Mi tud az egy hónapos baba? – Az első négy hét

Az újszülött és az egy hónapos baba között már látványos a különbség. Változik külsőleg, fejlődik tudásban. Amikor a baba tudományát elemezzük, hasonlítjuk össze más babáéval, észben kell tartani, hogy nem egyformák. Van, amit a legtöbb baba tud már, van olyan, amit csak minden második, és olyan is, amire csak néhány baba képes. Mind rendben van.

Az élete első hónapjában alvás, pihenés közben a lábait, karjait még behajlítva tartja, ébren nyújtogatja. Oldalra fordítja a fejét, ha éhes, ezt igazán hevesen teszi, hason fekve néhányan próbálják emelgetni az állukat, és megtartani pár másodpercre, de egyáltalán semmi baj, ha nem teszi, nem elvárás. Néhányan képesek az oldalukra gurulni.

Mozgatja az ujjait, sokan szopják is valamelyiket. A kicsiknek elképesztően sok (70-nél is több) reflexük van, amik egy része majd fokozatosan fog eltűnni, és lesz olyan is, ami megmarad. Ha besárgul, akkor nem csoda, ha a reakciói lassabbak, mint egyébként, a baba aluszékonyabb, kevesebbet mozog. A mozdulatai egyébként sem koordináltak még.

Mi tud az egy hónapos baba? - Az első négy hét

Figyel a hangokra, ez leginkább a pocakból már ismertekre igaz. Jönnek az első saját hangok, gurgulázik, torokhangot hallat. A babák egy része az éles zajokra is reagál, összerezzen. A második-harmadik héten már arra is néz, majd a hang irányába is fordul. A legismertebb anya hangja, meg is tudja különböztetni a többi hangtól.


A halláskárosodást néha nem könnyű észrevenni, főleg ha csak részleges. Megtévesztő lehet, hogy figyel rád, miközben beszélsz hozzá, de nem minden hangot hall meg. Mindenesetre, ha különböző irányból érkező hangokra reagál, odafordítja a fejét, akkor minden rendben. Ha a legcsekélyebb kétséged van, vidd el orvoshoz, ez fontos.

A harmadik-negyedik héten kb. 25 cm-re lát, a babák nagyjából fele követi a tárgyakat a szemével. Ha még kancsal az első hónapban, a teljesen normális, hiszen nem tud két szemmel látni, azt is tanulnia kell. Próbálja utánozni, amit tőled lát, de ez nem tökéletes, ezért ne ijedj meg. 🙂 A babák egy része a fényt is követi a szemével, és néhány baba mosolyog is.

Az egy hónapos baba a hőmérsékletét még nem tudja szabályozni, ezért az öltöztetésre nagyon kell figyelni, és folyamatosan ellenőrizni. Erre a keze, lába, talpa nem igazán alkalmas, inkább a nyaka-háta, tarkója, amit figyelni kell.

Sok mindentől függ, hogy a baba az éber óráit mivel tölti, lehet csendes, nézelődő, de lehet sírós, nyűgös is. A legmegnyugtatóbb anya és apa hanga, éneke a számára, dúdolás, simogatás, ringatás és persze a szoptatás. Minden babának van valami, ami hatásosabb a többi módszernél, ezt kell megtalálni. Csak aztán ez is változik időnként.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!