Babával az élet: 11 hetes

Újdonsült anyukának lenni nem könnyű. Még akkor sem, ha vannak segítők körülötted. Ha pedig túl sokan vannak… Kéretlen tanácsok tömkelege, egymásnak ellentmondó tapasztalatok, “utasítások”, vélemények. Mit teszel?

A kéretlen-váratlan tanácsokat kezelned kell valahogy, ha nem akarsz hamarosan diliházba kerülni. Természetes, hogy egy baba születésekor mindenki úgy érzi, van véleménye, tapasztalata, és ezt kötelessége is megosztani veled.

Ez mindenre kiterjed, kell-e pulcsi – túlöltözteted és attól fog megfázni, hamar kezdd el a szilárd ételek adagolását – várj még pár hónapot az allergia veszélye miatt, adj cumit – ne adj cumit, teát adj – csak vizet adj, babakocsi – hordozó… a lényeg, hogy te tapasztalatlan vagy, biztosan nem jól csinálod, és IGAZAD VAN, ha bosszant.

Ne vedd fel, két füled van, tudod? 🙂 Az éppen növekvő önbizalom tönkretételéhez nem is kell más, mint néhány jó szándékú barát, rokon, szomszéd. Pedig bizony te tudod a legjobban. Az ösztönöd, amivel figyelsz a babádra, ami megsúgja, mi lesz a legjobb. Szóval hallgass magadra.

Elég egy köszönöm, egy át fogom gondolni, egy igazán hasznosat mondtál most, még sosem hallottam ezt, tényleg?, vagy bármi hasonló. Vagy egyszerűen hivatkozz felsőbb hatalomként az orvosra, ezt mondta és kész.


A baba 11 hetes, és egyre nagyobb 🙂

A kezeit már felfedezte, meg is barátkozott velük, és teljesen le van nyűgözve tőlük. Csak figyeld, ahogy alaposan megvizsgálja őket, az ujjakat, megkóstolja mindet egytől egyig, vajon meddig hajlanak? Ne aggódj, ha úgy tűnik megszállott lett, és állandóan a szájában van valamelyik (vagy több is) ujja. Ez megnyugtatja őt, érdekes, és neked jut néhány perc szünet.

Ha felveszed, már néhány pillanatig képes tartani a fejét, vagy tovább is, ha a hasán fekszik. Ilyenkor lehet ösztönözni egy lógós játékkal, vagy énekkel is. Ahhoz, hogy támogatással ülhessen, tudnia kell stabilan és egyenesen tartani a fejét, tehát ezzel még ne kísérletezz.

Babával az élet: 11 hetes

Egyébként is jobb megvárni a mozgásfejlődés természetes ütemét, és nem erőltetni semmit. Vannak babák, akik nagyon korán csinálnak mindent maguktól, de az rendben van, visszatartani sem lehet őket. 🙂 A védőnővel és a gyerekorvossal rendszeresen célszerű megbeszélni, pontosan mit tud, és ha gyanakodsz, hogy nem eleget, akkor kérd szakember tanácsát is. De ez ráér, csak kitérő volt.

Bár 11 hetesen még nagyon kicsinek tűnik, de azért csak olvass neki. Kifizetődő lesz, majd meglátod. Segíti a nyelv megtanulását, a ritmust, a hanglejtést, a hangsúlyokat, és ha sokat énekelsz, az is érdekes lesz számára, a kapcsolatotok pedig egyre mélyül. Ha már nem figyel, másfelé néz, akkor próbálj mást, ne erőltesd, hagyj időt a pihenésre.

Válassz jó minőségű könyveket, nagy színes képekkel, kevés és egyszerű szöveggel, vagy akár szövegmenteseket, amikből te mesélhetsz a fantáziád segítségével. Az idősebbeknek szánt könyvek is rabul ejtik a babát a szép élénk színű képekkel. Tulajdonképpen akármit olvashatsz neki, felnőtt dolgokat is, a lényeg, hogy a baba hallja a hangod, a ritmusát, a lejtését. Élvezni fogja.

Később pedig meg fogsz lepődni, mert fel fogja ismerni, amiket egészen kicsiként hallott. Így tudhat két éves korára verset mondani, ami felnőtteknek íródott… 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!