. Ilyen lehet egy kórházi kezelés babának vagy anyának, egy költözés, egy hosszabb utazás bármilyen okból.

Ha tehát a tiéd öt-hat hetesen nem alussza végig az éjszakát, nem emeli a fejét a hasán fekve, vagy nem tartja meg a karodban, nincs semmi baj. Még akkor sincs, ha a szomszéd néni, anyósod, másik anyuka szerint bizony már kellene, mert az övé… Nem, ezeket nem kell még ilyenkor tudni. Nem egyformán fejlődnek, némelyik baba hamarabb megteszi, a többi meg nem. Később sem lesz soha semmi olyan, mint a többinél, és ez így is van jól.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!