Babával az élet: 4 hetes

Valószínűleg a legboldogabb embernek érzed magad a földön, hiszen épp anyuka lettél, mégis gyötörhetnek furcsa érzések. Csalódott vagy? Nem erre számítottál? Kilenc hónapon keresztül álmodoztál, elképzelted, milyen lesz a babád, és hát nem pont olyan. Ez gyakran igaz az egészséges és a beteg baba szüleire egyaránt. Elmondod valakinek?

Bármilyen is a baba, a tiéd, hozzád tartozik, és a legcsodálatosabb, leggyönyörűbb kicsi ember a világon. Mégis előfordulhat, hogy a képzeletbeli baba annyira valóságos volt, annyira beleélted magad, hogy a te gyermeked milyen (lesz), hogy valósággal meg kell gyászolni, el kell engedni a képet, és csak utána lehet teljes szívvel a valódi, megszületett baba felé fordulni. Ez nem túl gyakori, de mégis normális és emberi. Ha így érezted, ha volt benned egy cseppnyi sajnálkozás néhány percig, napig, ne legyen bűntudatod emiatt.

4 hetesen már játszik

A játék a legnagyszerűbb módja annak, hogy a babával megismertesd a számára teljesen új világot. Tetszeni fognak a kontrasztos minták, színek, fotók arcokról. Ha vettél neki játszószőnyeget forgó, zenélő játékokkal, feküdj le mellé, és játssz vele te is. Bár a szem-kéz koordináció kialakulására még várni kell, amit a kezébe teszel, az izgalmas lesz.

Felfedezi a végtagjait

A babáknak fogalmuk sincs arról, hogy vannak karjaik és lábaik, fel kell fedezniük őket. Lassan elkezdi megismerni a kezét, az ujjait, majd később a lábait is. Felkeltheted az érdeklődését, ha mondókázva egyenként elmutogatod az ujjait úgy, hogy lássa is őket. A mondóka maga még nem érdekes, szerepe az érintésnek és a hangodnak, arcodnak van.

Ne törődj vele, hogy “nem érdemes” beszélni hozzá, mert úgysem érti. 4 hetes korban azt érti, hogy foglalkozol vele, hogy kedves a hangod, érzi, hogy fontos neked, hogy szereted. A későbbi folyamatos szövegelésre, mondókázásra meg nem árt felkészülni…


Ha pedig a lábaival és kezeivel játszol éppen, könnyebben tudsz odafigyelni, hogy a kicsik hőszabályozása még nem tökéletes. Erre nem csak kint, de földre tett játszószőnyeg esetén is gondolni kell.

Babával az élet: 4 hetes

Beszél 🙂

Na jó, hangokat ad ki. Ez lehet gurgulázás, dünnyögés, zümmögés vagy röfögés(szerű), akár nevetőhang is.  Az érzéseit igyekszik kifejezni. Reagálj rá, amikor csak teheted, zümmögj vagy gurgulázz neki te is, beszélj hozzá szemtől szembe. De meséld el neki a napot, hogy mi lesz, mi volt, mi történik éppen. Ha dolgod van, a szoba másik végéből is szólhatsz hozzá, annak is örülni fog, és új tapasztalatot jelent.

Egy idő után fel fogod fedezni, hogy rémes hangsúllyal, gügyögve, más hangszínnel és a normálistól eltérő ritmusban kommunikálsz. Szinte minden leendő anyuka megfogadja, hogy ő aztán soha, mert milyen idegesítő, aztán csak nagyon kevesen nem esnek bele a csapdába. De semmi baj, nem marad így örökké. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!