Az átfordulásról

A mozgásfejlődés némi túlzással rettegett téma. Vajon rendben lesz-e, csinálni fog-e mindent időben, vagy lesz valamiben elmaradás? Miért nem fordult még át? A másik baba már tudja, az enyém miért nem? Rosszul csinálok valamit? Egyáltalán: mikor kell átfordulnia?

Az átfordulásra nagyjából akkor számíthatsz, ha a fejét már tudja tartani. Megtanul a hátáról a hasára fordulni és fordítva, ki melyikkel kezdi, és az új tudományát használni is fogja… ha lesz kedve, motivációja. A korai mozgásokhoz az ösztönzést jelentheti egy érdekes játék, vagy te is.

Nem minden baba fordul át “rendesen”, vannak olyanok is, akik nagyon hamar gördülnek az oldalukra, és jó ideig ezzel el is vannak. Az sem feltétlenül igaz, hogy először fordul a hasáról a hátára, bár a legtöbben valóban így csinálják. Mások meg nem. 🙂

Nincs ezzel semmi baj. Némelyik baba képes a hasáról a hátára fordulni egészen hamar, más babáknak ez tovább tart, 5-6 hónapos korukig is, hiszen az izmaiknak ehhez kellően meg kell erősödniük.

Általában a babák 3 hónapos kora körül várják, hogy felemeljék a fejüket és a vállukat, kezdjenek támaszkodni a kezeiken. Na, nem biztos, hogy így lesz. Vannak babák, akik sokkal hamarabb kezdik.


Másrészt ha a baba sosem feküdt előtte a hasán, nem lát semmi érdekeset, nem fogja tudni, mi is a helyzet. Valószínűleg próbálkozik a fejének emelgetésével, de mivel sosem csinálta előtte, keservesen sírni fog.

A jó hír az, hogy ha 3 vagy 4 hónapos korában rádöbbensz, hogy te nem tetted őt rendszeresen ébren a pocakjára, és most nem megy a fejemelgetés, nem vagy elkésve. Gyorsan képessé válik rá, feltéve, ha minden nap szánsz rá időt, hasára teszed, odabújsz mellé, bátorítod, mosolyogsz rá, tereled a figyelmét a nehézségekről egy kedvenc játékkal, amíg “gyakorol”, és az első panaszos hangra nem kapod fel. Csak a másodikra.

Fontos, hogy az izmainak (nyak, karok, hát) meg kell erősödniük, anélkül nem fog menni. A próbálkozások hihetetlen mértékben fejlesztik az izmait, hiszen a saját testsúlyát kell használnia. A hason ficánkolás, rúgások, billegések mind ezt a célt szolgálják. 6 hónapos korára nagy valószínűséggel mindkét irányban tökéletesen forog.

Az átfordulásról

Sok baba nagyon élvezi ezt, és képes hosszú ideig körözni forgásokkal és gurulással, hogy eljusson a vágyott tárgyig. Más babák nem élvezik annyira, és bár képesek rá, nem használják a tudományukat. A lényeg ott van, hogy képes rá. Ha egyszer megcsinálta, már tudja, csak nem lát rá okot, hogy gyakorolja is.

A koraszülött babákra más szabályok érvényesek. Nem mindegy, mennyivel jött a baba korábban, mert szükségessé válhat a korának a korrigálása. Náluk a fejlődést a korrigált korhoz mérik, nem pedig a valós születési dátumhoz. Ha nem sokkal született korábban (egy hónap), mint a kiírt időpont, akkor így is, meg úgy is lehet számolni, az orvostól függ, és a babától.

Az átfordulás néha teljesen váratlanul történik, amikor nem is számítasz rá. De ha 6 hónapos koráig semmi jelét nem mutatja, hogy forogni akarna, készülne, tudna, akkor szólj a gyermekorvosnak. Addig pedig tedd sokat hasra, játszhatsz vele zsip-zsupot úgy, hogy egy takaróba teszed arccal felfelé, a kezébe adsz egy játékot, és óvatosan átfordítod. Ha még énekelsz is hozzá, imádni fogja, és rájön a forgás “ízére”.


2 hozzászólás

  1. Évi
  2. Németh Nikoletta

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!