A W-ülés és a hatásai

Megosztó téma. Szabad vagy sem, káros a w-ülés vagy nem tőle lesz baja, jó kis vitákat lehet rendezni ebből is. Miközben mi, szülők közül jó páran is így ültünk gyerekként, ha nem is mindig, de előfordult. Ma már nem mindenkinek menne, csak aki elég hajlékony maradt, viszont több szakértő azt állítja, ha túl sokszor ül így a gyerek, gátolni fogja a fejlődésben.

A w-ülés elnevezése a lábak tartásából adódik, felülről nézve w alakot lehet látni. Az alkatilag lazább izomzattal és ízületkkel rendelkező babáknál gyakori látvány. Kényelmes, még felnőtt fejjel is, mert széles alapú alátámasztási felületet biztosít. Ha nem elég erősek a tartási funkcióik, akkor ez a póz logikus választás, még ha nem is tudatos egy gyerektől.

Az egész kicsik és az egész nagyok is megfelelőnek találják a játékhoz a w-ülést. Az egész kicsiknek, akik még négykézláb “közlekednek”, és szeretnének ülni, sokkal egyszerűbb hátratolni magukat és a két bokájuk között letenni a popsit, mint “rendesen” felülni. Az egy év körüli kicsiknél lényeges, hogy a játék ne szakadjon meg holmi feldőléssel vagy elfáradással, ezért választják a w-ülést, mint legnagyobb alátámasztási felületet biztosító pozíciót.

A pár éveseknek meg egyszerűen kényelmes, főleg akkor, ha a törzsizomzatuk, nyak és váll izmaik nem elég fejlettek. Ha a gyerek kényszerből szabályosan ül ennek ellenére, egy idő után görnyedni fog, kényelmetlen lesz neki, úgy pedig igen csak nehéz a játékba belefeldekezni.

Káros a w-ülés? Milyen következményekkel járhat?

Lehet káros, de nem feltétlenül az, nem mindenkinél, és nem is kisgyerekkorban lesz mérhető a hatása, ha egyáltalán az lesz. Minthogy mi is sokan ültünk így gyerekként, és rendben vagyunk. De vannak, akiknél később problémák merülnek, de hogy ezek csak a w-ülésre vezethetőek vissza, vagy más is közre játszott, az vitatott.


  • Ebben a pózban ülve a törzs izmait kíméli a gyerek, így azok nem fejlődnek, gyengülnek, izmok rövidülhetnek, ami a mozgásban később hátrány lesz, instabil, csámpás járást és állást eredményezhet. Nem lesz képes egy lábon egyensúlyozni, mert a w-ülésnek “hála” az egyensúlyozó izmai rövidülnek, nem használja őket.
  • A csípő helyzete nem optimális, csökken az izmok és szalagok ereje.
  • Deformálódhat a lábfej, a boka, csípő, kialakulhat x láb.
  • Később alakulhat ki a jobb és bal oldal beépülése, a kézdominancia kialakulása.

Tehát lehet káros. De nem mindegy, hogy egy gyerek mindig így ül, vagy így is ül, amikor épp úgy kényelmes neki. Nem mindegy, hogy a gyerek egyébként milyen izomzattal rendelkzik, mennyire aktív, hajlamos-e, hogy bedőljön a lába, x lábú legyen, milyen az alap mozgás koordinációja.

W-ülés

Ha úgy érzed rá kell szólnod…

Tedd játékosan. Ne bántsd, ne szidd. Adj feladatot, vedd ki a helyzetből. Akár elhívod, akár szó nélkül megigazítod, akár kérsz valamit, hogy mutassa meg a zokniját a mintát, és ezért muszáj pózt váltania, dicsérd meg. És nem kell állandóan rászólni, hosszú távon nem fog hatni.

Ha erőlteted, hogy szabályosan üjön, állandóan rászólsz, csak megakadályozod, hogy koncentráljon a játékra, kizökkented. Nem véletlenül választotta a w-ülést a játékhoz, hiszen ha rendesen ül, lábakkal előrefelé, akkor a lábai csak útban lesznek még akkor is, hagy egyébként nem fárasztó neki, és nem görbül be a háta egy idő után.

Ülhettek együtt is játék közben, ahol egyformán kell ülni és ki az ügyesebb? Például nyújtott lábbal nagy terpeszben, vagy török ülésben, vagy terpeszben, de a talpak összeérintésével, váltott lábbal z-ülésben, vagy egyik láb nyújtva, másik hajlítva.

Ha a gyerek sokat ül(ne) w-ülésben (ha hagynák), akkor nem árt mellé egy kis játékos torna. Ennek célja az erősítés, nyújtás, stabilizálás. Ehhez jól jön egy szakember, gyógytornász, aki gyerekekkel foglalkozik, és tisztában van a w-ülés minden részletével. Ő képes lesz megtalálni az okot, hogy miért jobb a gyereknek így ülni, hol gyengébb, majd segít javítani, és a mellékhatásokat enyhíteni.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!