Babával az élet: 3 hetes

Vannak anyukák, akik a születés pillanatától (sőt, már előtte is) azonnali és folyamatos szeretet éreznek a gyermekük ránt, vagy legalábbis erről számolnak be. Gyakori elvárás, hogy azonnal kötődni kell ezer szállal, eltéphetetlenül, szeretni feltétel nélkül, mindent felülírva – az első pillanattól. Mégis, az anyukák legalább fele inkább azt tapasztalja, hogy a kötődés kialakulásához idő kell.

A vajúdás, szülés, a gyermekágy időszaka gyakran befolyásolja az érzéseket, azok kialakulásának gyorsaságát. Ez különösen igaz lehet azokra, akiknél komplikációk léptek fel (igaz lehet, de mindkét irányba!).

Aki még sosem volt baba társaságában, nem volt egyedül felelős egy csecsemőért, teljesen jogosan szorong és aggódik, hogy vajon mindent jól csinál-e, meg tud-e felelni az elvárásoknak: a baba, a saját és a környezet elvárásainak egyaránt.

A gyermekkel való kapcsolat nem különbözik a többi kapcsolattól, időt vesz igénybe, mire az érzések kialakulnak és stabillá válnak, az egymásra tett hatás pedig fejleszti és erősíti ezeket az érzéseket. Tehát semmi gond, ne érezd magad rosszul, netán bűnösnek akkor sem, ha a babát egy kicsit még mindig idegennek látod.

Hiszen bizonyos értelemben valóban az, egy másik ember. Adj egy kis időt mindkettőtöknek, és meglátod, nem leszel képes elképzelni az életedet nélküle.


Előfordulhat azonban, hogy még hetek múlva is távolságtartó vagy, esetleg haragot érzel, bűntudatot. Lehetsz álmatlan, szorongó, lehetnek rossz gondolataid, megváltozhat az étvágyad. Bizony, elég sok anyát elér a szülés utáni depresszió enyhébb vagy komolyabb formája. A legjobb, amit tehetsz, ha minél előbb segítséget kérsz.

Azért szóljunk néhány szót az épp 3 hetes babáról is 🙂

Figyelned kell a pocakjára, pontosabban, hogy feküdjön pocakon is. Nem tudom, neked mit tanácsoltak, mivel ijesztgettek, mivel teszel jót és rosszat. Hogy a babának hason vagy háton kell aludni, fogas kérdés, és mindegyik mellett és ellen is vannak érvek (ahogy ezt már megszokhattuk), de a mai ajánlások szerint háton altatunk, az a biztonságosabb.

Amiért viszont egyszerűen muszáj a pocakjára is tenni néha, hogy szokja, aztán erősödjön. Elsősorban a nyak izmairól van most szó, hiszen meg kell tanulnia megtartani majd a fejét, majd fordulni, ülni, mászni, és minden innen indul ki.

Nyugi, nem vagy lemaradva semmiről, még nem fogja emelgetni a kobakját, nem fog nagyokat nézelődni hason fekve, de néha egyszerűen szükség van erre is. Nem beszélve arról, hogy ha mindig csak egyformán fekszik, a feje formája bánhatja később.

Vannak babák, akik ebben az időszakban már kezdik emelni a fejüket, át is fordítják egyik oldalról a másikra, amikor hason fekszenek. Vannak játékok, ösztönzők, amelyekkel ráveheted, hogy gyakoroljon, erősítse magát, de nem szabad túlzásba esni. Nem kell pár hetesen egy több hónapos baba tudásával vetekednie, neked meg nem szabad túlgörcsölnöd a kérdést.

Csak benne van a pakliban, hogy a baba három hónaposan még sírni fog hason fekve, neked meg a szíved szakad meg, és nem lesz választásod, mint minden nap hosszú percekig “kínozni” ezzel.

Ne felejtsd el (soha ne feledkezz meg erről!), a babád egyedi, nem pontosan úgy fog fejlődni, ahogy a barátnődé, ahogy te fejlődtél, ahogy a gyerekorvos és a szakkönyvek előírják. Mindenféle baba van. Nem egyformák. Mit tud a babád azonnal? »

3 hetes baba

A cumiról

A babák szeretnek szopizni és szükségük is van rá, hát ne gátold. Talán már felfedezted, hogy a cumi is gyakran segít a babát megnyugtatni. Az is lehet, hogy a baba rájött arra is, hogy ha nincs kéznél a cumi, akkor ott vannak az ujjacskái, és azok is épp annyira megnyugtatóak.

Jelenleg a cumit nagy általánosságban ajánlják a baba megnyugtatására, és bizonyítottnak tekintik, hogy csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is, ha a baba cumival alszik el. Veszel vagy nem veszel cumit?

Ha véletlenül dohányoznátok: a passzív dohányzás is veszélyes a kisbabádra. Károsítja a tüdejét, hajlamosabbá teszi a fülgyulladásra, növeli a horkolást,  alvászavart okozó légzés esélyét, növeli a bölcsőhalál kockázatát, és nem utolsó sorban károsítja az idegrendszerét. Ha dohányos veszi a karjába a babát, mosson kezet és arcot, majd vagy cseréljen ruhát, vagy teríts rá egy textilpelust arra az időre.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!