Babát a hasára – tippek és tanácsok

Rendszeresen, de kezdetben nem túl hosszú időre a babát a hasára fordítani nagyon fontos. Sokan félünk tőle, mert nehéz kezelni, ha a baba nyűgös, hisztis lesz, hogy nem szereti és nem bírja, és egyre határozottabban tiltakozik a póz ellen.

Persze, hogy tiltakozik. Hozzá kell szoknia, hogy nem lát, ha látni akar, ahhoz a kobakját emelnie kell, ami nagyon nehéz feladat még neki. Az első napokban semmi szükség a hosszas kínzásra, egy-két perc elég, és lehet fokozatosan emelni “az adagot”.

A lényeg nem a hason töltött idő hosszában van, hanem a rendszerességben. Nem csak minden nap, de naponta többször is szükséges a babát a hasára tenni. Ahogy nő a kicsi, erősödik, egyre jobban élvezni fogja a helyzetet.

Kitartás.

Miért fontos rendszeresen a babát a hasára tenni?

Mert a mozgásfejlődésének elengedhetetlen része az izmok megerősítése, nem mellesleg gyakran segít a hasfájós babákon, a képződött gáz könnyebben távozik.


Amiért a babát a hasára fektetni tehát annyira fontos:

  • hogy erősítse a váll, nyak- és hátizmait, és közben a törzsének izmait is,
  • hogy előkészítse a fordulást és később a kúszást, mászást, gurulást, ülést
  • hogy ne legyen lapos a koponyájának a hátsró része,
  • és nem utolsó sorban, mert úgy lehetősége van máshonnan is megszemlélni az őt körülvevő világot

Tudom, hogy nem könnyű feladat, de mégis muszáj rá odafigyelni, hogy a baba a hasára is kerüljön minden nap, és ne csak a hátán, meg a hordozóból, ölelő karokból nézelődjön, még akkor is, ha bőszen tiltakozik.

Babát a hasára - tippek és tanácsok
Mikor és hogyan kezdjük a babát a hasára tenni?

Az AAP (American Academy of Pediatrics, vagyis az amerikai gyermekorvosok) javaslata szerint a minél előbb, annál jobb elvet kell követnünk, ennek megfelelően egy egészséges, érett újszülött már pár napos korában próbálkozhat a hason fekvéssel. Ezt tegyük akkor, amikor ébren van, és olyankor, amikor mellette tudunk maradni.

Nagy valószínűséggel a kicsi tiltakozni fog, hiszen nem látja a körülötte levő világot, ha pedig mégis szeretné, akkor emelnie kell a fejét. Ez igazán fárasztó egy ekkora csöppségnek, és még jó ideig az is lesz, szóval a türelem nagyon fontos. Nem kell hosszú időre gondolni az első napokban, elegendő a néhány perc naponta többször, és ezt ahogy a baba erősödik, fokozatosan növelni lehet.

Tippek és tanácsok

Kezdd a földön, egy takarón, több takarón, kinek mi a kényelmes, játszószőnyegen, amid van, és amin nem fázik, nem túl puha, de azért mégse kellemetlen. A játszószőnyeg fejlesztő funkciói még hosszabb ideig nem lesznek érdekesek, tehát most nem szempont, hogy hány micsoda lóg és hol, és hány zenét hány nyelven játszik. Az még bőven ráér, ha akarod egyáltalán.

Ha úgy érzed, szeretnél neki segíteni, kipróbálhatod a pocakpárnát. A lényege, hogy alátámasztja a baba hasát, ezzel megkönnyíti a fej felemelését és megtartását. Ha pedig az könnyebb, akkor a világ is rögtön érdekesebb, a hasonfekvés sem akkora nyűg, és hamarabb hozzászokik.

Ez a párna bizonyos értelemben hasonlít a játszószőnyegekhez, mintás, színes, plusz játékos, zenélős, rezgős, szóval minden igényt kielégíthet. Ha semmi sem segít, érdemes megpróbálni, a későbbiekben is szeretni fog vele játszani, amikor már a tartozékai is érdekesek lesznek, nem csak a támaszték, amit nyújt.

Ha ezek a segédeszközök nem jönnének be, legyél te magad a segédeszköz, és tedd a mellkasodra a babát. A fiamnál ez volt az egyetlen, ami bevált, szeretett bújni, ha kedve volt, emelgette a fejét és az arocmat tanulmányozta, ha elfáradt, csak letette a kobakját és hallgatta az ismerős ritmust.

Nagyon gyorsan nagyon sokat fejlődött ezzel a módszerrel. Mi ehhez egy fotelt használtunk, de nem szükséges semmilyen segédeszköz, csak arra figyelj, hogy kényelmesen el tudj helyezkedni te is.

Vannak babák, akik egy ideig egyáltalán nem képesek elviselni a hasonfekvést. Ha úgy érzed, te nem fogod kínozni, kezdd egy könnyebb úttal, és tedd az oldalára úgy, hogy megtámasztod a hátát. Minden porcikája kényelmesen feküdjön, és ne hagyd úgy túl hosszú ideig, fordítsd át.

Tegyél a közelébe érdekes(nek látszó) tárgyakat, hátha felkelti a figyelmét, és ösztönözni fogja arra, hogy a fejét megemelve szemlélődjön. Ez később a kúszás-mászás időszakában is hasznos, és ráadásul nagyon jó közös móka is egyben. És nem is kell semmi extra cuccot venni hozzá, az otthon lévő holmik pontosan megfelelnek a célnak. Akár egy kendő, akár egy dobozka, tényleg bármi.

Amikor a babát a hasára próbálod tenni és ott is tartani egy ideig, ne gondolj a szomszéd kisbabára, aki már milyen ügyes. A te babád is éppen olyan ügyes, legyél vele türelmes. Ez nem olimpiai verseny, amit mindenképp meg kell nyerni.
A babák nem egyformán fejlődnek, és ez így van rendjén. Még a testvérek között is lehetnek (vannak) eltérések, szóval az, hogy a nagyobbik már ennyi idősen mennyi mindent tudott (az eltelt idő ráadásul szépít), az nem kötelezi a kisebbet, hogy ő is pont akkor pont ugyanazokat tudja.

Forrás: healthychildren.org


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!