Ne aggódj, ha még nem látod a babád személyiségét, ha még nem ismered fel a tulajdonságait, ha még gőzöd sincs, hogy milyen is ő. Ez nem elvárható feladat. Hiszen a babának ez a világ még mindig félelmetes, még kell egy kis idő, amíg eligazodik a testeden kívül, ahol már nem olyan meleg és barátságos a környezet, mint a méhed volt.

Ezért amikor épp nem alszik, akkor azzal van elfoglalva, hogy kiismerje a hangokat, látványt, érzéseket. Jelenleg az egyetlen kommunikációs lehetősége a sírás, de te azért jelezhetsz neki a hangoddal, érintéseddel. Már felismeri, és meg is tudja különböztetni a hangodat a többiekétől. Az érintésed is egyedi, valószínűleg szereti, ha öleled, simogatod, puszilgatod, esetleg masszírozod, óvod.

Eközben pedig te talán csalódott vagy, a várható (?) boldogság helyett sírós, ingerlékeny, nyomi vagy. Aha, ez a baby blues, nem meglepő, kifejezetten gyakori, és semmi szégyellnivaló nincs benne. Az otthon töltött első hetek során a kialvatlanság, a szülésből való lábadozás, a tapasztalatok nélküli helytállás kényszere, a segítség hiánya, vagy épp a nem megfelelő segítség kifejezetten stresszessé tehetnek.

A hatalmas hormonális változások is befolyásolják a hangulatod. Ha mindent neked kell csinálnod, minden elvárásnak meg akarsz felelni, akkor minden készen áll akár egy depresszióra is. Talán segít egy kicsit, ha tudod, hogy ezek normális dolgok. Bővebben: Szülés után: te is megzuhantál?

Keress társaságot, akivel valóban beszélni tudsz, és meg is ért, akivel nem érzed egyedül magad. Kényszerítsd magad (és a környezeted), hogy legyen egy kis időd magadra, mondjuk egy séta erejéig. Ha pedig nagyon egyedül vagy, írj nekünk.


Mit tud a babád azonnal? »

Ismétlés, linkek

Már az előző héten meg kellett tanulnod pelenkázni, fürdetni, elkezdtél kínlódni (vagy ha nagyon szerencsés vagy, akkor kínlódás nélkül) szoptatni. Bővebb infókat találsz a linkekre kattintva:

 

Ha pedig kedved van a babát pólyázni, akkor azt tedd okosan, itt egy édes videót találsz, amin egy apa mutatja be a pólyázás rejtelmeit: Pólyázz okosan!

Csak sír és sír – hasfájás

Elég gyakori jelenség, hogy a baba hosszan, órákon át sír, és láthatólag nincs semmi különös baja. Kizártál mindent, a pelust, az éhséget, az ijedtséget, marad a hasfájás. Szegény valóban szenved, nem hisztizik, nem lehet “elhallgattatni”, bárhogy is kínoznak vele a szomszédok. Ront a helyzeten, hogy a legintenzívebb pont este és éjszaka. Jellemző.

De szerencsére nem fog örökké tartani, a babák nagy része néhány hét alatt túljut ezen, a kevésbé szerencsések elkínlódnak ez első néhány hónapban. Van némi segítség, gyógyszeres: Miért az Infacol? (más szerek is vannak természetesen), torna, masszázs. Itt olvashatsz a hasfájásról bővebben is.

A köldökcsonk

A születése után elvágták a köldökzsinórt, és ott maradt egy csonk, amit köldökcsonknak nevezünk. Ez a csonk nem túl szép látvány, kicsit ijesztő elsőre, ráadásul ápolni is kell, és ez félelmetes. Mert mi van, ha fáj neki, ha rosszul nyúlsz hozzá, ha letéped…

Szerencsére ez az állapot sem tart örökké, a köldökcsonk magától le fog esni, esetleg szépen a kezedben marad. Nem fog neki fájni, észre sem veszi. Szerencséseknél ez már a második héten megtörténik, másoknak várniuk kell 4 hetet is akár.

Nyugi!

Ne borulj ki nagyon, teljesen rendben van, ha a babád nyűgös lesz a nap végére, ingerlékeny, idegenek szerint már most hisztis. Nem az. Nem rontottál el semmit, nem ő “rossz”, nincs semmi baj. Egyszerűen csak túlterhelődött a sok újdonságtól, a hangoktól, látnivalóktól. Ezekből még akkor is van egy csomó, ha te nyugodtnak ítéled a lakást, a szobát, az életet. Minden viszonyítás kérdése, te az előző hónapokhoz, évekhez méred, de most gondolj arra, hogy ő eddig egy védett, zárt, nyugis helyen lakott. Persze, hogy sok neki.

A baba szívritmusa megváltozik, amikor új hangot hall, vagy idegen dolgot tapasztal. Ha látod, hogy egyre izgatottabb, nyugtasd meg egy kis ringatással, bújással, masszázzsal, dúdolással.

Ja, és ne felejtsd: nem kell megfelelnie semmilyen könyvnek, táblázatnak, másik gyereknek, szakértőnek. Különösen ne foglalkozz ilyesmivel, ha a babád korábban érkezett. A babád egyedi, és a saját tempójában fog fejlődni. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!