A babád 10 hetes, rohan az idő. Ami egyben azt is jelenti, hogy egyre rutinosabb vagy, jó esetben lelkileg is rendben vagy, a párod kezd lelkesedni. Te hogy állsz ezzel? Nem kötelező. De ha mégis… gondolkodtál a védekezésen? Sokan kérdezik: szoptatás alatt ugye nem lehet teherbe esni? És ha még meg sem jött újra?

A népi bölcsességgel ellentétben a szoptatás önmagában nem fogamzásgátló módszer. És hamarabb van az ovuláció, mint hogy először megjönne, ezért nincs semmi figyelmeztetés (max. az ovuláció jelei, ha nálad vannak), hogy újra termékeny vagy, alkalmas a fogantatásra. Ezért fontos elgondolkodni a fogamzásgátláson, kivéve persze ha rögtön akarjátok a kistesót. Ebbe sem szólhat bele senki.

Kérd ki az orvosod véleményét a témában, és közben gondolkodj el a következőn egy kicsit: hogy védekeztél a terhességed előtt? Nem biztos, hogy tökéletesen ugyanúgy működik minden, mint a szülés előtt. Ha esetleg gyógyszerellenes vagy, és a pesszáriumot választottad (igen, itthon nem egyszerű menet), akkor a méretben lehetnek változások.

Ha hormontartalmú fogamzásgátló gyógyszert szedtél és most szoptatsz, akkor beszéld meg az orvossal, mit lehet és mit nem. Vagy inkább úgy döntenél, hogy a közeljövőben (több évig) nem akarsz teherbe esni, akkor szóba jöhet a méhen belüli eszköz is. Vagy még mindig maradhat az óvszer is, ez nem terheli a szervezetedet, nem jut bele az anyatejbe.

A gyermeked már 10 hetes …

… és bár nem egy géppuskalábú táncos, azért egyre jobban koordinált a mozgása, már nem annyira szaggatott, sokkal simább. Figyelj rá, hogy legyen elég helye a mozgásra, hogy nyújtózni is tudjon. Tedd le nyugodtan a földre egy takaróra, vagy az ágy közepére akár, de nehogy ott hagyd! A babák ilyen esetben csodákra képesek.


A hason fektetés nagyon hasznos és kifejezetten szükséges lesz, nem szabad kihagynod azért, mert ő inkább a hátán nézelődne egész nap. De én nem vagyok híve a kínzásnak, sokkal inkább a fokozatosságnak, ezért néhány perc is elég, ha csak nem szereti kifejezetten ezt a pózt.

Ha eddig nem tetted, ki kell alakítanod az alváshoz kapcsolódó rutint. Ebből a szempontból nézve mindegy, hogy hol alszik, kiságyban vagy veled, vagy napközben máshol, mint éjjel.

Az ismétlődés, a kiszámíthatóság sokat fog segíteni a babának, és ezáltal neked is. A kicsi tudni fogja a készülődésből, hogy mi következik, még akkor is, ha némileg eltérő az éjszakai rutin a nappalitól. Nem tudod túl korán elkezdeni.

Ebbe persze sok minden tartozhat, ének, mese, fürdés, ringatás, játékmackó, szoptatás, ahogy a családotoknak (tehát mindegyikőtöknek!) jó és kezelhető. A szertartás pedig folyamatosan változni, fejlődni fog, ahogy a baba idősebb lesz, kevesebbet, majd kevesebbszer alszik, nem szopik már.

Babával az élet: 10 hetes

Ebben a korban a babák általában (!) nyitottak a társaságra, legyen az más baba vagy felnőtt. Lehet, hogy mosolyog, és élvezi, ha más is felveszi.

De ez nem minden babánál van így, és különösen nem minden idegenre igaz. Az ő szűrőjük sokkal jobb a miénknél… Ha nem akar más karjába menni, ha nem akar barátkozni, csak türelem, és kis idő múlva újra lehet próbálkozni. Ebben a családias környezet sokat segít.

És ha mindezek ellenére a baba összehúzott szemmel nézi az idegent, szemmel láthatóan mérlegel, majd dönt, hagyd rá. Nem kell első pillantásra minden idegennek a nyakába ugrania (később sem). Ösztönből fog dönteni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!